Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Radek (16) našel v Tunisku 2000 let starý poklad! Pak přišel podraz v hotelu

Autor: Lucie Šulcová, Ivan D. Hladík - 
24. července 2017
10:04

Byl na dovolené v Tunisku a vytáhl z mořského dna podivný předmět. Ten mezi tamními archeology vyvolal obrovský rozruch! Radek Šír (16) z Vrchlabí totiž při potápění ostrově Džerba objevil vzácnou kadidelnici z období punských válek. Je stará přes 2000 let!

O mladíkově nálezu informovala tuniská média jako o velké senzaci. Podle nich Čech předmět našel v hloubce asi tří metrů a upozornil na něj vedení rezortu Sentido Djerba Beach. To pak prý povolalo námořní gardu, která předmět s velkou slávou vyzdvihla. „Jako projev uznání nabídl hotelový management nálezci další pobyt zdarma v jím zvoleném termínu,“ informoval list Kapitalis.

Podle Radka, který byl na Džerbě s rodiči, je však všechno trochu jinak. „Předně nevíme nic o tom, že bychom dostali další dovolenou. Všude o tom sice píšou, ale nám nikdo nic takového nenabídl,“ řekl v pátek Blesku. Nesouhlasí prý ani popis, jak k nálezu došlo.

„Potápěli jsme se taťkou u bóje, kde jsme stačili, takže žádná hloubka tři metry, jak tvrdí, byl tam tak metr a půl. Já jsem si toho všiml a vyzvedl jsem to sám z vody, bylo to plné písku. Tak jsme to vypláchli a odnesli na pokoj,“ popsal mladík. Chtěli nález oznámit delegátce.

Když se pak procházeli po pláži, zastavili je pracovníci hotelu. „Ptali se, jestli jsme si něco neodnesli z moře, zda jsme něco nenašli. Tak jsme řekli, že ano, a oni, že by to potřebovali vidět. Potom věc zkoumali a bavili se arabsky. Nakonec nám řekli, že to musí poslat na analýzu,“ řekl.

„Vzali si na nás e-mail, ale nikdo už se neozval. Napsali jsme tedy řediteli hotelu dopis, ale zatím žádnou odezvu nemáme,“ řekl Radek. O tom, že archeologové v jeho nálezu poznali starověkou kadidelnici, se dozvěděl až v pátek v Česku na internetu.

Vzácný nález

Kadidelnice je podle odborníků v dobrém stavu a zdobí ji hlava řecké bohyně plodnosti a sklizně Demetér. Zřejmě pochází ze Sicílie, odkud se dostala ke Kartágincům, kteří v punských válkách (264–146 př. n. l.) bojovali s Římany.

Na základě Radkova objevu budou oblast nyní zkoumat archeologové. Je možné, že by mohla pocházet z vraku lodi a v místě by tak mohly být i další předměty.

Radek žádné nálezné neočekává. Přesto, kdyby bylo, vrazil by peníze do hokeje. Hraje totiž za starší dorost Dynama Pardubice.

VIDEO: Potápěči u pobřeží USA objevili zlatý poklad

Video  Potápěči u pobřeží USA objevili zlatý poklad.  - Reuters, Youtube, Facebook
Video se připravuje ...

mbmb ( 10. srpna 2018 11:00 )

vedi o vsem prohledavaji i Vase veci na pokoji

nazornavec ( 9. ledna 2018 17:55 )

To je nelegální. Sebrali by ho buď na letišti nebo tady. Nejde jen tak vyvážet tisícileté památky.

nazornavec ( 9. ledna 2018 17:52 )

Zloděj? To, že to delegátce neoznámil, neznamená, že to nechtěl udělat.

mrd.vola ( 25. července 2017 09:31 )

no zloděj,? jak se to veme, i tenhle stát - Tunisko dodával v hojném počtu bojovníky islámskému státu který rozmlátil a buldozérama rozjezdil vzácnou Palmýru, přičemž si o památkách myslel něco o pr.deli

krtek. ( 24. července 2017 17:13 )

cely to dela dojem jak kdyz to vypadlo paserakum z lodicky a ten hotel o tom moc dobre vedel

Zobrazit celou diskusi