Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Počasí se uklidňuje a hladiny řek padají. Češi si můžou oddychnout, povodně jsou pryč

Povodně jsou na ústupu
Povodně jsou na ústupu  (Autor: Jana Ulrichová)
Autor: psch, ČTK - 
26. června 2013
07:33

Déšť z Česka ustupuje a stejně tak klesají rozvodněné řeky. Ve středu ráno jsou na třetím povodňovém stupni pouze tři toky. Druhý stupeň hlásí asi 25 vodoměrných stanic. Voda už neblokuje mnoho silnic ani železnic.

Na třetí povodňový stupeň podle meteorologů vystoupala Výrovka v Plaňanech na Kolínsku, Novohradka v Úhřeticích na Chrudimsku a Chrudimka v Nemošicích na Pardubicku. Smědá v Předláncích na Liberecku klesla nad ránem na hranici normálního stavu a prvního povodňového stupně.

Druhé povodňové stupně platí hlavně na Sázavě a jejích přítocích, Novohradce, na třech měřicích místech na Dyji a na dvou na Lužnici a Svratce. Na stupeň pohotovosti už klesla Doubrava v Bílku na Havlíčkobrodsku. Po jednom druhém stupni hlásí jihočeské Stropnice a Nežárka a jihomoravské Jevišovka a Jihlava.

Kvůli záplavám bylo dnes ráno uzavřených 23 úseků silnic, mezi nimi téměř dvouapůlkilometrový úsek Labského nábřeží v Děčíně a dvě silnice druhé třídy z obce Dolní Roveň na Pardubicku do Vysoké u Holic a Dašic.

V Česku se dnes mají podle ČHMÚ přeháňky nebo déšť vyskytovat jen místy. Četnější srážky očekávají meteorologové na severu a severovýchodě. V jihozápadní polovině území už se večer mají přeháňky vyskytovat jen ojediněle.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi