Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zatajily otci dítě, flastr má tchyně.

Ondřej Réda (uprostřed) s maminkou před rozsudkem
Ondřej Réda (uprostřed) s maminkou před rozsudkem  (Autor: Blesk - autor)
Autor: Jaroslav Krčál - 
18. března 2010
07:13

Je to jeden z těch neuvěřitelných případů. Ihned po porodu dala matka (16) dítě k adopci. Otci (18) dítěte tehdy řekla společně se svou matkou, že novorozenec zemřel. Soudce okresního soudu ve Svitavách včera uznal, že obě ženy tím porušily práva otce.

Starší ženu navrhl proto potrestat půlročním vězením s podmínkou na jeden rok. Mladá dívka byla u soudu obvinění zproštěna. Byla prý dost potrestána už průběhem soudů.

Vše začalo v listopadu 2008, kdy soud potrestal Ondřeje Rédu (18) podmínkou za sex se čtrnáctiletou školačkou, která otěhotněla. U soudu dívka potvrdila, že Ondra je otcem. Řekla také, že obě rodiny se dohodly na péči o dítě. Když však o 16 dní později porodila, dala dítě k adopci do rodiny, kterou přivedla její máma. „Do telefonu mně i Ondrovi řekly, že dítě zemřelo. Syn se zhroutil,“ vypověděla u soudu matka Ondřeje Rédy. Později však vypátrali, že dítě žije. Bylo ale už pozdě. Osvojení nabylo právní moci.

„Jde mi jen o to, abych mohl dceru vychovávat. Nešlo mi o jejich potrestání,“ řekl včera Ondra, který litoval, že soud nepřipustil test DNA na určení otcovství. Dívka totiž dnes tvrdí, že Ondra není otcem. U soudu požadoval Réda i odškodnění 2 miliony. „Ta částka byla jen výstrahou oběma ženám,“ vysvětlil právník Ondřeje Vilém Fránek.

Případem se bude zabývat Krajský soud v Pardubicích. Proti rozsudku se odvolala státní zástupkyně, které se nelíbí, že matka dítěte nebyla potrestána. Stejný soud bude řešit i snahu Ondry, který se domáhá určení otcovství k dítěti. Svitavský soud ho v lednu odmítl s tím, že biologičtí rodiče pozbyli osvojením svá práva.

dobrotka ( 23. června 2010 16:01 )

Take se podivuju nad tim, jak soud muze pronest, ze rodice souhlasem k adopci pozbyli rodicovska prava. Otec NIKDY zadny souhlas k adopci nedal, tudiz nemel co pozbyt. Je uplne jedno, jestli nekomu, otec ditete, je ci neni sympaticky, tady se jedna o pravni vec. A otec ma jednoznacne pravo na sve dite. Jak matka ditete, tak i jeji matka otci zatajily, ze dite zije, mely by byt potrestany. Obe. Co to je za formulaci, ze matka ditete uz je dost potrestana?????????????

pupidup ( 21. března 2010 20:55 )

Vůbec není pochyb o tom, že otci bylo ukřivděno, ale.... nějak mi uniklo, co bude s dítětem, které v tuto chvíli má oba rodiče, na které si pomalu zvyká....to vezmou dítě násilím a dají ho do péče jednomu rodiči? Notabene velmi nezralému?????!!!!!Jaký vliv to na dítě bude mít?

torro ( 21. března 2010 12:31 )

su.kal kamen cihlu

torro ( 21. března 2010 12:29 )

vole kdyz FENA neda PES neskoci

lea61 ( 20. března 2010 20:51 )

Pardon, patří to sigmae13. Pro nechápavé - kdo z vás toho kluka zná osobně?

Zobrazit celou diskusi