Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na Krétě zadrželi dva Čechy: Prováděli prý nelegální výkopy

Autor: lm, ČTK - 
25. července 2017
18:54

Dva Čechy zadrželi v pátek na Krétě, když s detektory kovu prohledávali archeologické naleziště na západě ostrova. Řecká policie je podle místních médií obvinila z porušení předpisů o ochraně kulturního dědictví, neboť se pohybovali na místě s přísným zákazem vstupu. Dnes byli oba muži propuštěni na kauci a české úřady již řeší jejich návrat domů, řekla ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

„Na českou ambasádu v Aténách se obrátil jeden z dvojice českých občanů s tím, že byli 21. července zadrženi policií na Krétě v oblasti Chania,“ uvedla Valentová. „Policie je zadržela z toho důvodu, že detektory kovů prohledávali oblast, která je archeologickým nalezištěm, kde je striktně zakázáno se bez povolení pohybovat,“ doplnila.

Policisté kromě dvou detektorů u dvojice nalezla dvě lopatky a z jejich auta zabavila několik kovových a bronzových předmětů, napsal řecký web tilestwra.com. Následně byli podle Valentové muži ve věku 33 a 35 let předvedeni k výslechu. S pomocí české ambasády byly řecké prokuratuře předloženy jejich čisté trestní rejstříky a některé další dokumenty, a dnes byli oba propuštěni na kauci.

„Ve spolupráci s naší ambasádou se řeší jejich odjezd do České republiky,“ doplnila Valentová. Případem se podle mluvčí bude zabývat soud, termín jeho jednání ale ministerstvo zatím nezná nezná.

 

Zadržení Češi u sebe měli detektory kovu, lopatky, mapy a kovové a bronzové předměty. Zadržení Češi u sebe měli detektory kovu, lopatky, mapy a kovové a bronzové předměty. | Policie

 

defakto ( 25. července 2017 21:53 )

... měli je oba dva zabásnout hned na Krétě , české velvyslanectví by se nemělo zastávat každého českého primitiva.

adeso ( 25. července 2017 20:03 )

Co dodat budou krást všude a pořád, jen práce ta jim teda z morálních důvodů smrdí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání