Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Týdenní siamská dvojčata: Zemřela těsně před oddělením

Siamská dvojčata z Malawi zemřela krátce před oddělením.
Siamská dvojčata z Malawi zemřela krátce před oddělením.  (Autor: Twitter)
Autor: ČTK - 
20. října 2016
19:40

Týdenní siamská dvojčata zemřela v Malawi těsně před operací, při níž měla být oddělena. Novorozeňata, spojená v oblasti srdce a jater, měla podle lékařů velkou šanci přežít.

Přibližně tříhodinová operace byla v plánu o dvě hodiny později, než obě děti zemřely kvůli problémům s dýcháním. Snaha o resuscitaci nebyla úspěšná. „Měla velkou šanci přežít, přestože se narodila předčasně. Byl jsem plný optimismu, věřil jsem, že se to povede. Pak se staly věci, které neovlivníte,“ uvedl lékař, který měl vést čtyřčlenný tým.

Původně chtěli lékaři operovat již ve středu. V nemocnici Kamuzu, kde se již dříve oddělení siamských dvojčat podařilo, ale chyběla krev odpovídající krevní skupiny. „Jedno z dětí potřebovalo přibližně 200 mililitrů krve s negativním faktorem, ale protože nemocnice ji neměla, nemohli jsme operaci provést,“ uvedl mluvčí zařízení.

Pokud by se operace podařila, patřila by malawská dvojčata k vůbec nejmladším, která byla oddělena. Letos na konci ledna švýcarští lékaři operovali osm dní stará děvčátka se spojenými játry a hrudníkem. Třináctičlenný lékařský tým strávil na sále pět hodin. Podle prohlášení nemocnice tak malí siamští sourozenci do té doby úspěšně odděleni nebyli.

sheba ( 21. října 2016 04:52 )

Jako matka bych si ani nepřála, aby takové zrůdy žily

Zobrazit celou diskusi