Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nekuřačka Hana trpí rakovinou plic: Biologický lék jí pojišťovna neuhradí

Autor: Helena Lacinová - 
22. listopadu 2017
06:30

Nikdy nekouřila, přesto onemocněla rakovinou plic. Léčba hrazená zdravotní pojišťovnou Haně Dvořákové (44) z Litoměřicka nezabírá. Lék, který jí pomohl, odmítá VZP ČR zaplatit!

Hance zjistili lékaři rakovinu plic v posledním stadiu s metastázami v roce 2012. Operace možná nebyla, nádor byl v obou plicích. Onkologové ve Fakultní nemocnici Motol v Praze okamžitě zahájili sérii chemoterapií.

„Manžel mě každý týden do Prahy vozil. Po aplikaci mi bylo špatně, nemohla jsem nic. Děti, ač synovi bylo teprve deset, se zcela osamostatnily a zvládaly skoro celou domácnost,“ popisuje Hanka a utírá si slzy. Její muž pracuje jako řidič kamionu, doma bývá málo.

I přes vysoké dávky chemoterapeutik nemoc neustoupila a dál postupovala…

Zaplatili 100 tisíc

Hanka proto prošla i »studijní« léčbou, která byla k jejímu tělu šetrnější, výsledky ale lepší nebyly a v roce 2016 byla ukončena. Nádor dokázal terapii »obejít« a dál rostl, zmutoval do vzácné podoby ROS1.

Svitla naděje

Lékařka proto doporučila biologickou, tzv. cílenou léčbu, britským lékem. Jeho cena je 103 846 korun za 60 tablet! Napsala žádost Všeobecné zdravotní pojišťovně ČR o úhradu, ta ji ale 6. září 2017 odmítla.

Jde o život, nebyl čas čekat na odvolání. Hančina rodina se na jednu krabičku složila. A výsledky se brzy dostavily. Přestala jsem v noci chrčet, voda z plic zmizela. Mohla jsem začít s dětmi i chodit cvičit,“ popisuje. Zlepšení ukázal i rentgen. V lékařské zprávě stojí: „Výrazná částečná regrese.“ Nadšení, že konečně nějaký lék zabral, ale zkalila odpověď pojišťovny: „Odvolání se zamítá!“ Platit je prý schopna jen léky, které budou zmírňovat Hančiny obtíže, a vyšetření, na nichž bude vidět další růst nádoru a metastáz.

Proč Hance »nedají« život?

Velice nás mrzí každý případ našeho klienta, kterého postihne fatální diagnóza. Každému z nich zajistíme nejlepší možnou léčbu, kterou v jeho konkrétním případě zákon umožňuje z veřejného zdravotního pojištění uhradit. VZP ČR však nerozhoduje a nemůže rozhodovat svévolně v rozporu se zákony České republiky. Ty v daném případě neumožňují uhradit léčbu navrženou lékařem, protože to není jediná možnost, uvedl mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Podobný případ skončil smrtí

Stejnou zkušenost jako Hanka měl i Miroslav Červenka (†45), který loni v listopadu onemocněl agresivní formou sarkomu. Přestože mu lékaři doporučili biologickou léčbu, VZP ČR ji zaplatit odmítla a napsala: »nelze ji považovat za jedinou možnost léčby«. Táta roční Kačenky před osmi dny zemřel.

sores ( 22. listopadu 2017 12:13 )

Přesně tak,ať se paní obrátí na milionářské politiky a prezidentskou kancelář. Češi by se už z té letargie apatické měli vzpamatovat a také stávkovat jako v jiných státech a ne jen doma nadávat. Jinak jsme spoluúčastníci té špíny co se děje v Česku. Kdo mlčí souhlasí!!!!!

moiaza ( 22. listopadu 2017 11:39 )

V Havlistánu mají šanci jen feťáci, ožralci a lidé jiné pleti. Ostaní mají smůlu.

StaryLisak ( 22. listopadu 2017 11:29 )

Jen na doplnění, ten pán se sarkomem umřel, ikdyž tu léčbu měl.. ta léčba jen asi získala nějaký ten čas navíc..podobně jako v tomto případě.. ale 5 let na rakovinu plic, to je obrovske stesti a pani stale vypada dobre...

sores ( 22. listopadu 2017 10:57 )

Jasně rakoviny neustále přibývá a to si VZP uvědomuje že by jim klesly platy kdyby hradily každému biologickou léčbu. Kéž by všichni zaměstnanci tím případem také prošli aby poznaly ten strach o život a lhostejnost pojišťovny pomoci. Je to bestiální nechávat vědomě lidi umírat,na každé *** se ale vaří voda. Příbuznému by to VZP uhradila bez řečí,že!!!

mixer ( 22. listopadu 2017 10:02 )

Podle všeho je takových případů víc,moje spolužačka je už mrtvá.Loni jí také odmítali hradit léčbu i zdr.pomůcky,kupovala si za své.Vyprávěla otřesné věci.Znala lidi podobného osudu,předávali si zkušenosti.Říkala,že např.kluk mladý,co si alkoholem zničil játra,má vyšší důchod,než paní,která pracovala celý život,on nikdy.Stejně feťák.Pojišťovny prosluly hlavně vymáháním prapodivných pohledávek,většinou promlčených,kdy lidé byli předhozeni exekutorovi.Zřejmě mají ti na vysokých postech u VZP, ap.stále málo peněz a potřebují rýžovat víc a více.Ber,kde ber.Jdou doslova přes mtrvoly.

Zobrazit celou diskusi