Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na Olomoucku vyhlásili stav nebezpečí!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: rys - 
17. května 2010
20:31

Hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík vyhlásil na doporučení bezpečnostní rady kraje stav nebezpečí na Hranicku a Přerovsku. To mu umožňuje sáhnout k různým mimořádným opatřením.

„Hejtman například může uložit fyzickým i právnickým osobám pracovní výpomoc a povinnost poskytnout věcné prostředky a nařídit provádění stavebních prací a terénních úprav s cílem odvrátit případná nebezpečí. Stav nebezpečí také usnadní čerpání prostředků z rozpočtu státu na odstraňování následků povodní,“ sdělil mluvčí Olomouckého kraje Ivo Heger.

Zatímco v Hranicích už začala Bečva mírně klesat, v Přerově bude v noci nebo nad ránem povodeň kulminovat. V některých lokalitách se už začíná rozlévat.
V Olomouckém kraji pracuje v tuto chvíli (pondělí 20.00) v terénu v terénu 34 profesionálních a dobrovolných hasičských jednotek, dohromady jde o 225 hasičů.

Olomoucký kraj dosud neobdržel požadavky starostů na nasazení vojáků, o podobné potřebě v regionu neví ani Povodí Moravy. Kraj proto prozatím nežádá o pomoc příslušníků armády stát. Podle mluvčího kraje Ivo Hegera stav nebezpečí prozatím potrvá do pátku 21. května do 12 hodin.

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje zřídil informační linku pro občany, a to na čísle 950 770 604.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi