Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Fiala míří na otočku do Litvy: Čekají ho čeští vojáci i večeře s šéfem Evropské rady

Autor: ČTK - 
2. dubna 2024
07:12

Český premiér Petr Fiala dnes krátce navštíví Litvu. Ve Vilniusu se spolu s nejvýše postavenými představiteli dalších zemí evropské sedmadvacítky zúčastní večeře pořádané předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Předtím zavítá na vojenskou základnu NATO v Rukle, kde působí i čeští vojáci.

Předmětem rozhovorů při večeři v litevské metropoli mají být budoucí priority Evropské unie. Setkání se zúčastní také litevský prezident Gitanas Nauseda, nizozemský premiér Mark Rutte a švédský ministerský předseda Ulf Kristersson.

V Rukle se odpoledne Fiala setká s českými vojáky a prohlédne si vojenskou techniku. V 17:25 se čeká tiskový brífink předsedy vlády a velitele českého kontingentu Jaromíra Evana.

Litva je spolu s Lotyšskem a Estonskem věrným podporovatelem Ukrajiny, která se od února 2022 brání ruské invazi. Vilnius se v březnu připojil k iniciativě na nákup munice pro Kyjev ze zemí mimo EU, se kterou přišla česká vláda.

Video  Prezident Pavel v Hráčích: Co rozhodne o případné jeho druhé kandidatuře? A u koho by uvažoval o amnestii?  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 3. dubna 2024 06:39 )

Do konce května je po válce, tvrdím už dlouho.

Jirik-ta ( 3. dubna 2024 06:34 )

"Evropští partneři jako Německo, Itálie a Španělsko, které mají nedostatek plynu, skrytě či otevřeně usilují o měkkou dohodu s Ruskem.
Tak to se nás netýká. Naše vláda je tvrdá a nesmlouvavá .My si ten západní plyn nakoupený v Rusku Německem zaplatíme raději tvrdě a hlavně neskrytě se skrytou přirážkou.🤣"

Uživatel_5650027 ( 2. dubna 2024 18:31 )

Stejně jako Brežňev, Ukrajinec , rámci CCCR, pro méně bystré,v rámci SSSR VĚNOVAL Krym Ukrajině,tedy jedné z mnoha svazových republik...

6vox6 ( 2. dubna 2024 18:17 )

Ty tam nedeš taky?

6vox6 ( 2. dubna 2024 18:16 )

No dobrá a teď to konfrontuj s tím co dělají Rusové. Mimochodem, anexe Krymu přinesla v tomtéž roce srovnatelný počet obětí na ukrajinské straně, při çemž s událostmi na západní hranici nesouvisela. To se jen Putin rozhodl přivlastnit si strategické území a připravit se tak na pozdější okupaci Ukrajiny. A že je Krym opravdu strategicky nesmírně důležitý o tom není pochyb.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa