Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Blesk.cz pomohl zastavit šikanu Lucky (12)!

Lucka se po přečtení vzkazů na Facebooku zhroutila, musela brát léky
Lucka se po přečtení vzkazů na Facebooku zhroutila, musela brát léky  (Autor: Michal Budík)
Autor: Michal Budík - 
26. března 2010
10:14

Tenhle případ kyberšikany v Kloboukách u Brna skončil dobře... Odchodem agresora a jedné z jeho obětí na jiné školy a přeřazením druhé oběti do jiné třídy. Na kauzu Blesk upozornil 22. února. Dva chlapci a jedno děvče ze 6. A totiž založili na Facebooku stránku, kde pak spolužačce a spolužákovi vyhrožovali i smrtí.

Dva chlapci a jedno děvče ze 6.A založili na facebooku stránku, kde spolužačce a spolužákovi vulgárně nadávali a vyhrožovali jim smrtí.

Štvavá stránka na facebooku přitom podle psycholožky Renaty Ježkové nebyla příčinou, ale až následkem nezdravého klimatu ve třídě. „Je tomu tak v 90ti procentech případů cyberšikany. Nevyřídím si to s tebou osobně, ale prostřednictvím SMS nebo internetu,“ popsala Renata Ježková obvyklý proces zrodu cyberšikany.

Atmosféra v 6.A zhoustla na začátku letošního školního roku. Do třídy přibyla trojice chlapců z pětiletky v Brumovicích. Terčem jejich útoků se stal zejména chlapec ze smíšeného českoromského manželství. Veřejně se ho zastala spolužačka Lucie Jíšová (12).

Video: Brutální šikana v 7.B na slovenské škole

517194:gallery:true:true

Výchovná poradkyně útočníkům domlouvala 5 minut

„Nadávali mu, že je cigán, že má lupy, že smrdí,“ vyjmenovala Lucka pár příkladů slovních útoků na spolužáka. Pomoc se pro něj snažila najít u výchovné poradkyně. Podle Lucky chlapcům domlouvala ani ne 5 minut. Výsledkem bylo, že spolužák už nebyl napadán pouze slovně, ale i fyzicky.

„Jeden ho chytil do kravaty a druhý ho mlátil do břicha,“ popsala jeden z četných incidentů Lucie. Terčem šikany se ale stala také ona sama. Opakované výhružky vyvrcholily příslibem jednoho z agresorů, že zabije ji i její matku. Krátce na to se objevila výhružná stránka na facebooku.
V té chvíli se do případu vložila Luciina matka Pavlína Korandová (40). Obrátila se nejprve na policii a na vedení školy. Ani jedna instituce ale nezareagovala podle jejích představ. Případ proto medializovala prostřednictvím Blesku. „Je dobře, že se to dostalo do novin. Ve třídě jsme následně odhalily třetí z pěti stádií šikany. Ta by se dále stupňovala,“ seznámila rodiče s výsledky důkladného šetření psycholožka Helena Adamusová.

Ředitel: Je to běžný projev puberťáků

Ředitel školy Zdeněk Kachnáč si přesto před rodiči neodpustil výtku směřovanou na adresu Pavlíny Korandové. „Mrzí mě, že jste to dala do Blesku. Utrpěla tím dobrá pověst školy,“ uvedl na třídní schůzce ředitel, který dění ve třídě původně označil za běžný projev pubertálních vrtochů.

„Bagatelizování, zlehčování a popírání ze strany pedagogů je bohužel v podobných případech velmi časté,“ posteskla si psycholožka Renata Ježková.

e.44 ( 31. března 2010 14:17 )

Nechci tvrdit, že kritika ředitele školy je oprávněná, ale nevím, proč ho chválit za to, že žačky z jeho školy někomu zachránily život. Na tom on žádnou zásluhu podle mě nemá.

tomasak56 ( 30. března 2010 16:17 )

píše se jen to špatné,ale to co z kloboucké školy vzejde dobrého to Blesk nenapíše.Minulý rok dvě děvčata z 9.A zachránily život mému synovi,byli dokonce i v Praze oceněny minystriní školství.Dostaly cenu za záchranu života,ale to se nepíše,zřejmě je lepší psát polopravdy než záslužné věci.Je jednoduché kritizovat ředitele za špatné žáky,ale ta děvčata chodí na stejnou školu jak ti špatní,ale za to ředitele nikdo nepochválí

tomasak56 ( 30. března 2010 16:04 )

Když kritizujete školu a ředitele,zjistěte si jak to bylo.Neptat se jen Lucky,ale ptat se ostatních dětí,možná byste byli překvapeni jaká je pravda!

marketa35 ( 29. března 2010 23:33 )

Nejhorší je že některým co šikanují to projde,protože rodiče věřívíc dětem než učitelům.To ale není nic proti řediteli,tam by si měl spíš dat na pusu něco pořádnýho pan redaktor,protože bohužel zná jen jednu stránku této šikany

prcek3 ( 28. března 2010 20:22 )

všichni Vás zde odsuzují, za špatné vedení školy. Vesměs jsou to lidé, jenž Vás ani neznají, ale já Vás znám a vím, že jste čestný muž, možná, že jste něco podcenil, ale co dělal/a TU, když věděl/a, že je v té třídě něco nezdravého? Dobrá, možná, že jste zareagoval pozdě, ale zareagoval. Na jiných školách se šikana neřeší vůbec,případně jen minimálně. Ačkoli je mi líto, že ona dívka opustila školu, věřím, že nyní se budou ostatní žáci cítit lépe, protože jste začali se šikanou bojovat. Držím pěsti, ať se Vám tento nelehký úkol, potlačit šikanu na vaší škole, zdaří.

Zobrazit celou diskusi