Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Tetanovky“ nebudou: V Česku chybí vakcíny pro děti

Autor: ks - 
22. března 2017
10:51

Čeští pediatři si stěžují, že jim chybí důležitá vakcína, která je určena pro děti od deseti do jedenácti let. Konkrétně se jedná o očkovací látku Boostrix Polio, která se používá proti tetanu, záškrtu, černému kašli a dětské obrně. Jenže firma zničehonic oznámila, že pozastaví výrobu až do konce roku, což je vzhledem k důležitosti této vakcíny velký problém. Na věc upozornila MF DNES.

Firma upřesnila, že doba proluky bude trvat od poloviny března do konce roku 2017. Jenže podle očkovacího kalendáře to nepřipadá v úvahu. Ten totiž přesně stanovuje, v kolika letech by mělo dítě být očkované, aby bylo proti nemocem chráněné, a to se pohybuje kolem desátého až jedenáctého roku dítěte. Problém nastává v období letních prázdnin, kdy rodiče děti posílají na tábory, kam by je bez vakcíny nemuseli přijmout.

Video  Dospělí, nechte se přeočkovat, radí lékař  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

K celé situaci se vyjádřil pro deník MF DNES dětský lékař Karel Holub: „Je to velký problém, jelikož za tuto vakcínu neexistuje náhrada.“ A přidali se další, kteří přiznali obavy. Patří mezi ně i lékař Roman Chlíbek z České vakcinologické společnosti, který deníku MF DNES řekl: „Ještě nikdy nešlo o tak dlouhý výpadek vakcíny, za kterou není náhrada, z povinného očkovacího kalendáře.“ Jenže podle ministerstva zdravotnictví není potřeba šířit paniku, protože existuje náhrada. Stejně se k situaci postavil Státní ústav pro kontrolu léčiv, který jen potvrdil tvrzení ministerstva zdravotnictví.

„Není pravda, že by děti zůstaly bez možnosti přeočkování – k dispozici jsou aktuálně jiné vakcíny. Je možné použít kombinaci vakcíny Boostrix s vakcínou Imovax Polio,“ uvedla tisková mluvčí úřadu Lucie Přinesdomová.

Lékaři, ale namítají, že takové informace nemají. Jenže nejsou sami. O této možnosti neměla tušení ani pojišťovna a lékový ústav. Podle lékaře Karla Holuba je nepravděpodobné, aby se vakcíny nahradily. Navíc by to pro dítě znamenalo dva zbytečné vpichy do těla, které zvyšují alergické reakce. Což je podle lékařů zbytečné.

Video  Dětí bez očkování přibývá, rodiče tak mnohdy riskují jejich život  - Joj
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi