Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jan Schwippel již také vystoupil z klubu ODS

Jan Schwippel - poslanec ODS
Jan Schwippel - poslanec ODS  (Autor: čtk)
Autor: ČTK, kol - 
17. září 2008
11:03

Poslanecký klub ODS se rozhodl opustit i poslanec Jan Schwippel. Už v pondělí z klubu odešel další vnitrostranický kritik Juraj Raninec. Odchody poslanců souvisí s kauzou poslance Moravy

Schwippel v rezignačním dopisu, který má k dispozici Česká tisková kancelář, uvedl, že odchází kvůli přístupu vedení ODS a klubu k aféře kolem Jana Moravy a špatné atmosféře v klubu.


Rezignační dopis poslance ODS Jana Schwippela:

Vážený pane předsedo,

oznamuji Vám, že k dnešnímu dni ukončuji své členství v poslaneckém klubu ODS.

Hlavním důvodem tohoto mého rozhodnutí je můj nesouhlas s přístupem vedení klubu a vedení ODS k řešení takzvané kauzy Morava, který považuji za neférový a neseriózní. Obávám se, že bez důvěryhodné snahy tuto záležitost plně a důsledně objasnit nelze do budoucna zaručit, že se něco podobného nebude opakovat.

Kauza Morava je mým důvodem nejzávažnějším, ale nikoli jediným. Od počátku Vašeho působení ve funkci předsedy poslaneckého klubu pociťuji trvalou a soustavnou tendenci omezovat prostor pro svobodnou výměnu názorů. V současné chvíli již pro sebe v poslaneckém klubu ODS nespatřuji žádnou další perspektivu.

Ctím dané slovo, a proto budu dál hájit a prosazovat volební program ODS. Svůj mandát budu v souladu s poslaneckým slibem vykonávat dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Předpokládám, že mi to umožní, tak jako v minulosti, podpořit drtivou většinu koaličních návrhů.

S přátelským pozdravem,
Jan Schwippel


Vážený pan
Petr Tluchoř
předseda poslaneckého klubu ODS


Jan Schwippel se tak přidává k pětici poslanců, kteří od voleb v roce 2006 opustili svůj poslanecký klub:

Michal Pohanka

225699:gallery:true:true

Z klubu ČSSD a také ze strany vystoupil 25. října 2006, odchod zdůvodnil tím, že na něj ČSSD, jmenovitě předseda poslaneckého klubu Michal Hašek, vyvíjeli tlak. Odmítl výzvu šéfa sociálních demokratů Jiřího Paroubka, aby se vzdal poslaneckého mandátu a v lednu 2007 podpořil koaliční kabinet Mirka Topolánka (ODS) při hlasování o důvěře i v dalších klíčových hlasováních.


Miloš Melčák

Volit pomocí nového hlasovacího zařízení už může poslanec Melčák... Volit pomocí nového hlasovacího zařízení už může poslanec Melčák... | Foto Blesk – Zbyněk Pecák

Klub sociálnědemokratických poslanců opustil 7. prosince 2006, jako důvod vystoupení uvedl, že v poslední době čelil silnému nátlaku a zastrašování. Také Melčák opakovaně podpořil Topolánkovu vládu. V únoru 2007 ho pak ústřední výkonný výbor ČSSD vyloučil ze strany, když to krátce předtím odmítla udělat jeho mateřská zlínská organizace.


Evžen Snítilý

225698:gallery:true:true

Z poslaneckého klubu ČSSD byl vyloučen 15. února letošního roku poté, co se rozhodl hlasovat v prezidentské volbě pro kandidáta ODS Václava Klause. Snítilý byl následně ze vyloučen ze strany, poslanecký mandát si ponechal. Na rozdíl od Pohanky a Melčáka ale Snítilý při hlasování ve sněmovně obvykle zvedá ruku stejně se sociální demokracií.


Petr Wolf

Petr Wolf (ČSSD) Petr Wolf (ČSSD) | ČTK

Sociální demokrat opustil poslanecký klub své strany letos 21. června. O den později oznámil, že vystupuje i z ČSSD, své rozhodnutí zdůvodnil problémy v moravskoslezské ČSSD. Krátce předtím Wolf oznámil, že dostává anonymní výhrůžky kvůli svému vstřícnému postoji k americkému radaru. Poslanecký mandát si přes výzvy vedení ČSSD k odchodu ponechal.


Juraj Raninec

Raninec Raninec | ČTK

Poslanec ODS vystoupil z poslaneckého klubu své strany v pondělí 15. září. Nesouhlasí totiž s tím, jak se vedení klubu spolu s většinou jeho členů postavilo ke kauze jeho stranického kolegy Jana Moravy. Ve sněmovně Raninec zůstává, už dříve patřil ke stranickým rebelům, nehlasoval vždy stejně jako koalice.


Jan Schwippel

Jan Schwippel - poslanec ODS Jan Schwippel - poslanec ODS | čtk

Další poslanec ODS, který nesouhlasí s přístupem vedení klubu a vedení ODS k řešení takzvané kauzy Morava, opustil klub ODS dnes. Stejně jako Raninec patřil Schwippel k takzvaným stranickým rebelům.

Video se připravuje ...
Další videa