Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Fiala uhájil křeslo předsedy a kritizoval lži ANO. Ve vedení ODS je nově žena, uspěla Eva Decroix

  • Autor: ČTK,simao,dak,ver - 
    Aktualizováno -
    13. 4. 2024
    18:48
    13. 4. 2024
    05:00

    Žádné překvapení se nekonalo. Petr Fiala obhájil křeslo předsedy ODS. Dostal 424 hlasů z 481 platných. Fiala si pochvaloval, že zisk přes 80 procent je silný mandát. Nově by se do vedení strany mohla na pozici místopředsedkyně dostat i poslankyně Eva Decroix. Do Ostravy dorazili mj. i expremiér Petr Nečas, exministr vnitra Ivan Langer a řada dalších členů ODS. Host kongresu Marian Jurečka (KDU-ČSL) děkoval premiérovi Fialovi a zkritizoval Andreje Babiše (ANO). Do něj si rýpl Vít Rakušan (STAN), podle kterého není jiná alternativa, než vládnout dál ve společné koalici. Dalšími hosty se stali Vlastimil Válek (TOP 09) a Ivan Bartoš (Piráti). Premiér Fiala v projevu kritizoval ANO za lhaní a vyhásil jasný cíl - pokusi se vyhrát nejen volby do Evropského parlamentu, ale i sněmovní volby 2025. Svou pozici obhájil i první místopředseda Zbyněk Stanjura. Eva Decroix v kandidátském projevu na místopředsedkyni zaujala vystoupením v kšiltovce a džínové bundě. Nakonec byla do vedení úspěšně zvolena také.

  • 1.Kongres bez převratů

    • Premiér Petr Fiala dnes na volebním kongresu ODS v Ostravě popáté obhájil stranický mandát. Protikandidáta nemá, stejně jako první místopředseda a ministr financí Zbyněk Stanjura.
    • „Já jsem vás požádal o silný mandát a dostal jsem silný mandát,“ pochvaloval si výsledek volby Fiala.
    • Stanjura coby 1. místopředseda neměl stejně jako Fiala protikandidáta. Ze 470 platných hlasů pro Stanjuru hlasovalo 383 delegátů.
    • ODS v průzkumech preferencí drží druhé místo s odstupem za opozičním ANO expremiéra Andreje Babiše.
    • Nové vedení ODS dostane dvouletý mandát, vedle sněmovních voleb 2025 ho čekají červnové evropské a podzimní krajské a senátní volby.
    • Fiala po zvolení jmenoval jasné cíle - vyhrát v eurovolbách a pokusit se zopakova vítězství i ve volbách do Poslanecké sněmovny v příštím roce.
    • Fiala je zastáncem pokračování spojenectví s KDU-ČSL a TOP 09 v koalici Spolu. ODS vede Fiala deset let a pokud dokončí svůj další mandát, bude v čele strany déle než její zakladatel Václav Klaus, který ODS řídil od roku 1991 do roku 2002.
    • „Zítra ráno nejpozději, nebo možná až zítra odpoledne zahájíme právě na našem dalším vítězství v poslaneckých volbách, aby Petr Fiala mohl na podzim rok u2025 sestavit svou druhou vládu,“ uvedl po zvolení Stanjura.
    • V odpoledním bloku programu kongres vybíral řadové místopředsedy. Vedle všech dosavadních - ministra kultury Martina Baxy, ministra dopravy Martina Kupky a europoslance Alexandra Vondry - se o místo v nejužším vedení ODS ucházela první místopředsedkyně poslaneckého klubu Eva Decroix.
    • 528 delegátů odevzdalo při volbě místopředsedů 492 platných hlasovacích lístků. 374 hlasů dostal Baxa, 311 hlasů Eva Decroix, 457 hlasů Kupka a 448 hlasů Vondra.
    • Kandidatury se nakonec vzdal místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček - delegátům řekl, že se chce soustředit především na podzimní krajské volby. Do nich jde jako lídr středočeské kandidátky.
    • Jedno místopředsednické místo je neobsazené po odchodu pražského zastupitele Zdeňka Zajíčka do čela Hospodářské komory.
    • Fiala se v úvodu ostravského kongresu omluvil, že se celého programu nezúčastní. „Návštěvu Bílého domu nebudu riskovat,“ odkázal se v nadsázce na nedělní odlet do Spojených států. V pondělí ho čeká jednání s prezidentem USA Joe Bidenem.
    • Delegátům Fiala také řekl, že v rozporu se spekulacemi nechce potom v týdnu zůstat po evropském summitu v Bruselu, aby se stal šéfem Evropské rady. „Dobrovolně nikam nejdu a chci tu zůstat s vámi,“ řekl.
    • Fiala v projevu ostře kritizoval v projevu Andreje Babiše, opozičnímu hnutí ANO vytkl „bezostyšné lhaní“.
    • „Musíme samozřejmě lépe komunikovat,“ uvedl Fiala na tiskovce nového vedení ODS. „Dokázat lidi přesvědčit, že naše politika přináší výsledky, vysvětlovat ty kroky, které děláme a přesvědčovat je, že naše cesta je správná,“ dodával.

  • 2.Fialův projev

    „Můj projev bude možná trošičku delší, než normálně bývá, tak mi to, prosím vás, po těch 10 letech promiňte, já nemám možnost teď nikde přednášet, tak když vidím lidi v lavici...,“ pobavil delegáty Petr Fiala.

    Omlouval se, že nebude na celý kongres, protože se chystá do USA. „Mám si dát už v pondělí kávu v Bílém domě a to chvilku trvá, než se tam člověk dostane, myslím jako letadlem, než se tam člověk dostane. A z Washingtonu letím potom do Bruselu na jednání Evropské rady, ano, Evropské rady. Ale prosím vás, já se vrátím,„ říkal Fiala.

    Popřel, že by chtěl být šéfem Evropské rady

    „Já jsem někde zaslechl, že už na té Evropské radě zůstanu a že tam budu všecko řídit, což je úplně fantastický nápad, vy určitě víte, že nikdo lepší by nebyl, ale já vám chci jasně říct, že já mám práci tady a tu musím dokončit,“ reagoval Fiala na dřívější spekulace, že by se mohl postavit do čela Evropské rady. „Já jenom říkám, že dobrovolně nikam nejdu a chci tady zůstat s vámi,“ pokračoval Fiala.

    Už dříve Fiala v souvislosti se spekulacemi médií uvedl, že nemá v úmyslu opustit českou politickou scénu. Chce dokončit mandát premiéra a být úspěšný i v dalších sněmovních volbách. „Nevím, kde se tyto úvahy berou,“ řekl ke spekulacím o nástupci šéfa Evropské rady Charlese Michela.

    ODS jako pomoc ve zlých dobách

    „Prosím, nežehrejme na osud, berme to jako dar, v dobrých časech vlády socialistů a populistů rozhazují plnými hrstmi na všechny strany a v dobách zlých je tady ODS, aby zachránila, co se zachránit dá. Někdo to prostě pro naši zemi dělat musí,“ říkal v projevu.

    „Ještě nikdy se v novodobé historii nestalo, aby ČR čelila tolika zásadním hrozbám najednou,“ upozorňoval Fiala a kritizoval i neprozíravou politiku předcházejících vlád. „Po dvou letech tvrdé práce máme to nejhorší za sebou, svoji náročnou misi úspěšně zvládáme,“ přesvědčoval s tím, že rok 2024 je skutečně rokem naděje.

    Co by za to Babiš dal...

    „Ukazuje se, že jsem měl pravdu, a letos a v příštím roce už bude situace jenom lepší. Restartu naší země nasvědčují takřka všechny ekonomické ukazatele. Inflace je aktuálně na 2 procentech, co by za to dal Andrej Babiš v době, kdy nám předával vládu s prudce rostoucí inflací přesahující 6 procent. K tomu si zvládáme udržet i nízkou nezaměstnanost, ekonomika se vzpamatovává a spolu s tím roste i důvěra spotřebitelů. V letošním roce se navíc dočkáme i růstu reálných mezd. Ceny energií už několik měsíců klesají na předválečnou úroveň, ale hlavně během neuvěřitelně krátké doby jsme skoncovali s desítkami let budovanou jednostrannou závislostí na dodávkách energetických surovin z Ruska,“ vypočítával Fiala. 

    „Naše města a obce zvládly absorbovat stovky tisíc válečných uprchlíků z Ukrajiny a díky tomu máme dnes na pracovním trhu 120 tisíc nových pracovníků, které nutně potřebujeme, abychom udrželi výkon naší ekonomiky. A tito lidé nyní přispívají do českého státního rozpočtu daleko více, než jsou naše náklady na sociální pomoc pro jejich spoluobčany. Málo se to ví, říkejte to, prosím, lidem, je to důležité pro vyvracení lží, které mají otrávit a rozložit naši společnost,“ dodával Fiala.

    Video  Petr Fiala: Projev na sjezdu ODS  - Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 3.Kritika lží

    „Musíme voličům jasně ukázat, jaký je největší rozdíl mezi současnou opozicí a současnou vládou. Mezi populisty z hnutí ANO a mezi demokraty z ODS a z koalice Spolu. Opozice bohužel každý den prokazuje, že si vybrala cestu negace, destrukce a lží. Bez ohledu na ekonomické a morální náklady, bez ohledu na budoucnost naší země, jako by prostě oprášili staré komunistické heslo: Čím hůře pro republiku, tím lépe pro nás,“ uvedl v projevu premiér Fiala.

    „A velice dobře to bylo vidět na konci března, kdy se u prezidenta republiky sešli zástupci vlády a opozice, aby diskutovali nad návrhem důchodové reformy. Prezident Pavel na konci tohoto jednání ohlásil, že se obě strany shodly na tom, že je nezbytné posunout dobu odchodu do důchodu. A to potvrdili všichni účastníci tohoto jednání. Trvalo to jenom pár dní, stačilo, aby se Andrej Babiš vrátil z dovolené, a hnutí ANO opět změnilo názor a tuto shodu i slova prezidenta republiky veřejně popřelo. To není zodpovědnost, to je, dámy a pánové, bezostyšné lhaní. To je hazardování s budoucností tohoto státu,“ doplnil Fiala. 

    Vláda má podle Fialy splněno 60 procent z úkolů, které si před více než dvěma lety zadala. Delegátům volebního kongresu ODS v Ostravě v kandidátském projevu dnes řekl, že není pochyb o tom, že do konce mandátu splní vláda naprostou většinu toho, co si předsevzala.

    31. kongres ODS v Ostravě: Petr Fiala a Zbyněk Stanjura (13.4.2024) 31. kongres ODS v Ostravě: Petr Fiala a Zbyněk Stanjura (13.4.2024) | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

  • 4.Jurečka: Babišovi nejde o důchodce, ale o hlasy

    Místo sjezdu v Ostravě ocenil host kongresu, vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Pro nás, kteří jsme z Moravy, jet do Prahy, je taková rutinní záležitost,“ uvedl. Spolupráce v rámci Spolu má podle něj smysl pro Česko. „Netušili jsme, když jsme tvořili naši vládu, co všechno nás bude čekat (...) a troufnu si říct, že jsme to dokázali zvládnout,“ uvedl. „Neprohrávají občané této země a neprohrává budoucnost této země,“ podotkl s tím, že vláda má odvahu dělat opatření, která nejsou populární, ale jsou nutná.

    Jurečka ocenil „leadership Petra Fialy“ a to, že máme premiéra, za kterého se nemusíme stydět. „Petře, za to opravdu velké díky,“ uvedl Jurečka, podle kterého má Česko jiný zvuk. Rýpl si naopak do Andreje Babiše (ANO), kterému podle Jurečky nejde ani o důchodce, ani o děti, jde mu jen o hlasy. „Důchodová reforma hnutí ANO je důchodová reforma, jakou svět neviděl,“ říkal Jurečka. Babiš podle něj jen vykřikoval, že má na všechny číslo, ale neuměl nic dohodnout.

    31. kongres ODS v Ostravě: Host Marian Jurečka (KDU-ČSL) (13.4.2024) 31. kongres ODS v Ostravě: Host Marian Jurečka (KDU-ČSL) (13.4.2024) | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

  • 5.Rakušan: Spolupráce se osvědčila

    Vít Rakušan (STAN) uvedl, že je předsedou STAN 5 let. „Takovou párty jsem nečekal,“ uvedl na kongresu ODS. „Žádná jiná vláda od listopadu 89 nenastoupila v tak těžkých podmínkách,“ poznamenal.

    „My jsme spojenci, kteří to dávají najevo každodenní prací, a není špatné to, že se na něčem neshodneme. Není špatné to, že ta vláda je rozmanitá, že ta vláda je široká, a naopak to mnohdy přináší věci, které jsou pro tuhle zemi pozitivní. Diskuze uvnitř té vlády je opravdovější, je mnohdy náročná a to, že občas se na něčem neshodneme a je to i vidět ve veřejném prostoru, vlastně nemusí být ani špatně. My nejsme jednou stranou, nejsme dokonce ani jednou koalicí, jsme pěti různými entitami, které v té nejtěžší době dokázaly společně převzít zodpovědnost za tuto zemi a zvládnout to, přinést výsledky a ta krize, která okolo nás byla, se až tak do života běžných lidí v ČR nepropsala, i když populisté se snaží v téhle chvíli říkat opak. Není to tak, my za sebou máme úspěšné vládnutí a máme před sebou ještě rok a půl. A v téhle chvíli rozhodně nejsme na konci toho, co chceme veřejnosti předvést,“ říkal Rakušan.

    Stoupající preference populistů občas vedou k podléhání skepsi, uvedl Rakušan. „Často slyšíme od Andreje Babiše mluvit o obyčejných lidech, často slyšíme od Andreje Babiše a podobných lidí říkat: Naši lidi chtějí,“ uvedl Rakušan. „Andrej Babiš si je představuje jako poslušné ovečky, které budou za tu zvýšenou dávku, tady za nějaký superpopulární krok ochotni udělat cokoliv a především mu odevzdat hlasy ve volebním klání,“ říkal s tím, že on si představuje „naše lidi“ jako aktivní, kteří chtějí rozhodovat sami o svých životech a nenechat se vláčet státem, nechtějí být nuceni do toho, co mají a nemají dělat. „Hráz proti populismu (..) je něco, co nás spojuje,“ uvedl Rakušan. „Není jiné alternativy, než to, že spolu budeme spolupracovat i po těch příštích parlamentních volbách. Ta spolupráce se osvědčila,“ dodal Rakušan.

    31. kongres ODS: Hosté Vít Rakušan a Vlastimil Válek 31. kongres ODS: Hosté Vít Rakušan a Vlastimil Válek | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

  • 6.Mezi hosty i Válek a Bartoš

    „Populistické sliby, že zítra poručíme větru dešti, jsou daleko lepší pro vládnutí, než usilovná práce a snaha zlepšit budoucnost naší země, zlepšit budoucnost její ekonomiky. Ale voliči to podle mého názoru začínají oceňovat. Já jsem bytostně přesvědčen, že dokážeme vyhrát příští volby do Poslanecké sněmovny, byť preference vypadají, jak vypadají, a jsou pro nás varováním. Ale rozhodně nepropadám skepsi a nepropadejme skepsi nikdo. Naše řešení fungují, jsou to řešení dlouhodobá,“ uvedl Vlastimil Válek (TOP 09).

    Za cestu do pekel označil propadání sebelítosti a sebemrskačství. „My jsme začali léčit ekonomiku a situaci v ČR, my jsme ji začali léčit poté, co ji populista devastoval. Tak v tom pokračujme, pokračujme v tom spolu, pokračujme v tom společně, pokračujme v tom v této vládě,“ dodal a pobavil osloveními jako „hodná Janičko a štědrý Zbyňku“, namířenými na Janu Černochovou a šéfa státní kasy Zbyňka Stanjuru.

    Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše předchozí vládnoucí garnitura zanechala zemi v tragickém stavu. „Kdy se naplno ukázalo, jak mizerně nás připravili na podobné zátěžové situace, kolik problémů skutečně nechávali vyhnít, až se někdy z toho smradu nedalo pořádně dýchat. Rolí vlády není fňukat, tak jak jsme často viděli u té vlády minulé. My jsme se naopak intenzivně opřeli do práce (...) a řada věcí se skutečně podařila. Některé sice ne úplně ideálně, jak bychom si přáli,“ uvedl Bartoš a i on se přidal ke kritice populistů.

    Kongres ODS: Host Vlastimil Válek (TOP 09) (13.4.2024) Kongres ODS: Host Vlastimil Válek (TOP 09) (13.4.2024) | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

    Kongres ODS. Host Ivan Bartoš (Piráti) (13.4.2024) Kongres ODS. Host Ivan Bartoš (Piráti) (13.4.2024) | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

  • 7.Dorazili Nečas či Langer

    Mezi delegáty na kongresu v Ostravě nechybí ani někdejší lídři ODS - expremiér Petr Nečas či exministr vnitra Ivan Langer.

    Kongres ODS: Petr Nečas (13.4.2024) Kongres ODS: Petr Nečas (13.4.2024) | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

    Kongres ODS: Ivan Langer (13.4.2024) Kongres ODS: Ivan Langer (13.4.2024) | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

  • 8.Stanjura obhájil

    ODS podle Stanjury má na vítězství ve sněmovních volbách příštího roku. Největším úkolem v nich bude porazit expremiéra Andreje Babiše a hnutí ANO, sestavit vládu a v ní získat pozici premiéra, řekl Stanjura po svém zvolení.

    „Zítra ráno nejpozději, nebo možná až zítra odpoledne zahájíme právě na našem dalším vítězství v poslaneckých volbách, aby Petr Fiala mohl na podzim roku 2025 sestavit svou druhou vládu,“ uvedl Stanjura.

    Kongres ODS: Zbyněk Stanjura (13.4.2024) Kongres ODS: Zbyněk Stanjura (13.4.2024) | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

    31. kongres ODS v Ostravě: Zbyněk Stanjura (13.4.2024) 31. kongres ODS v Ostravě: Zbyněk Stanjura (13.4.2024) | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

  • 9.Volba místopředsedů

    Podporu pro další kandidaturu do čela ODS sbíral premiér Petr Fiala na regionálních konferencích od podzimu. Nominace na řadové místopředsedy měli jak dosavadní místopředsedové - ministr kultury Martin Baxa, ministr dopravy Martin Kupka a europoslanec a lídr kandidátky Spolu pro eurovolby Alexandr Vondra - tak i nováček Eva Decroix.

    Nově zvolené vedení ODS by mělo stranu vést i do sněmovních voleb v roce 2025. „S potěšením konstatuji, že jsme získali od našich delegátů a delegátek, od členů ODS silný mandát,“ říkal premiér Fiala na tiskovce po zvolení nového vedení. „Právě ODS dnes v těchto těžkých časech nese hlavní vládní odpovědnost za směřování České republiky,“ podotkl s tím, že nechce, aby Česko bylo zemí, která se bude posouvat kamsi k Východu.

    „Čeká nás hodně práce,“ upozornil Fiala a přivítal i nováčka ve vedení Evu Decroix: „Vítám Evu mezi námi v předsednictvu.“

    Nové vedení Fialovy ODS: K pětici mužů se přidala i žena, poslankyně Eva Decroix Nové vedení Fialovy ODS: K pětici mužů se přidala i žena, poslankyně Eva Decroix | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

  • 10.Co čeká Fiala od Decroix?

    Fiala již v pořadu Ptám se, pane premiére vyjádřil podporu Evě Decroix. „Jsme demokratická strana s velmi silnou vnitřní demokracií, tak tradičně nemluvím do toho, koho volí delegáti do vedení. Kandiduje první místopředsedkyně našeho poslaneckého klubu a předsedkyně regionu Vysočina Eva Decroix do vedení ODS na funkci místopředsedkyně a to by určitě byla, kdyby dostala důvěru, nová tvář ve vedení ODS,“ poznamenal Fiala pro Blesk před kongresem.

    „Když si promítnu těch 10 let, co vedu ODS, někdy to byly velmi těžké roky politicky, někdy byly - jako teď - roky úspěchu. A měli jsme různé složení předsednictva a byly i doby, kdy ve vedení byly dvě ženy. Ono se to různě střídá, my jsme strana bez kvót, strana, kde to záleží na tom, kdo chce kandidovat a jakou získá podporu členů. Třeba Veronika Vrecionová skutečně je mimořádně důležitá ve vedení ODS,“ poukázal Fiala pro změnu na předsedkyni poslaneckého klubu EP, která kandiduje coby dvojka kandidátky pro eurovolby 2024.

    Decroix má pomoci i komunikaci uvnitř ODS

    Na tiskovce nového předsednictva Fiala reagoval na dotaz Blesku, co nyní od Evy Decroix očekává. Mj. to, že se zaměří i na komunikaci uvnitř ODS.

    „Uplatňuje tady zkušenosti, které má jako advokátka, jako podnikatelka, jako maminka a já bych k tomu dodal ještě jeden rozměr, také jako člověk se zahraničním vzděláním a zahraničním rozhledem,“ dodal Fiala.

    Video  Fiala bude obhajovat mandát předsedy. Zmínil, která žena by mohla být nově ve vedení ODS  - Jakub Kopřiva, Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

  • 11.Benda: Fiala vyvedl ODS ze stavu klinické smrti

    „Nepředpokládám, že by došlo k nějakým zásadnějším změnám ve vedení. To samozřejmě uvidíme, věřím, že si to tady užijeme, přestože jsme na tom východním koutě České republiky,“ říkal na sjezdu v Ostravě sněmovní matador Marek Benda (ODS).

    „Eva Decroix má naši podporu. Já vždycky říkám, ODS musí stát na obou nohou, i na té konzervativní i na té, řekněme, více liberální. A myslím, že Eva Decroix by tam měla přinést právě tento pohled,“ říkal. 

    „Petr Fiala dokázal ODS vyvést ze stavu téměř klinické smrti k tomu, že máme dnes premiéra, máme předsedu Senátu, prostě jsme stranou, která je znovu absolutní dominantou na té pravé straně politického spektra. Tam si myslím, že je naprosto jasné, že v takových chvílích se opravdu nepřepřahá,“ dodal Benda.

    Alexandr Vondra a Marek Benda na kongresu ODS (13.4.2024) Alexandr Vondra a Marek Benda na kongresu ODS (13.4.2024) | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

  • 12.Fialova slova při příchodu

    Vy dnes pošesté chcete kandidovat na předsedu ODS, tak o čem je tento kongres? Proč je důležitý pro ODS v této fázi volebního období?

    Fiala: „Je důležitý. Je to volební kongres, budeme si volit nové vedení, které povede stranu jak v třech volebních kláních, která nás čekají v tomto roce, tak potom také v parlamentních volbách v roce 2025. Já myslím, že ODS je ve výborné kondici a že to tento kongres plně prokáže.“

    Očekáváte znovu 100 procent hlasů jako před dvěma lety?

    „Já jsem neměl nikdy 100 procent. Uvidíme, jak rozhodnou delegáti. Já se samozřejmě budu snažit o to, abych vyhrál a abych získal jejich důvěru a mohl dále vést Občanskou demokratickou stranu, což je pro mě čest i radost.“

    Pokud vlastně budete předsedou další dva roky, tak už budete předsedou déle než Václav Klaus, jak se vám to poslouchá?

    „Nad tím nepřemýšlím. To dokonce je pro mě informace do jisté míry nová, ale když tak jako politolog nad tím přemýšlím, tak asi budete mít pravdu. Ale to jsou všechno věci, které jsou před námi. Nejde o to, abychom, nejprve musí delegáti zvolit, ale nejde o to, abych někoho překonával v nějaké délce. Důležité je, aby ODS byla politickou stranou, která dokáže oslovit co nejvíce voličů, kteří chtějí v České republice kvalitní demokracii, prozápadní orientaci, tržní systém, kteří nechtějí, abychom byli nějakou zemí taženou na Východ, ale abychom byli naopak pevnou součástí Evropské unie, Severoatlantické aliance, o to si myslím, že půjde v těch všech příštích volbách, a svým způsobem tento kongres má ukázat, že ODS je právě taková a že takovouto nabídku naší veřejnosti dělá.“

    Vyhlásíte cíl vyhrát příští volby do Sněmovny?

    „No, to je náš jasný cíl. My chceme uspět co nejlépe ve všech volbách. Nemám vůbec v úmyslu nechat tuto zemi populistům a extremistům, aby tady vládli, a proto musíme vyhrát ty příští volby do Poslanecké sněmovny a uděláme pro to všechno.“

    Očekáváte i nějakou kritiku? Třeba přece jenom v rámci konsolidačního balíčku jste museli zvyšovat některé daně a odvody, což ODS není úplně vlastní.

    „ODS je strana, kde probíhá intenzivní demokratická diskuze, a to, co vidíte tady na kongresu, to už je jenom nějaký vrchol těch debat, my máme před kongresem oblastní sněmy a hlavně regionální sněmy, kterých se účastní členové, kterých se účastní členové vedení a právě v těch, na těch sněmech probíhá ta diskuze často velmi otevřená i kritická, na těch regionálních sněmech také vznikají potom nominace do vedení Občanské demokratické strany a výsledkem tady té práce je potom tento kongres, takže ano, i kritické hlasy mohou zaznít a kritické hlasy zaznívají, tak to má v demokratické politické straně být. To, co je důležité, je, že se nakonec spojíme a navenek vystupujeme jako strana, která ví, co chce, která hájí svoje hodnoty, a to je taky to, čím můžeme oslovovat voliče.“

    Petr Fiala (ODS) na kongresu ODS v Ostravě (13.4.2024) Petr Fiala (ODS) na kongresu ODS v Ostravě (13.4.2024) | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

    Petr Fiala (ODS) obhájil křeslo předsedy ODS (13.4.2024) Petr Fiala (ODS) obhájil křeslo předsedy ODS (13.4.2024) | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

  • 13.Co říkal Fiala po zvolení?

    Po obhájení postu předsedy Petr Fiala neskrýval spokojenost. Pochvaloval si, že žádal silný mandát a ten dostal.

    „Já si velmi vážím té podpory, kterou jsem získal při volbě předsedy ODS. Čekají nás troje volby letos, příští rok volby do Poslanecké sněmovny. Já jsem požádal delegáty o silný mandát, ten silný mandát jsem dostal. Jsme připraveni bojovat o charakter ČR proto, abychom byli silnou zemí, která patří mezi západní demokracie, je respektovaná, abychom byli zemí, kde se lidem dobře daří, která ekonomicky prosperuje. O to všechno budeme zápasit v těch příštích volbách a to všechno budeme také uskutečňovat ve vládě, kterou mám tu čest vést,“ uvedl před novináři Fiala.

    Protikandidáta neměl. „Určitě je to přes 80 procent a to nepochybně velmi silný mandát je. Jsem 10 let v čele ODS, byl jsem zvolen pošesté. Máme za sebou těžké roky ve vládě, ale současně roky úspěšné, a tak je logické, že třeba někdo vyjádří svým hlasováním jiný názor na cestě ODS. Ale jak je vidět, tak ta podpora je mimořádně silná, já si toho vážím,“ pokračoval Fiala.

    „To, co je určitě naším záměrem, je vyhrávat. My chceme vyhrát volby do Evropského parlamentu, i když zpravidla tady vládní strany v Evropě nevyhrávají, ale pokusíme se tento trend změnit, proto jdeme jako koalice Spolu do těchto voleb. Vyhráli jsme minulé volby do Poslanecké sněmovny a to chceme zopakovat. Vždycky se věci dají dělat lépe a vždycky je možné ještě lépe oslovovat voliče. A o to se budeme snažit,“ uvedl Fiala.

    „Museli jsme i zvýšit daně, to není něco, co bychom dělali s radostí, na druhé straně bylo to nutné a pořád to celkové daňové zatížení je nižší za naší vlády, než bylo za vlád předcházejících,“ připustil Fiala. Podle něj je naprosto zásadní důchodová reforma a „dokončit ty reformy, které jsme začali“.

    Video  Petr Fiala obhájil post šéfa ODS: Rozhovor po volbě  - Daniel Kraus, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 14.Eva Decroix do čela

    Eva Decroix je česká advokátka, od roku 2021 poslankyně za ODS. Mezi lety 2020 a 2022 byla zastupitelkou města Jihlava, v současné době zastává funkci zastupitelky kraje Vysočina. 

    „Bylo by to dobré jméno pro ODS, a já věřím, že v těch volbách uspěje. Nicméně mají to v rukou delegáti,“ uvedl již při příchodu Zbyněk Stanjura.

    „Je to především o práci, práce v předsednictvu ODS nyní rok a půl před volbami je především o práci, o tom, abychom byli vidět, abychom byli slyšet, abychom byli uchopitelní a pochopitelní pro naše voliče, což je ohromná výzva,“ upozornila Decroix po svém zvolení.

    Kdo je Eva Decroix

    • Datum a místo narození: 26. května 1982, Ostrava
    • Vzdělání: Právnické vzdělání absolvovala na francouzské Université de Bretagne Sud, poté přestoupila na Université Lille II. V doktorském studiu pokračuje na pražské Právnické fakultě Univerzity Karlovy.
    • Aktuální funkce: Poslankyně PSP, zastupitelka kraje Vysočina
    • Profesní kariéra: Vede advokátní kancelář v Jihlavě a v Praze. Jako zapsaná mediátorka se věnuje alternativním způsobům řešení konfliktů. Od roku 2012 s manželem, kuchařem a cukrářem Rémim Decroix provozuje v obci Horní Dubenky na Vysočině francouzskou restauraci Bistrot de Papa. 
    • Politické působení: Od roku 2014 je členkou ODS, za kterou v komunálních volbách v roce 2018 kandidovala do Zastupitelstva města Jihlavy – neuspěla a skončila jako první náhradnice. Na začátku roku 2020 se díky rezignaci stranického kolegy stala novou zastupitelkou města. V roce 2020 byla zvolena do zastupitelstva kraje Vysočina. V roce 2021 získala křeslo poslankyně, od ledna 2022 je členkou Podvýboru pro podporu demokracie a lidských práv v zahraničí a následující rok se stala jeho předsedkyní.
    • Rodina: S manželem Rémim Decroix žije v Jihlavě a mají spolu dvě dcery.

    31. kongres ODS v Ostravě: Eva Decroix (13.4.2024) 31. kongres ODS v Ostravě: Eva Decroix (13.4.2024) | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

  • 15.Jmenuji se Eva

    „Jmenuju se Eva, nyní zde stojím jako politička, poslankyně, předsedkyně regionu Vysočina a dnes především jako kandidátka na místopředsedkyni ODS. Podle některých jsem úkaz v ODS, podle některých jsem takové ozvláštnění, podle některých sem možná vůbec nepatřím do ODS, podle některých jsem moc tamto, či málo tohleto,“ říkala Eva Decroix, která předstoupila před delegáty s kšiltovkou na hlavě.

    „Já nejsem jenom politička, já tady teď právě stojím jako Eva. Tohle je Eva. Eva, která nechodí do práce jenom v lodičkách, šatičkách a kostýmku, protože Eva, Eva je máma, máma, která musí sladit svou práci, kterou miluje, s péčí o rodinu, kterou miluje. Eva je také podnikatelka, malá rodinná firma, ohromná radost, ale i starost. Eva ví, jaká je hodnota práce, ale také ví, jaká je otrava papírování a komunikace s úřady,“ popisovala se Decroix.

    „Eva je také kamarádka a Eva u svých kamarádek vidí, že někdy to mají ženy opravdu těžké, pokud se chtějí profesně uplatnit, starat se o rodinu, mít rodinu, a nebo se také třeba starat o stárnoucí rodiče. Eva je také advokátka a již léta bojuje za zájmy obyčejných lidí v právní džungli a často proti právním nesmyslům. A konečně: Eva miluje Vysočinu a její přírodu,“ pokračovala Decroix s tím, že Eva není žádné ozvláštnění, ale je to i „náš volič“.

    Apelovala na to, aby ODS, pokud chce vyhrát, dělala pragmatickou politiku i pro mlčící většinu národa, pro obyčejné, odpovědné lidi, milující Českou republiku. „Nechtějí a nepotřebují stát, který jim bude kecat do života, chtějí, aby stát dělal jen to, co musí a ve zbytku jim nechal prostor a svobodu pro hledání vlastního štěstí,“ upozornila s tím, že stát není firma, ale hodnota se státem a jeho budoucností se nesmí kšeftovat.

    „Umíme pragmatickou politiku, je to devíza ODS již 30 let a v dobách, kdy se z politiky stává show, do které mluví plyšáci, domácí kur nebo natřásající se tety, je k výkonu pragmatické politiky především odvaha. Odvaha zachovat, co není třeba měnit, nebo naopak odvaha změnit, co je potřeba,“ dodala Decroix.

    31. kongres ODS v Ostravě: Eva Decroix (13.4.2024) 31. kongres ODS v Ostravě: Eva Decroix (13.4.2024) | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

    31. kongres ODS v Ostravě: Eva Decroix (13.4.2024) 31. kongres ODS v Ostravě: Eva Decroix (13.4.2024) | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

  • 16.Vrecionová pro Blesk: Věřím v úspěch

    Veronika Vrecionová, europoslankyně a dvojka kandidátky Spolu pro eurovolby, Blesku řekla: „Je vidět, že především v koalici Spolu máme opravdu i dobré mezilidské vztahy.“

    „Petr Fiala nás přivedl díky úspěšným volbám, díky tomu, že sestavil koalici Spolu, do vlády. Máme vládu, máme premiéra, především jsme překonali i pod jeho vedením velmi komplikovanou dobu. Když jsme nastupovali do vlády, tak nám tady zanechal Andrej Babiš veřejné finance v rozvalu,“ uvedla.

    Fiala podle ní dokázal provést vládu krizovými momenty. „Je tady před námi řada dalších úkolů, ale evidentní je, že i všechna ta ekonomická čísla a prognózy ukazují, že máme před sebou daleko lepší doba. Já jsem přesvědčená, že se to i odrazí v těch velkých volbách, které tady budou příští rok, tedy do Poslanecké sněmovny, ale pevně doufám, že se to odrazí i v letošních třech volbách,“ říká Vrecionová.

    Video  Veronika Vrecionová na 31. kongresu ODS  - Daniel Kraus, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Milan ELTRONIX ( 14. dubna 2024 20:00 )

poslouchejte, všichni už dříve narození, kteří víme co se dělo d r.89, a pamatujeme si, víme kdo byli největší zloději pod záštitou demokracie, nikdy nic nedokázali pro rozvoj českého státu, jez rozkrást vše, co ti špatní komunisté tady vybudovali. dodnes rýžujou z toho co se kdysi vybudovalo a vůbec jim není hamba, a špiní komunisty a socializmus.a pamatujte si dobře to je O D S. bezpateřní mrdi.

Miloslav Podhola ( 14. dubna 2024 15:26 )

A já pořád přemýšlel, proč chce Fiala komunistu PEPA na hradě.

Miloslav Podhola ( 14. dubna 2024 15:13 )

ODS si uchovala předsedu, který neublíží zlodějům a rozkradačů ze společně ekonomiky.
Dva nejsolidnější členové,Zahradil a Kuba,zůstavaji v ofsidu, moudré lidi ODS ve vedení nepotřebuje.
Stači,když mají schopnost pohybovat na požadani hlavou, rychle vpřed a pomalu vzad.

Miloslav Podhola ( 14. dubna 2024 15:13 )

ODS si uchovala předsedu, který neublíží zlodějům a rozkradačů ze společně ekonomiky.
Dva nejsolidnější členové,Zahradil a Kuba,zůstavaji v ofsidu, moudré lidi ODS ve vedení nepotřebuje.
Stači,když mají schopnost pohybovat na požadani hlavou, rychle vpřed a pomalu vzad.

Miloslav Podhola ( 14. dubna 2024 15:12 )

ODS si uchovala předsedu, který neublíží zlodějům a rozkradačů ze společně ekonomiky.
Dva nejsolidnější členové,Zahradil a Kuba,zůstavaji v ofsidu, moudré lidi ODS ve vedení nepotřebuje.
Stači,když mají schopnost pohybovat na požadani hlavou, rychle vpřed a pomalu vzad.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa