Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Příjezd Zemana a vzpomínky na Baštu (†75). Okamura obhájil křeslo předsedy, neměl protikandidáta

Aktualizováno -
13. dubna 2024
15:23
Autor: ČTK, simao - 
13. dubna 2024
08:54

SPD pořádá dnes v Praze svou celostátní konferenci. Funkci předsedy obhájil lídr a zakladatel hnutí Tomio Okamura. Neměl protikandidáta a dostal 195 hlasů z 216. Na sjezd, který začal minutou ticha za zesnulého poslance Jaroslava Baštu, dorazil i exprezident Miloš Zeman.

V úvodu programu zazněla zdravice dvou bývalých prezidentů Miloše Zemana a Václava Klause. Na konferenci vystoupí i kandidáti do evropských voleb.

SPD zasáhlo v poslední době úmrtí poslance a někdejšího prezidentského kandidáta Jaroslava Bašty, někdejšího ministra Zemanovy vlády. Právě na Baštu se v sobotu na sjezdu vzpomínalo také.

Konference začala minutou ticha za Baštu, následovala hymna. Na pódiu v jednacím sále bylo předsednictvo hnutí, které vedle Okamury a Fialy tvoří poslanci Radek Rozvoral a Radovan Vích a europoslanec Ivan David.

Jako první vystoupil Okamura. Přijelo 225 delegátů a delegátek. Zeman zkritizoval SPD za neprosazování přímé volby hejtmanů a starostů. V příští vládě by rád viděl SPD spolu s ANO.

Video  Bašta: Chci být mluvčím ožebračovaných, ponižovaných, těch, kteří nejsou spokojeni s vládou  - Youtube - J. Bašta
Video se připravuje ...

Hnutí SPD je na české politické scéně od června 2015, kdy ho Okamura založil po vnitrostranických sporech a odchodu z Úsvitu přímé demokracie. Uspělo ve sněmovních volbách v roce 2017 i 2021. Podle volebních průzkumů se teď podpora SPD pohybuje kolem deseti procent.

Hnutí ve svém dlouhodobém programu píše, že je vlastenecké a prosazuje přímou demokracii, tradiční hodnoty, referendum o vystoupení z Evropské unie či rovný růst důchodů všem o stejnou částku. Odmítá přijímání migrantů, rovné manželství pro všechny či vyplácení dávek lidem, které označuje za nepřizpůsobivé.

„Peníze Čechům, ne Ukrajině. Chceme mír, ne válku. Ne migraci, ne euru. Chceme právo na referendum,“ uvedl Okamura. Podle něj vláda „najela na strašení Ruskem a doslova válečný mód“ a nedávné slovenské prezidentské volby mohou být inspirací.

„Pokud se spojíme všichni, kdo chceme mír a ne diktát Bruselu, máme šanci zvítězit proti válečným štváčům z pětikoalice,“ uvedl šéf SPD. Dodal, že pokud budou „vlastenecké strany“ v eurovolbách úspěšné, mohou překreslit politickou mapu EU. Okamura kritizoval cenzuru, migrační pakt či plány unie na snižování emisí.

Okamura zmínil snahu získat voliče hnutí ANO. Místopředseda Radim Fiala řekl, že hnutí SPD musí posílit v komunálu a nemůže podcenit senátní volby. „Zároveň musíme dát jasný signál pro sněmovní volby v roce 2025. Musíme být připraveni podílet se na vládě,“ uvedl Fiala. Podle něj „volič napoví“, s kým by hnutí mohlo případně pak vládnout.

 

6vox6 ( 15. dubna 2024 08:04 )

Nikoli, proč bych měl?

JaNat ( 14. dubna 2024 15:40 )

PePu? 😕

JaNat ( 14. dubna 2024 14:54 )

Že ty máš svátek 27.dubna?

JaNat ( 14. dubna 2024 14:50 )

Já věděla, že to nepochopíš, chjo.

JaNat ( 14. dubna 2024 14:50 )

A že ty to víš tak přesně, že tys tam byl?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa