Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pavel ve Rwandě: Setkal se s prezidentem, mluvili o Ukrajině a seznámil se s projektem na záchranu nosorožců

Aktualizováno -
6. dubna 2024
17:13
Autor: ČTK - 
6. dubna 2024
07:58

Česká republika oceňuje přístup Rwandy k možnosti poskytovat útočiště žadatelům o azyl ze zahraničních zemí. Po jednání se svým rwandským kolegou Paulem Kagamem to dnes prohlásil český prezident Petr Pavel, podle něhož by Česko mělo hledat další možnosti spolupráce s touto africkou zemí v řadě oblastí. Kagame vzkázal českým podnikatelům, že jsou do rychle ekonomicky rostoucí středoafrické země zváni.

„Při návštěvě Rwandy jsem se setkal s prezidentem Paulem Kagamem. Potvrdili jsme si zájem pokračovat v rozvoji našich vztahů. Rwanda je jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik Afriky a diplomatické vztahy jsme navázali před téměř šedesáti lety. Mluvili jsme o dalším prohlubování spolupráce v oblasti zdravotnictví, vědy a programu na ochranu vzácných zvířat, ale také o aktuální situaci v subsaharské Africe,“ napsal na sociální síť X v sobotu Pavel. 

„Přístup Rwandy není jen konstruktivní, ale i humanitární,“ prohlásil Pavel po zhruba hodinovém jednání s Kagamem. Rwanda uzavřela dohodu s Británií, která chce do země posílat migranty. O možnosti podobné spolupráce se nyní uvažuje i v Evropské unii. Česko se podle Pavla v této souvislosti rozhodlo poskytnout milion eur (přes 25 milionů korun) do fondu UNHCR.

Kagame prohlásil, že Rwanda je ochotna migranty z cizích zemí přijímat, potřebuje však peníze. „Jsme malá země a nemáme mnoho zdrojů. Nemáme peníze, abychom je živili,“ řekl novinářům po jednání. Oba státníci se přitom shodli, že ve Rwandě mohou mít migranti důstojnější podmínky než v nevyhovujících centrech v přetížených zemích. Proti této spolupráci se však ohrazují některé humanitární organizace, podle nichž není Rwanda bezpečnou zemí.

Podle Kagameho lze rozvíjet spolupráci podle tří scénářů: buď migranti ve Rwandě zůstanou, vrátí se do země původu nebo budou po úspěšném azylovém řízení přepraveni do zemí, kam se původně chtěli dostat.

Prezidenti dnes jednali zejména o dalších možnostech spolupráce. Rwanda se v posledních letech stává jedním z hlavních českých partnerů na africkém kontinentu. Už v roce 2014 uzavřely obě země dohodu o obranné spolupráci a uskutečnily několik obranně-průmyslových projektů. V současnosti jsou české firmy a organizace ve Rwandě aktivní v oblasti satelitní techniky a vesmírného programu či zdravotnictví. Obě země spojuje také projekt odchovu nosorožců černých v zoo Dvůr Králové nad Labem pro místní národní park.

„Myslím, že naše spolupráce je oboustranně přínosná,“ prohlásil Pavel, který je na své první africké cestě po loňském nástupu do funkce. Otázku možností další spolupráce hodlá otevřít po návratu do Česka, dodal.

Podle Kagameho se nabízí například zdravotnictví. Rwandský prezident zdůraznil, že jeho země v rámci posilování vzájemných kontaktů předloni otevřela ambasádu v Česku.

Rwanda patří k nejrychleji rostoucím africkým ekonomikám, předloni podle vládních údajů hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl o 8,2 procenta.

Oba státníci se bavili také o otázkách bezpečnosti. Podle Pavla Česko a Rwandu s necelými 14 miliony obyvateli spojuje fakt, že jako malé země mají zájem na geopolitické stabilitě. „Shodli jsme se, že agrese vůči suverénním státům by měla být vždy odsouzena,“ uvedl český prezident, který patří stejně jako česká vláda k výrazným stoupencům Ukrajiny bránící se ruské invazi.

Rwanda stejně jako řada dalších afrických zemí uplatňuje v konfliktu mezi Západem a Ruskem či Čínou takzvanou pragmatickou neutralitu. Patří však ve srovnání například s některými nestabilními státy subsaharského regionu Sahelu k zemím, kde není vliv Ruska tak výrazný.

Pavel se také zúčastnil prezentace českých projektů ve Rwandě.  „Ve Rwandě jsem našel českou stopu a konkrétní příklady spolupráce s africkým partnerem. Petr Kočnar mi představil svou neziskovou organizaci, která zaměstnává desítky zdravotně postižených žen výrobou typických místních košíků. Navštívil jsem firmu TRL Space, která vyrábí satelity ke sběru dat například v zemědělství. Zástupci ze Safari parku ve Dvoře Králové mi ukázali projekt na návrat ohrožených nosorožců ze zajetí zpět do rwandských národních parků a seznámil jsem se s pozitivními dopady programu MEDEVAC v oblasti humanitární pomoci ve zdravotnictví ve Rwandě,“ napsal prezident na sociální síti Instagram.

Jsou mezi nimi například spolupráce české firmy TRL Space v oblasti satelitních dat a rwandského vesmírného programu, program MEDEVAC zaměřený na vzdělávání místních lékařů, projekt Talking Through Art orientovaný na pomoc hendikepovaným ženám či odchov nosorožců černých pro rwandskou rezervaci v zoo Dvůr Králové nad Labem.

Video  Petr Pavel v pořadu Hráči: Má být v Moskvě český velvyslanec?  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

 

 

illenne ( 8. dubna 2024 02:25 )

A v jiném článku je uvedeno, že slíbil milion eur pro uprchlíky, protože oni prý na ně nemají peníze, ale mohou je přijmout. U nás se dělají škrty, seniorům sníží zákonnou valorizaci, ale hlavně, že máme na rozdávání.

Jiří Klempera ( 7. dubna 2024 04:43 )

pepa je prostě idiot

Dorota Dorota ( 6. dubna 2024 22:31 )

Dorota Dorota ( 6. dubna 2024 22:31 )

Jean Sorbone ( 6. dubna 2024 22:13 )

To je tak, když *** zvolí do funkce prezidenta debila. Byl jsem před léty hrdým občanem, protože jsem si bláhově myslel, že náš stát obývají inteligentní a vzdělaní jedinci, ale z tohoto bláhového přesvědčení jsem postupně vystřízlivěla poslední kapkou byly volby do parlamentu, kdy velké části stáda stačilo heslo antibabiš a poslední volba prezidenta, kdy se ten volební primitivismus zopakoval a stádo zejména zpovykované mládeže zvolila příslušníka rozvědky, která byla součástí 1.Správy STB tj. aparátu boje proti vnějšímu nepříteli. A že byl příslušníkem 1. Správy STB je naprostý fakt, neboť jím se stal v okamžiku zařazení do kurzu, který řídila právě 1.SprávaSTB a proto také dostal okamžitě krycí jméno. Výběr do tohoto kurzu schvalovalo vedenií GRU, které bylo součástí KGB.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa