Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Facebook: Lucii (12) chtějí zabít spolužáci

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Michal Budík, jho, jos - 
22. února 2010
06:33

Totálně psychicky zlomené dítě. Takové jsou následky údajného žertu spolužáků Lucie J. (12) z Velkých Hostěrádek.

Na sociální síti Facebook zřídili hanlivou stránku čítající 84 členů, na které jí mimo jiné vyhrožují smrtí. Kyberšikaně podle slov Luciiny matky Pavlíny K. (40) předcházelo i fyzické napadání.

Lucie podle své matky doplatila na to, že se zastala dlouhodobě šikanovaného spolužáka ze smíšeného, českoromského manželství. „Spolužačka ho křivě obvinila z toho, že ji bije, a jeden agresor strhl ostatní k tomu, že se mu začali mstít,“ vrátila se na počátek šikany své dcery Pavlína K.

Lucie v lednu doprovodila psychicky zdeptaného spolužáka k výchovné poradkyni. V té době už sama čelila častým útokům. Teprve pak se ale nenávist spolužáků naplno obrátila proti ní. „Píchání kružítkem bylo na denním pořádku. Ale teď jí Dominik B. začal vyhrožovat, že zabije ji i její matku,“ uvedla Pavlína K. s tím, že pro děvče byla zdrcující zejména zmínka o matce. Vše vyvrcholilo 1. února.

Ten den založil spolužák na Facebooku skupinu s jejím portrétem. Tam jí členové skupiny nechutně nadávali, ale i vyhrožovali, kdo a jak by ji měl zabít. Od té chvíle se děvče neobejde bez silných léků na nervy. Během pár dnů měla skupina 84 členů. Mezi nimi i několik dospělých osob. „Na začátku minulého týdne jsem to nahlásila na policii i ve škole. Od té doby mě nikdo ani jednou nekontaktoval,“ postěžovala si Pavlína K. Škola věc prý vyšetřuje. „Chlapec, kterého ostatní označili jako hlavního viníka, je ale dlouhodobě nemocný,“ řekl ředitel školy v Kloboukách u Brna Zdeněk Kachnáč. Děti podle něj o události mluví jako o žertu, podle jeho názoru ale překročily únosnou míru.

Brněnský psycholog Jiří Brančík velice dobře rozumí tomu, proč je Lucie psychicky na dně. „Tyhle děti žijí kolikrát ve virtuálním světě intenzivněji než v tom skutečném. Těch 84 členů skupiny vnímají jako 84 reálných nepřátel,“ uvedl Brančík. Podcenění situace dospělými by podle něj mohlo vést ke katastrofálním koncům.

JAK SE BOJUJE S KYBERŠIKANOU?

České školy mají ve většině svých školních řádů bod, který zakazuje používání mobilních telefonů při hodinách. Za jeho porušení však hrozí žákům pouze pokárání nebo v horším případě důtka a toho se děti nebojí. „Prevence spočívá hlavně v tom, aby děti a učitelé byli o kyberšikaně lépe informováni. Letos připravujeme příručku, kterou budeme distribuovat do škol. V ní bude celá řada informací pro učitele, jež jim pomohou kyberšikaně předcházet,“ řekla Blesku Jana Udatná, šéfka ministerského projektu Minimalizace šikany.

Ve Francii nedávno schválili zákon, který zakazuje používat ve školách mobilní telefony dětem do čtrnácti let. A v Polsku zase mají na školách zablokovaný přístup na některé internetové stránky, jež slouží jako nástroj kyberšikany. Navíc tam také existuje zákaz používat mobily. V Jižní Koreji bojuje s kyberšikanou speciální policejní jednotka.

miroslav ( 21. srpna 2010 17:01 )

Člověk který někoho šikanuje,mučí atd je blbé hovádko-kretének -***-debílek-sračička-hovínko-špinavé prasátko-mrdečka-chcanečka-hlupáček-imbecílek a čuráček

procolharum ( 9. března 2010 19:11 )

Jsem toho názoru, že oběť šikany si zásadně nemůže za to, co ji děajíšikanjící spolužáci. Ta oběť se to snaží vyřešit sama a a navíc se to bojí říct někomu blízkému z toho důvodu , že neví, co může od agresora čekat.

helsing ( 8. března 2010 16:23 )

„Prevence spočívá hlavně v tom, aby děti a učitelé byli o kyberšikaně lépe informováni. Jako student SŠ vám na rovinu říkám, že nějaké informování je zbytečná ztráta peněz a času. Je hezké, že se proti tomu bojuje ale výsledky jdou ke kdu. Aspon co sem zažil. Přidam svůj názor k tomu článku. Nechápu proč Lucčina matka informovala jak školu tak policii nazár ?? A proč se sama holka něsvěřila třídní ?? Zato kam až to došlo si částečně může sama a částečně učitelé, kteří od problémů, které tam musely být vidět upoušteli. Šikana je v českých školách na dením pořádku !! A říkejte si co chcete, klidně se stavte na hlavu ... ale já ji vidím denně. A je fuk jestli na ZŠ nebo na SŠ. Chování agresorů je dáno výchovou a tu mají na starosti rodiče. Takže, asi tak nějak .......

vanityfair ( 24. února 2010 12:38 )

...příručka, hmmmm. Kolikpak za ní ministerstvo vyplácalo penízků, co? A jen tak pro nic za nic....pokud to totiž nebude kyberfejsbůk příručka, o množství tak maximálně deseti slov, žádný z těch spratků to číst nebude.....

lolec ( 23. února 2010 17:03 )

blesk tu ma velmi podstatnou chybu 1)bylo tam 85 lidi je tam uz jen 77 2)ti lidi sou ve skupine proti markku lazochovi a ji nikde neni napsano ze je to jen proti ni 3)skupina se nejmenuje zabite lucinu blesk nemuze napsat ze 84 lidi chce jeji smrt kdiz treba to chce jen 10 decek 4) jo priznam se chodivam snou do skoly su o tridu vis ale mam potrvzeno ze na prasky neni dalsi vymysl pro blesk je to jen spatnej bulvar .ta skupina se jmenuje proti jednemu debilovi co bije holky a jedne piče ktera se ho zastava!!!!!!nikde neni napsano o jejich smrti

Zobrazit celou diskusi