Obzvláště o Vánocích si osamocení, zejména starší lidé uvědomují hloubku svého osamocení. „Svátky jsem vždycky milovala. Nejkrásnější dárek mi dala maminka, když jsem ještě byla malinká. Panenku,“ zasnila se usměvavá paní Jiřinka.

Poslední svátky žila spíše ve znamení smutku. „Mi manžel odešel za mladší. Měla jsem i přítele, avšak ten mi akorát nadělal dluhy, které já dodnes splácím z desetitisícového důchodu,“ posteskla si dáma, jež pak žila v ubytovně pro sociálně slabé.

„Tam se kradlo, lidi tam pili alkohol. Bála jsem se a toužila se dostat jinam,“ popisuje situaci. Nakonec jí pomohli lidé z pečovatelské služby z Raškovic, dali jí i nový domov v domově s pečovatelskou službou. Tam žije osamělá žena dodnes.

„Děti jsem neměla. Mám jen sestřenici, ale ta příliš často nechodí. Chci poděkovat dobrovolníkům, oni letos vystrojili stromeček, postarali se nám o dárky. Dostala jsem kosmetiku, i čokoládu. Já se mám, že mám kolem sebe anděly,“ vyznala se.

Ježíškova vnoučata

Babičce Jiřině i dalším čtyřiceti seniorům nadělili štědří lidé dárečky v projektu Ježíškova vnoučata. Senioři napsali svá přání, která se poté rozhodli dobrodinci plnit.

Fotogalerie
5 fotografií