Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

I on věděl o fotkách z vířivky...

Autor: Lenka Bartáková - 
10. září 2008
05:00

Nejen pravá ruka Mirka Topolánka Marek Dalík či poslanec ODS Jan Morava věděli o lechtivých fotografiích Vlastimila Tlustého z vířivky, v níž si užíval s modelkou.

"Myslím, že mi nikdo žádné takové fotografie nenabízel," reagoval v úterý na dotaz Blesku Kuzmiak a k reportáži se vůbec nechtěl znát. "Nemám čas zabývat se nesmysly." Podle informací Blesku to byl ale skutečně Kuzmiak, kdo za Tlustým přišel a po skandálu s údajnou milenkou Lenkou Nedbálkovou ho upozornil na další blížící se aférku.

"Já už další blondýnu přežiju," reagoval podle zdroje Blesku Tlustý. A Kuzmiak na to jen dodal: "Takže ty už o těch fotkách víš..."

Tím prý celá záležitost skončila. Ani reportér televize Nova Janek Kroupa neprozradil, zda třetím v reportáži osloveným byl Michal Kuzmiak. Někdejší mediální poradce ODS se nicméně zachoval stejně jako Dalík. Kompromitující snímky nekoupil. Oproti příteli Mirka Topolánka ale Tlustého upozornil. Tlustého fotografie a další kompromitující materiály chtěl nakonec získat Jan Morava. Toho už vyděračský skandál stál mandát poslance. Ve sněmovně ho nejspíš už od 23. září nahradí náměstek ministra práce Miroslav Jeník. Kdo další na aféru doplatí? Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř? Nebo Vlastimil Tlustý, který odcestoval na dovolenou do Portugalska?

Blesk zjistil, že dalším člověkem byl i muž blízký ministru financí Miroslavu Kalouskovi, Michal Kuzmiak. "Co vím, tak to byl on, kdo Vlastu na ty fotky upozornil," řekl Blesku člověk z ODS.

Kdo je Michal Kuzmiak?
Stál v pozadí privatizace Třineckých železáren či nákupu stíhaček Gripen. Někdejší lobbistická špička je ale skryta i za odvoláním Klausovy vlády v roce 1997. Kuzmiak byl v té době totiž klíčovým svědkem ve vyšetřování a postavil se proti tehdejšímu premiérovi. V posledních letech má nejblíže k vlivnému lidovci Miroslavu Kalouskovi a zbrojaři Richardu Hávovi.

Koaliční rebelové žádají vysvětlení a vyšetření - "Zelená" Jakubová to také zná...
Že praktiky exposlance Moravy nejsou ničím neobvyklým, potvrdila i poslankyně Věra Jakubková (SZ): "Už jsem se setkala s určitými tlaky na mé rozhodování. Radši ale neřeknu nic konkrétního," reagovala včera na dotaz Blesku.

A jak by hlasovala při případném vyslovení důvěry vládě? "Požaduji zřízení koaliční vyšetřovací komise kauzy Morava. Podle výsledků vyšetřování teprve můžu říct, zda vládu podpořím, nebo ne," prohlásila. Zatopit premiérovi Topolánkovi jsou připraveni i ostatní koaliční rebelové...

Juraj Raninec a Jan Schwippel (ODS), na které prý také ODS něco sháněla, žádají rezignaci šéfa poslaneckého klubu Petra Tluchoře. Jinak hrozí potopením vlády. Zda kabinet podpoří Olga Zubová (SZ), bude záležet na výsledku šetření kauzy.

Čtěte také:
Dalík: Provokaci jsem odhalil

 

Video se připravuje ...
Další videa