Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Podnikatele Světlíka obvinili kvůli krácení daně! Od Zemana má metál

Aktualizováno -
9. dubna 2024
15:17
Autor: ČTK, simao - 
9. dubna 2024
13:37

Policejní Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinila ostravského podnikatele Jana Světlíka z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). Světlík v reakci ČTK napsal, že obvinění je zcela absurdní. Světlík podle televize v letech 2008 až 2013 jako předseda představenstva společnosti Vítkovice Heavy Machinery zkrátil daň o desítky milionů korun, když umožnil vyvedení peněz na účet švýcarské firmy.

Policie na případu pracovala několik let, spolu se Světlíkem stíhá dva muže českého původu, kteří v minulosti působili jako manažeři švýcarské firmy, uvedla ČT. Peníze do Švýcarska podle televize směřovaly za fiktivní služby, švýcarská společnost je účtovala za zprostředkování prodeje výrobků Vítkovic, ale tuto činnost podle policie nedělala. Česká firma si tak snižovala daňový základ.

"Obvinění je zcela absurdní. Nejprve jsem byl opakovaně a dlouhodobě atakován menšinovými akcionáři, že jsme ve Vítkovicích údajně poskytli nevýhodnou půjčku Towitu. Když byla splacena, přichází obvinění, že mělo dojít k daňovému úniku. To, že se nepotvrdila nevýhodnost transakce, zřejmě někomu vadí. Je to konstrukce, která u soudu nemůže obstát," sdělil Světlík ČTK.

Kdo je Jan Světlík?

  • Podnikatel Jan Světlík, který se narodil 17. srpna 1958, je znám především jako majitel někdejší strojírenské skupiny Vítkovice (pod dřívějším označení Vítkovice Machinery Group), která byla významným českým strojírenským podnikem se sídlem v Ostravě.
  • V posledních letech se ale některé její firmy dostaly do ekonomických problémů. Skupina je řešila restrukturalizací a prodejem společností novým investorům.
  • Světlík se nyní angažuje především ve společnosti Cylinders Holding, kde je generálním ředitelem.
  • Světlík se narodil v Jistebníku a vystudoval Vysokou školu báňskou. Ve společnosti Vítkovice začal pracovat v roce 1982 (tehdy VŽSKG k.p.). Začínal jako kovář-lisař, později se stal asistentem technologa a vykonával řadu dalších funkcí. V roce 1993 se stal vedoucím střediska Lahvárna a v roce 1994 ředitelem jednotky VÍTKOVICE Lahvárna. Ta se transformovala do samostatné firmy, kterou v roce 1999 Světlík získal v privatizaci.
  • Holding Vítkovice kupoval spolu s finančníky Davidem Beranem a Petrem Novotným. Partnerství skončilo roztržkou a sporem o minoritní balík akcií. O akcie pak vedli soudní spory Světlík, Beran a skupina KKCG podnikatele Karla Komárka (cenné papíry byly předmětem obchodu mezi Beranem a KKCG). Akcie společnosti Vítkovice Holding dostal Světlík po 12 letech sporů v dubnu 2017.
  • Ještě v roce 2015 bylo ve skupině Vítkovice okolo 30 firem a zaměstnávala na 8000 lidí. V roce 2016 se ale některé firmy ze skupiny dostaly do finančních problémů a skončily v úpadku.
  • Řadu firem Světlík prodal a v roce 2016 ze skupiny vyčlenil celou dlouhodobě výdělečnou lahvárenskou část do samostatného Cylinders Holdingu, který produkuje vysokotlaké ocelové láhve a jejich aplikace, disponuje také speciální technologií na výrobu tlakových nádrží pro vodík a technické plyny.
  • Světlík je také znalcem, sběratelem a mecenášem umění, zaměřuje se na díla přelomu 19. a 20. století. Podle jeho vyjádření pro Hospodářské noviny patří do jeho sbírky například obrazy Františka Kupky, Bohumila Kubišty a Emila Filly.
  • Stojí také za proměnou průmyslového areálu Dolní Vítkovice (DOV) na kulturní, společenské a vzdělávací centrum.

Video  Zemanovy poslední metály: Proslov prezidenta  - Blesk TV
Video se připravuje ...

sejdemeseupopInic ( 10. dubna 2024 18:54 )

Kdyby za každý milion byl metál, tak by musel soudruhu Babišovi těch metálů dát vagón.

Miloslav Podhola ( 10. dubna 2024 14:43 )

Kampe­lička,­DIZI­METR, Rakušanův telefon, Jurečkova oslava, zbytečně zahraniční cesty atd.

Miloslav Podhola ( 10. dubna 2024 14:43 )

Kampe­lička,­DIZI­METR, Rakušanův telefon, Jurečkova oslava, zbytečně zahraniční cesty atd.

Miloslav Podhola ( 10. dubna 2024 14:40 )

Třeba i Fiala dostane metál od PEPA, za milion v podvodné kampeličce.
Vyčkej času,jako husa klasu!

Miloslav Podhola ( 10. dubna 2024 14:40 )

Třeba i Fiala dostane metál od PEPA, za milion v podvodné kampeličce.
Vyčkej času,jako husa klasu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa