Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vojáka Lukáše zranili v Afghánistánu: V mozku jsem měl střepinu z rakety!

Autor: Karel Janeček - 
12. června 2017
05:00

Je vojákem tělem i duší. Na misi v Afghánistánu Lukáše Hirka (30) zasáhla střepina vybuchlé munice. Už čtyři a půl roku se z těžkého zranění zotavuje.

Lukáš přezdívaný Hiro z Frýdku-Místku je novodobý válečný veterán. Bylo půl druhé odpoledne 7. září 2012, když si s ním dala při raketovém útoku v Afghánistánu dostaveníčko paní Smrt. Zasáhly ho desítky střepin a úlomků betonu.

Nejzávažnější bylo poranění mozku. „Já se samozřejmě na nic z toho nepamatuji,“ řekl Blesku tehdejší průzkumník mechanizovaného praporu Přáslavice. K vědomí přišel až v Česku.

První operaci prodělal v Kábulu a pak jej přepravovali do pražské Ústřední vojenské nemocnice. Dva měsíce byl v umělém spánku, jeho stav byl kritický. Následovaly další operace. Velký bojovník život nevzdal. Navzdory prognózám se už zase usmívá a vtipkuje.

„Jak říkám: pomalými krůčky k vysokým cílům. Vše má svůj čas. Dělám všechno pro to, abych se brzy mohl opět postavit na nohy,“ směje se věčný optimista.

Okolo sebe v klimkovickém sanatoriu vidí spoustu lidí, včetně dětí, kteří na tom nejsou zdravotně ani trochu dobře. „Až se dám do pořádku, chci věnovat svůj život pomoci těm, kteří to potřebují,“ plánuje Lukáš.

Válečné veterány podporuje Odbor pro válečné veterány Ministerstva obrany ČR. Má motto: „Národu, který si neváží svých hrdinů, hrozí, že nebude mít žádné, až je bude potřebovat.“

Působil na třech misích

2008 – KFOR, mise na území Kosova. Češi střežili kosovsko srbské hranice, měli za úkol ochranu památek proti útokům extremistických skupin.

2010 – ISAF, mise na území Afghánistánu, provincie Lógar. Vojáci se podíleli na výcviku afghánských bezpečnostních sil, zajišťovali ochranu civilních expertů.

2012 – PRT, mise na území Afghánistánu, provincie Lógar. Podíleli se na humanitárních aktivitách a výcviku afghánských bezpečnostních sil.

Lukáš je bývalý elitní voják, absolvoval dva kurzy přežití, oba s vyznamenáním.

2009 – kurz přežití ve Francouzské Guyaně, získal odznak Jaguár

2011 – kurz přežití ve francouzských Alpách, získal odznak Horský orel

Plat vojáka?

Plat českého vojáka je tabulkový, připočítávají se k němu příplatky např. za velení, na bydlení.

Vojín 10 300 Kč

Desátník 22 300 Kč

Praporčík 33 670 Kč

Major 46 990 Kč

Plukovník 63 380 Kč

Armádní generál 106 980 Kč

Mzda vojáků na misích se pohybuje podle hodnosti a například místa, kam jsou vysláni. Průměrný měsíční plat je podle zdroje Blesku 170 tisíc.

VIDEO: Pohřeb hrdiny z Afgánistánu Jiřího Schamse

Video  Praha pohřbila hrdinu z Afgánistánu Jiřího Schamse  - Martina Neckáová
Video se připravuje ...

vihor ( 12. června 2017 23:12 )

Ono je potřeba to všechno vidět v souvislostech. Kdyby ta vámi zmiňovaná koalice nevedla vyvražďovací válku v Afghánistánu, třeba by tu v Evropě žádní teroristi nebyli. Protože zatímco srabové v letadlech s bombami to mají více méně jako zábavu, ti údajní teroristi jsou ochotni obětovat svůj život, aby svými primitivními bombami a nástroji provedli nějakou odvetu. Ono to totiž není tak jednoznačné jak to oficiální média podávají. Co by to asi udělalo s vámi, kdyby vám někdo "omylem" zabil pár členů rodiny, protože bomba padla trochu vedle než předpokládali. Vidíte to na tom posledním útoku v Londýně. Ti útočníci měli rodiny, a přesto se rozhodli k takovým zoufalým činům. Jaké asi zoufalství je k tomu muselo vést? Nechci nikoho obhajovat, všechno násilí je špatné, jen je třeba vidět vše z více stran. Afghánistán je podobný Vietnamu, tam měli Američané také strategii Search and Destroy. Tedy vyvražďování nesouhlasících lidí. Nakonec proti nim z tohoto důvodu stáli úplně všichni a museli odtamtud utéct. Přitom stačilo mnohem dříve řešit skutečný důvod situace ve Vietnamu a sice jejich touhu po nezávislosti, k válce ve Vietnamu nemuselo vůbec dojít a možná tam ani dnes nemuseli vládnout komunisté. V Afghánistánu se opět ta vaše koalice snaží vnutit centrální vládu, kterou tam nechtějí, protože jsou zvyklí na úplně jiné společenské uspořádání. Místo aby citlivě pracovali s tím, co tamní lidé vlastně chtějí, vede koalice vyvražďovací válku.

TommyGun ( 12. června 2017 22:42 )

Je mi z vašich komentářů na blití. Bohužel koalice je zavázána chránit i lidi, jako jste VY. Ale třeba, až půjde do tuhýho, "bude o pár bloků dál".

deratizater ( 12. června 2017 11:35 )

I Hitler vyznamenával své vojáky jako hrdiny.Je to jen slovičkaření a šíření demagogických bludů.Afghánce nikdo nepokoří nepodařilo se to ani Sovětskému svazu který se o to snažil Deset let a nepodaří se to ani Američanům a jejím lokajům.Není to boj s muslimskými teroristy ale boj o ovládnutí nerostného bohatství a to i v Iráku . Loutkové vlády dosazené Američany nikdo nechce a proto ten nekonečný boj s vetřelci

snehulak ( 12. června 2017 11:09 )

To spíš přesvědčíte národ, že Kalousek to s námi myslí dobře, než že okupanti Afganistánu, naši žoldáci, jsou HRDINOVÉ !

hanka666 ( 12. června 2017 08:50 )

A kdepak máme naši armádu???? Jsou rozlezlí v Afgánistánu, v Africe, na Balkáně. Kdo nekrmí svoji armádu, krmí cizí..

Zobrazit celou diskusi