Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Eva a Erika se narodily spojené hrudníky: Měly společnou dělohu, játra, nohu...

Autor: lm - 
22. července 2017
08:32

Siamská dvojčata Eva a Erika (2) se narodila spojená hrudní kostí. Holčičky spolu sdílely trávicí trakt, dělohu, játra, močový měchýř a jednu nefunkční nohu. Před sedmi měsíci pak podstoupily operaci, která jim změnila život. A zdá se, že se jim daří mnohem lépe.

Evu a Eriku rozdělili kalifornští chirurgové při operaci počátkem prosince. Před zákrokem byla Erika téměř dvakrát menší než Eva a doktoři se báli, že Eva vstřebává většinu živin. Siamská dvojčata předtím skončila mnohokrát v nemocnici s různými infekcemi močového a trávicího traktu. Erice bylo navíc čím dál tím hůře. Doktoři proto museli zakročit, i když operace byla velmi složitá.

Nyní Eva váží 9 kilogramů a její sestra jen zhruba o 200 gramů méně. Sestřičky mají každá jen jednu nohu a zatím se pohybují jen díky kolečkovému křeslu. Doktoři ale věří, že se během roku naučí chodit o berlích. Jelikož Eva i Erika při operaci přišly každá o kus pánevní kosti, zatím není jasné, jestli v budoucnu budou moci používat protézu.

Lékaři už holčičky propustili do domácí péče. „Když jsou teď oddělené, naše dny jsou stejné jako u jiných rodin s dvojčaty. Je to úžasný pocit vědět, že se mé dvě holčičky dožijí dospělosti,“ popsala deníku Sacramento Bee jejich maminka Aida. „Erika je nyní nová osobnost. Předtím musela dělat to, co chtěla její sestra. Ráda je pozoruji, jak si hledají své záliby,“ dodala.

Z holčiček je nadšená i psychiatrička Michelle Goldsmith, která dohlíží na jejich psychologickou adaptaci po rozdělení. „Ani jedna z dívek nemá problém s přizpůsobováním se. Vypořádávají se s tou situací velmi dobře,“ uvedla.

Video: Hříčka přírody: Narodila se dvouhlavá siamská dvojčata

Video  Hříčka přírody: Narodila se dvouhlavá siamská dvojčata.  - YouTube
Video se připravuje ...

ninga ( 22. července 2017 12:55 )

Z víček z ČR

majojo ( 22. července 2017 09:15 )

Z jakého pojištění se ta lékařská, sociální a zdravotní péče prosím platí?

Zobrazit celou diskusi