Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Žáček: Rusko posílalo peníze politikům v EU přes Polsko

Autor: ČTK - 
6. dubna 2024
14:32

Peníze z Ruska politikům v Evropě proudily do Česka přes Polsko. Německé investigativní skupině Correctiv to řekl předseda českého sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS). Ten také upřesnil, že to byly stovky tisíc eur až jeden milion eur (až 25 milionů). Aféra, která se týká podezření z úplatků od proruské sítě, nejvíce dolehla na spolkového poslance pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD) Petra Bystroně. Ten tento týden odmítl, že by od Rusů či od nyní zablokované proruské platformy Voice of Europe bral peníze. Žáček ČTK sdělení potvrdil a doplnil, že podrobněji by se operací Bezpečnostní informační služby (BIS) měl sněmovní výbor zabývat 25. dubna.

„Peníze se agentům uvnitř politiky EU, mimo jiné také AfD, dostaly do Česka přes Polsko. V každém případě to bylo mnoho stovek tisíc eur až jeden milion,“ řekl Žáček Correctivu.

Kauzu možného uplácení před týdnem odstartovaly český Deník N a německý týdeník Der Spiegel. Ty ve svých materiálech s odvoláním na podezření české BIS ukázaly na Bystroně, který je českého původu a který v minulosti poskytoval rozhovory Voice of Europe.

Bystroň v dopise vedení AfD napsal, že od pracovníků Voice of Europe a ani od Rusů nikdy žádné peníze a ani kryptoměnu nepřijal. Podle deníku Bild tím ale braní peněz zcela nepopřel, protože je mohl obdržet třeba od Ukrajince Viktora Medvedčuka, který stojí na straně ruského prezidenta Vladimira Putina a kterého Česko zařadilo na svůj sankční seznam i kvůli jeho finančním vazbám na Voice of Europe.

Žáček k tomu řekl, že neví, zda prostředník byl Čech, nebo měl jinou národnost, je si ale jistý, že tajné služby v takto citlivém případu mají velice dobré zdroje. „Bez jednoznačných důkazů by nedošlo na žádné sankce,“ uvedl.

Celá kauza vedení AfD očividně znepokojuje. Podle Bildu spolupředsedové strany Alice Weidelová a Tino Chrupalla nejsou spokojeni s Bystroňovým vyjádřením. V pondělí tak o záležitosti bude jednat předsednictvo strany, kterému chce Bystroň celou věc osobně vysvětlit.

Video  Putin vyváží ruské lži! Válkou chce zakrýt neschopnost, říká poslanec Žáček  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

 

annar annar ( 7. dubna 2024 17:22 )

😂😂😂😂🤡💩👎!!!!!!!

al.bunda ( 6. dubna 2024 21:13 )

A místo prachů posílal vagony Ukr. pšenice obohacené o luxusní pesticidy 👎

e.lesanova ( 6. dubna 2024 20:08 )

Žáček vypadá, že si stěžuje, že jemu nic nekáplo...vypadá jako zoufalec, na kterého se nedostala dršťková v kantýně 👎

Uživatel_5313099 ( 6. dubna 2024 17:02 )

Peníze, možná i pro ty kteří díky dodávkám zbraní pomáhají vyhladit ukrajince.

JaNat ( 6. dubna 2024 15:37 )

Proč ne? Navíc to ukazuje, že ne všichni v Polsku se nechají koupit západem. USA zbrojovky si kupují politiky i celé vlády. Máme snad 1 m.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa