Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bratr a sestra: Další dítě už mít NEsmíme!

Autor: Monika Rubešková - 
15. března 2009
06:01

Na první pohled úplně normální rodinka: Máma Žaneta (31), táta Martin (27), syn Lukáš (11) a malá Kristýnka (7). Ale úplně běžná rodina to není. Žaneta s Martinem jsou totiž nevlastní sourozenci a Kristýnka je plodem jejich lásky.

Počali ji však dříve, než se šokující pravdu o své pokrevní spřízněnosti dověděli. Vyšetřovala je policie, okolí je odsoudilo. Jak dopadl jejich příběh?

Příběh Martina a Žanety z Příboru plnil stránky novin před sedmi lety. Bratr má dítě se sestrou, i když nevlastní! Skandál, jaký republika nepamatuje, ale i nesmírně dojemný příběh. Jak se jim po letech žije? Jsou stále spolu? A co Kristýnka, není postižená? Nedělní Blesk se to do severomoravského městečka vydal zjistit.



Lidé byli zlí, ale už je to za námi
"Když to tehdy vyšlo najevo, bylo to strašné. Do té doby jsem byl zvyklý chodit s hlavou vzpřímenou a dívat se každému do očí, ale pak to nešlo. Koukal jsem se do země, límec ohrnutý do obličeje," vzpomíná Martin. "Ostříhali jsme se, obarvili vlasy, prostě jsme chtěli, aby nás nikdo nepoznal," přidává se Žaneta.

To, že spolu má dítě nevlastní bratr a sestra, na ně paradoxně policii 'práskla' jejich biologická matka. Ani jeden ji neznali. Žanetu totiž dala do kojeneckého ústavu a Martin vyrůstal se svým otcem a jeho novou ženou. Do jejich života vtrhla policie a vyšetřování, hrozilo, že za soulož mezi příbuznými půjdou k soudu. Nakonec jejich případ policie 'pro malou společenskou nebezpečnost' odložila.

Někteří lidé z okolí ale byli neúprosní. "Odsoudili nás, pokřikovali na nás. Bylo to hodně zlé. Teď už se tím ale nezabýváme. Žijeme prostě dál," pokračuje Martin. Neobvyklou situací se nenechali zničit. "Děti jsou na prvním místě, musíme se o ně postarat," říká Žaneta, která má syna Lukáše z prvního manželství. A zatím se jim to rozhodně daří.

Spíme v jednom pokoji
Martin je vedoucí jednoho příborského supermarketu a Žaneta tam dělá pokladní. "My jsme vlastně furt spolu, v práci i doma, ale na nervy si rozhodně nelezeme. Prostě k sobě patříme, nedokázali bychom žít bez sebe," říká Martin a má asi pravdu. Při rozhovoru se pořád smějí, pošťuchují a navzájem se doplňují. Prostě idylka...

"Žijeme spolu, bydlíme spolu, spíme v jednom pokoji na jedné posteli. Máme děti, které musíme vychovávat. Nikoho nepohoršujeme. Na veřejnosti se nelíbáme, nedržíme se za ruce. Jsme smířeni s tím, že už nesmíme mít další děti," přiznávají oba. Z dozoru policie ale nevypadli. "Jsme v pravidelném kontaktu. Je důležité, aby děti vyrůstaly v harmonickém a sociálně stabilním prostředí, ostatní věci jsou podružné. Nemáme žádné podezření, že by došlo k protiprávní činnosti," řekl Nedělnímu Blesku Stanislav Palacký, vyšetřovatel případu.

Kristýnka je zdravá
Když se rozhovor stočí k dětem, oba se rozzáří. Martin bere Lukáška jako svého a společná dcera Kristýnka je jejich sluníčko. "Je naprosto zdravá. Musela podstoupit různé genetické testy, ale všechny dopadly dobře. V září půjde do první třídy," chlubí se.

To, že Kristýnky táta je zároveň jejím strýcem, jí ale prý říkat nebudou. "Myslím, že to není důležité. Jsme pro ni táta s mámou. Jestli se to dozví od někoho jiného a přijde se zeptat, tak jí to ale zapírat samozřejmě nebudeme," dodává Žaneta.

A co žena, která sice Martina i Žanetu porodila, ale mámou jim rozhodně nebyla a celý poprask kolem nich rozpoutala? "Tu neznáme a znát nechceme. Neexistuje pro nás," říkají oba rezolutně.

newborec ( 15. března 2009 21:46 )

No, čekal jsem, že tu budu číst cosi o cikánech apod., ale kupodivu lidi jsou občas ještě inteligentní. Ať se vám žije blaze a hlavně děti jsou zdravé a šťastné!

pozemstanka ( 15. března 2009 18:21 )

přeji hodně štěstí . Vydrželi ten tlak, co se kolem nich udělal a to svědší o mnohém, prostě k sobě patří.

anka ( 15. března 2009 15:16 )

nejak nechapu...proc je obtezuje policie....oba pracuji, maji hezke deti, vypadaji jako dobra rodinaa....to ze jsou nevlastni sourozenci nevedeli.....preji jim hodne stesti

bandino ( 15. března 2009 11:07 )

Děkujeme ,Vám všem co jste doposud napsali .Ani jsme nevěřili,že můžou být mezi námi lidi ,kteří nás berou takový jací jsme.Děkujeme Vám MŽ

kuduznudy ( 15. března 2009 09:53 )

Rozhodně Martinovi a Žanetě držím palce!!!!! To co jim udělalal vlastní matka, je odporné. Nejdříve se o ně nestará a potom jim tak hrubým a odporným způsobem zničí život. Měli byste tady zveřejnit fotografii té matky i se jménem, aby ona sama musela chodit s hlavou sklopenou a ne její děti, které za nic nemůžou. Odkud mohli vědět, že jsou nevlastní sourozenci? ...Martine, Žaneto držte se a matku pověsit do průvanu, nic jiného si nezaslouží, hyena.

Zobrazit celou diskusi