Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Keith Duffy (34): Moje dcerka je autistka

Autor: INT, jch - 
10. května 2009
05:00

Zpíval ve slavné kapele Boyzone, a přitom skrýval tajemství! Dcera Keitha Duffyho (34) Mia (9) se narodila s autismem. Prvních 12 měsíců jejího života rodiče ani lékaři o nemoci vůbec nevěděli. Až pak jednou Keithova manželka Lisa začala mít podezření, že něco není v pořádku...

Poprvé Mia promluvila v březnu 2005, nedlouho po svých pátých narozeninách. „Seděli jsme s Lisou v obýváku a najednou vešla Mia a začala zpívat písničku z jejího oblíbeného muzikálu Annie. Bylo to poprvé, co jsme slyšeli její hlas,“ říká pyšně Keith, který má s Lisou ještě syna Jordana (13). Do té doby totiž Mia jen nesouvisle žvatlala. „Oba jsme v tu chvíli byli tak neuvěřitelně hrdí. Slzy nám oběma tekly po tvářích. Na tenhle okamžik nezapomenu, dokud budu živý,“ dodává zpěvák roztřeseným hlasem.

Tvoří si vlastní svět

Mia se narodila s autismem. Důsledem této poruchy je, že dítě nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá. Tvoří si proto svůj vlastní svět. Diagnostikovat autismus je obtížné a dítě vyžaduje speciální péči. Než se autismus rozpozná, trpí celá rodina – dítěti totiž nikdo nerozumí. „Vztah mezi mnou a Lisou nakonec překonal těch několik těžkých let. Ale několikrát jsme měli namále,“ přiznává poprvé takto otevřeně Keith.

„První rok po narození Mii byl úplně skvělý. Poprvé mě napadlo, že s ní není všechno v pořádku, až v jejích 16 měsících,“ pokračuje smutně Lisa. Mia nereagovala na své jméno, byla posedlá souměrností všeho kolem sebe. Když srovnali jinak CD, rozplakala se.

„Když byl Jordan malý, měl problémy se sluchem. Tak jsme s Miou šli na ušní. Jenže tam jsme se dozvěděli, že sluch má v pořádku,“ dodává Keith. „Lisa se tehdy málem zhroutila. Dávala Mie tolik lásky a ta to vůbec neopětovala, nevšímala si nás,“ vzpomíná na nelehké chvíle Keith. Starší Jordan trpěl sestřinou nemocí také, neustále se ptal, proč ho sestřička nemá ráda, proč s ním nemluví...

Autistická školka

Keith začal hledat příznaky na internetu. A tam přišel na autismus. „Když jsem slovo autismus slyšel poprvé, přeběhl mi mráz po zádech. Nechtěl jsem tomu věřit. Náhodou za mnou přišli známí, jestli bychom se s Boyzone nechtěli stát tváří projektu pro autistické děti. Ti mi podle příznaků potvrdili ty nejhorší obavy. Když jsem to řekl Lise, vrazila mi facku a rozplakala se,“ šeptem dodává Keith.

„Bylo to hrozné. Najednou jsem si připadala úplně prázdná, bez citů,“ vypráví Lisa se sklopenýma očima. Následující rok Lisa propadala depresím, neustále se obviňovala. Keith, který byl až do té doby »vtipálkem z Boyzone«, musel rychle dospět. „Nezbylo mi než se k Miině nemoci postavit čelem. Řekl jsem si, že nejsme sami s takto postiženým dítětem. Začal jsem Mie hledat školku,“ říká pragmaticky Keith. V Irsku byla jen jedna školka pro autistické děti. S kapacitou 12 míst a Mia byla dvanáctá v pořadníku. Keith pomohl sehnat peníze na rozšíření školy. A zatímco Mia byla spokojená v nové školce, vztah Lisy a Keitha se ze šoku vzpamatovával další dva roky.

Hurá do normální školy

Postupem času se Mia ale zlepšila a začala komunikovat. V pěti letech už se s rodinou začala »kamarádit«. Když jí bylo sedm, Keith s Lisou se rozhodli poslat Miu do normální školy. „Měli jsme strach, že nezapadne. Oknem jsme ale hned první den slyšeli: Ahoj, já jsem Mia Duffy. Vyrostla z ní krásná, sebevědomá slečna,“ rozplývá se nad znovunabytým štěstím Keith.

Díky jeho pomoci vzniklo v Irsku další diagnostické centrum a rozšířil se počet škol. „Těch několik let, kdy jsme nevěděli, co Mie vlastně je, nás málem stálo šťastné manželství. Chceme pomoci uspíšit diagnózu a pomoci rodičům i poté. Dnes se milujeme o to víc, hodně nás to stmelilo. Ale stačilo velmi málo a už bychom spolu dávno nebyli,“ dodává dnes už spokojená Lisa.


CO JE TO AUTISMUS?

Autismus je vrozená vývojová porucha. Dítě vyžaduje speciální péči, všechno v jeho životě musí mít přesně stanovený řád, všechny věci musí být na svém místě a jakákoliv změna může vyvolat záchvat. Dítě nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá a ztrácí tak schopnost komunikovat s okolím. Lehké formy autismu se projevují třeba jen nechutí ke změnám, v těžších variantách je potřeba sestavit přesný denní řád. Autismus sám o sobě přitom nepostihuje intelekt, naopak byl zaznamenán nárůst IQ, častá je ale jeho kombinace s dalšími mentálními nebo tělesnými handicapy. Film Rain Man s Dustinem Hoffmanem a Tomem Cruisem v hlavních rolích je právě o autistovi a byl inspirován skutečnou postavou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi