Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejdojemnější příběh Vánoc: Vyhořela! Sousedi jí opravili celý dům!

Autor: Slávka Červená - 
25. prosince 2011
05:32

Hezké Vánoce má před sebou Josefa Sedlářová (81) z Březolup na Zlínsku. Před dvěma lety ji připravil oheň o střechu nad hlavou. Nezbylo jí nic. Loni prožila paní Josefa Vánoce už ve svém, ale v provizorních podmínkách. Dnes na tom bude o mnoho lépe. Dům je opravený, má už televizi, nový sporák a nyní se dokonce dočkala kuchyňské linky a elektrického bojleru.

Požár, který způsobil zkrat v ledničce, dům zcela zničil. Seniorka se vzpamatovávala měsíc v nemocnici a pak žila v místní ubytovně. Rozhodla se ale, že domek opraví a dožije v něm. Nikdo jí nevěřil. Ona to ale dokázala. Samozřejmě že ne sama.

Otec a syn Křižkovi jí zhotovili střechu, Blesk zařídil připojení elektřiny a čtenáři poslali drobnosti do domácnosti. Velkými mecenáši se stali manželé Valdmannovi z Ostravska. „Z takové dálky mi dovezli křesla, nový elektrický sporák a pěknou dlažbu do chodby a koupelny. Hned to jinak vypadá než jen beton. To mě opravdu dojalo k slzám,“ vzpomínala.

Stále ale chyběla kuchyňská linka. Tu nyní Blesk sehnal ve spolupráci se sdruženími Samari Zlín a Pomoc bez hranic. Alena Rusová ze Samari zaplatila ze svého novou pracovní desku. Topenář Josef V. (40) z Bílovic nainstaloval zase zdarma sifon a baterii a také seniorce daroval elektrický bojler na ohřev teplé vody. „Udělali jsme to rádi. Lidé by si měli pomáhat,“ řekla Alena Rusová.

„Voda v kuchyni je pro mě úleva. Stále jsem pro ni běhala přes chodbu do koupelny. Do skříněk si hned nastěhuji nádobí,“ reagovala Sedlářová. Vánoce bude mít letos radostné. „Funguje mi televize. Když je člověk úplně sám, necítí se hlavně večer tak opuštěný. Ale když vidím požár, musím odejít. Hned se mi vybaví, jak jsem přes plameny utíkala,“ řekla.

Štědrý den stráví ve skromnosti. „Uvařím si zeleninovou polévku a krupici jako za starých časů a budu se dívat na pohádky,“ prozradila nám paní Josefa. V novém roce si přeje hlavně zdraví a malou chladničku. Má i jeden sen. „Jednou za život strávit alespoň týden v Luhačovicích. To se mi ale asi nesplní,“ konstatovala.

barbatus ( 25. prosince 2011 13:00 )

S plněním mám zkušenosti téměř nulové, takže nemůžu soudit. Ale být špatně pojištěn je pořád lepší než vůbec. Znám lidi, kteří za 800 000 koupili a kompletně nově vybavili starý byt a dnes údajně nemají na pojistku domácnosti. Zdi pojištěné samozřejmě mají, to si půjčující banka pohlídá. Ušetřených 1000 za nejnižší pojistku domácnosti by jim nestačilo ani na vymalování u vytopených sousedů...

manolla1 ( 25. prosince 2011 12:51 )

Každý na rozdávání nemá..,je jich mnoho, kteří potřebují sami pomoc, přesto dobří lidé ještě žijí, pomůžou jak finančně,tak fyzicky, je to pěkné !!!

mnpv ( 25. prosince 2011 11:35 )

No a co jako? Vyzkoušejte si pracovat x let 16 hodin denně a pak si můžeme povídat o tom rozdávání.

drakoska11 ( 25. prosince 2011 11:17 )

No, ono to není tak jednoduché.. Za tisícovku si moc špicovou pojistku nepořídíte..a co když na víc nejsou peníze. A už máte zkušenosti s uplatňováním náhrady? Z pojišťovny lezou peníze jako žvejkačka z chlupatý deky.. Odečtou spoluúčast, škodu vyčíslí (vzhledem ke stáří vybavení) na minimum a za to, co vám dají si můžete koupit právě tak tu postel - a podstavit si ji pod nejbližší most.

barbatus ( 25. prosince 2011 08:05 )

Nějak jsem nepostřehla zmínku o tom, jestli ta dáma měla dům pojištěný... Spoustě lidí je líto dát peníze za pojištění, dnes je to zhruba tisícovka za milion pojištěného majetku ročně, a když nedejbože vyhoří, nemají si ani za co koupit postel...

Zobrazit celou diskusi