Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Spor o migrační pakt ve Sněmovně: Podle Babiše je dohoda "šílená". Chalífát se z ČR nestane, reagoval Rakušan

Autor: man, dak, ČTK - 
18. dubna 2024
19:51

Poslaci ve čtvrtek debatují o migračním paktu na mimořádné schůzi, kterou vyvolalo hnutí ANO. Migračí pakt schválil Evropský parlament už minulý týden. Podle předsedy ANO Andreje Babiše pakt nutí Čechy přijímat uprchlíky anebo za ně platit. S tím ale vládní zástupci nesouhlasí, zejména pak ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), podle kterého dohoda neumožňuje nařídit členské zemi, aby přijala část uprchlíků.

Migrační pakt umožní lepší ochranu vnějších hranic EU a rychlejší vyhošťování uprchlíků, tvrdí ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Právě na něj se ale nejvíc směřuje hněv opozičního hnutí ANO. Podle Babiše je dohoda „šílená a obludná“, obsahuje podle něho skryté uprchlické kvóty a zavazuje k přijímání migrantů z Afriky a z Blízkého východu podle představ Bruselu.

Rakušan oponuje tím, že to tak není. Babiš a zbytek opozice podle něj jen straší v rámci předvolební rétoriky, která „se bohužel vyplácí“. Před jednáním prohlásil, že migrační pakt sice není dokonalý, ale dává základ pro další opatření. Je podle něho lepší než současná neexistence přesných pravidel například ve sdílení informací nebo návratové politice.

„Nynější stav migrace v Unii je neuspokojivý, vyžaduje racionální řešení, nikoli iracionální strašení,“ zdůraznil Rakušan. Neřešená migrace podle něho povede k tomu, že se EU ocitne ve stavu faktického ohrožení.

„Ne migrační pakt, ale dlouhodobé neřešení situace, je pozvánkou pro migranty,“ zdůraznil ve Sněmovně Rakušan, když apeloval na to, aby politici pakt neodsuzovali. Vyzdvihl některé části balíčku, které opoziční politici nezmínili. Mluvil třeba o hraniční proceduře, povinné detenci, návratové politice či tlaku na vnější země k lepší ochraně hranic.

Pravidla nastavená v paktu jsou podle něj flexibilní a členské státy si mohou vybrat, zda poskytnou finanční nebo materiální pomoc nebo přijmou žadatele o azyl. Migrační pakt dle něj neumožňuje nařídit členské zemi, aby přijala část uprchlíků.

„Neexistuje možnost stát přehlasovat a poručit, že někoho musí v rámci relokací přijmout. Tohle tam prostě není,“ prohlásil Rakušan. Podobná tvrzení jsou podle něj stejnými mýty jako slova o výpalném, které budou muset členské země za nepřijetí uprchlíků platit. V případě povinné solidarity si státy budou moci podle ministra vybrat, jakým způsobem ji poskytnou. „Finanční prostředky, relokace nebo poskytování materiálně-technického zabezpečení,“ vyjmenoval.

„Máme tady politiku strachu, která se bohužel vyplácí. Chalífát se z České republiky nestane,“ zavtipkoval Rakušan.

Česká výjimka

Podle Rakušana má Česko výjimku kvůli uprchlíkům z Ukrajiny. Ti v zemi nejsou sice vedeni jako uprchlíci, ale jako osoby s udělenou dočasnou ochranou. „Ministr Rakušan lže, když tvrdí, že vyjednal výjimku v migračním patku,“ řekla dnes ale novinářům poslankyně Klára Dostálová (ANO). A to přesto, že eurokomisařka pro vnitřní záležitosti EU Ylva Johansoon Rakušanova slova jen zhruba hodinu předtím potvrdila.

„Země jako Česká republika, která už ukázala solidaritu vůči velkému počtu uprchlíků z Ukrajiny, bude moct být osvobozena od jakýchkoliv povinných solidárních příspěvků,“ napsala dnes Johansoon na sociální síť.

Ukrajinci v Česku

Zda ale poslanci budou věc vůbec dnes projednávat, záleží na samotných poslancích, zda schválí program schůze. Ještě před ním se mohou poslanci s přednostním právem vyjadřovat k programu, což někdy kvůli obstrukcím bývá v dolní komoře i několik hodin dlouhé. Poslanci by přitom ještě dnes měli řešit jak písemné, tak ústní interpelace členů vlády.

„Nikdo netvrdí, že pakt zastaví migrační toky. Je to základna pro to, abychom situaci v budoucnu mohli zvládat,“ řekl dnes na tiskové konferenci Rakušan. Zopakoval, že má Česko výjimku z povinné solidarity. Ta se ale bude odvíjet od počtu Ukrajinců v zemi. „Přeju si, aby výjimka netrvala věčně, přeju si konec války, aby se Ukrajinci mohli vrátit,“ sdělil ministr s tím, že pak by pro Česko začali platit stejné podmínky jako pro jiné státy.

Babiš se rozčiloval

„Fiala s Rakušanem bez jakéhokoli přehánění vyměnili naši bezpečnost, kulturu a způsob života za neřízenou migraci, explozi kriminality a rozklad naší společnosti,“ prohlásil na plénu Sněmovny Babiš. Migrační pakt podle něho není lék, ale jed, který slouží k „asistované sebevraždě Evropy a její kultury“. Podle Babiše by situaci mohlo vyřešit, kdyby byly dohody mezi jednotlivými zeměmi - s Tureckem či Tuniskem, které by si uprchlíky nechávali u sebe.

Babišovy komentáře ale nenechali chladným premiéra Petra Fialu (ODS), který debatu sleduje z Bruselu, kde se účastní setkání Evropské rady. „Největší zrady naší země se naopak dopustil Andrej Babiš: ochotou obětovat naši bezpečnost, prosazováním zájmů Viktora Orbána místo zájmů ČR, zanedbáním odpovědného hospodaření a zadlužováním naší země,“ napsal Fiala na sociální síť X.

Premiér se k tématu vyjádřil i po skončení mimořádného summitu v Bruselu. Podle něj se objevuje řada lží a nesprávných informací. „Migrační pakt je věc, která skončila na půl cesty. Na jednu stranu je dobře, že se přikročilo k řešení, které je důraznější než předchozí pokusy o řešení nelegální migrace, na druhou stranu schválená verze nejde tak daleko, jak by si představovala Česká republika,“ reagoval premiér na prohlášení, která dnes zazněla na mimořádném jednání české Poslanecké sněmovny.

„My nejsme úplně spokojení například s tím, jak je tam řešena návratová politika, i že se oproti původnímu návrhu zvyšuje byrokracie,“ dodal Fiala.

„Jde o megapodraz, který nemá obdoby,“ rozohnil se pak pro server Novinky místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO). Tomu vadí, že nová unijní legislativa zavádí mechanismus, podle kterého buď musí země přijmout uprchlíky, anebo za jednoho uprchlíka zaplatit 20 tisíc eur, což je zhruba přes půl milionu korun. Současný schválený návrh nicméně částku vypustil. Místo ní zavádí složitý mechanismus, který přepočítá částku přes počet obyvatel a HDP.

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) uvedl, že k principu solidarity se v oblasti migrace přihlásila Babišova vláda v roce 2020, ale žádné řešení nenavrhla a ani neprosadila. ANO podle ministra „mění názory podle toho, jak se to zrovna hodí“. „Nemůžeme odmítat solidaritu, když je to pro nás nevýhodné, bylo by to nečestné a nesportovní,“ uvedl Dvořák. Kritiku paktu ze strany opozice považuje za hraní na pudy voličů. „Koalice musí být bita, ať udělá cokoli, i když by to bylo v souladu s naším nejhlubším přesvědčením,“ komentoval Dvořák postup opozice.

Shoda napříč EU

Česká vláda se nicméně rozhodla při hlasování o migračním paktu zdržet. Výsledná verze ve srovnání s verzí schválenou Radou EU zvyšuje administrativní a byrokratickou zátěž pro členské státy, a snižuje tak oproti návrhu z června možnost efektivně bránit nelegální migraci už na vnější hranici Evropské unie, uvedlo ministerstvo vnitra.

Podle českého premiéra není zanedbatelné, že Česko přijalo tak obrovské množství uprchlíků z Ukrajiny, a je správné, že se to projevuje i v mechanismu solidarity, o kterém migrační pakt hovoří. „Výjimka platí pro Českou republiku, ale má obecnou platnost pro všechny, kteří dočasnou ochranu uprchlíkům tímto způsobem poskytují, což si myslím, že je vyjednáno dobře,“ uvedl Fiala. Zdůraznil nicméně, že je potřeba i nadále pokračovat v hledání evropského řešení. „Pokud toto evropské řešení nebude účinnější, tak si s migrací neporadíme,“ dodal.

Český premiér řekl, že je velmi opatrný, pokud jde o různá „centralistická a nepromyšlená řešení na evropské úrovni“. „Tady si ale myslím, že není jiná cesta než najít v budoucnosti ještě účinnější evropské řešení, jinak se ilegální migrace nedá porazit,“ doplnil. Podle něj je potřeba zejména silnější návratová politika, rychlejší azylové řízení, účinnější spolupráce se zdrojovými a tranzitními zeměmi zejména v severní Africe, ale důležité je i rozbíjení různých gangů převaděčů. „To všechno je potřeba dělat a dělat to mnohem efektivněji, než to děláme teď,“ uzavřel předseda české vlády.

Video  Babiš šil do Fialy kvůli kampeličce. Fiala: Postavil jsem se k tomu jako chlap!  - PSP ČR; Foto ČTK - Vít Šimánek
Video se připravuje ...

jajas ( 20. dubna 2024 09:11 )

Tak třeba já už žádné řešení nevidím, protože pakt je již podepsán. O to se měl starat Rakušan, když to vyjednával. Ale jako "správný řiˇ*ťo*lez EU" se vším souhlasil. A vyjednal to blbě pro česko, na rozdíl od Polska a Maďarů...Takže my teď můžeme, bohužel, jen konstatovat, že např.uprchlíci z Afriky nebo muslimských (islámských) zemí tady nejsou vítáni a není o ně zájem...v tom s UFO1 souhlasím... 👍

jajas ( 19. dubna 2024 19:16 )

Rakušan zavařil česku a ještě lže....jsem zvědavý, jestli se ke své chybě vůbec někdy přizná. Přece nemůže být tak bl*bej, aby si myslel, že když mu někdo při rozhovoru sdělí, že česko migranty brát nemusí, že to bude platit. A zajímalo by mne, co říká Ropušan na to, že tento "slib" není v migračním paktu uveden. Jen Poláci a Maďaři jsou od migrantů osvobozeni, protože umí politicky jednat, na rozdíl od Ropušana, který je ještě navíc megalhář! 👎

jajas ( 19. dubna 2024 19:12 )

"Migrační dohoda EU, kterou Česko podepsalo bez zajištění trvalé výjimky, představuje potenciálně výraznou zátěž pro české veřejné finance.Česko se totiž zavázalo, že v případě silných nebo rychlých migračních toků, se bude podílet na přijetí buď nejméně 30 tisíc migrantů ročně, nebo na platbě ročně minimálně 600 milionů eur, tedy dle aktuálního kurzu více než 15 miliard korun.
Jedna z nejlidnatějších zemí EU a šestá největší ekonomika Unie, Polsko, se na dojednané „povinné solidaritě“ podílet nebude. Maďarsko také ne. Jižní země EU, jako je Itálie nebo Řecko, jsou migranty přetíženy již nyní. Německo může říci, že značný počet migrantů přijalo již právě při migrační krizi roku 2015.
Tlak dvou nejsilnějších ekonomik EU a další zmíněné faktory pak snadno mohou zapříčinit, že Česku bude Bruselem určeno k přijetí právě oněch 80 tisíc běženců z celkového počtu před 1,2 milionu.
V Česku ovšem – předpokládejme dále – bude vládnout kabinet mnohem méně nakloněný přijímání imigrantů ze zemí Blízkého východu či Afriky, než je současná vláda Petra Fialy. Takže tento kabinet imigranty přijmout odmítne. Česko tak realisticky v takovém případně zaplatí za nepřijetí více než 40 miliard korun.
Migrační dohoda EU znamená, že Česko při nějaké další migrační krizi typu té z let 2015 a 2016 buď zaplatí třeba desítky miliard korun ročně, což zatíží veřejné finance, nebo přijme třeba desítky tisíc migrantů z civilizačně vzdálených okruhů typu Afriky či Blízkého východu." Lukáš Kovanda 19. 4. 2024 Newstream 👎

jajas ( 19. dubna 2024 14:58 )

6vox6: I já jsem nějakou dobu pracoval s Ukrajincem na stavbě mého domu a poté domu syna a dcery. Nevím, zda byl výjimkou, protože jiného ukrajince jsem takhle nepoznal, ale co se týká stavebních prací na těch třech domech (včetne vnitřních stavebních úprav jako byla elektřina, topení, voda, plyn), tak to byl skutečně pracant. Proto jsem si ho vždy naptal, ale to už je taky nějaký ten pátek zpátky. Rodinu měl na Ukrajině, tady vydělával. Dnes ani netuším, kde je mu konec. 🙂

Uživatel_5825645 ( 19. dubna 2024 09:02 )

Souhlasím s tebou na 100%.
Čechům manuální práce nevoní!
Za text - 1️⃣✴️ 😄

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa