Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bývalý hokejista Hašek a režisér Rychlík chtějí do Senátu. Na podzim budou kandidovat za TOP 09

Autor: ČTK - 
21. března 2024
19:04

Za TOP 09 budou do Senátu na podzim kandidovat bývalý hokejový brankář Dominik Hašek a dokumentarista Břetislav Rychlík. V první trojici nominací potvrzených širším vedením strany je i současný senátor z obvodu Opava Herbert Pavera. TOP 09 o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová v ní vyzdvihla Haškovy jasné postoje souznící s hodnotami TOP 09 a angažovanost v charitě. Rychlíka TOP 09 popisuje jako skauta, hledače témat, lidí a nepravostí a také úspěšného filmového a divadelního režiséra. Paveru představuje nejen jako senátora, ale i dlouholetého starostu úspěšně se rozvíjejících Bolatic na Opavsku.

Hašek uvedl, že jeho zájem o společenské dění a politiku tak zesílil, že kandidaturu vnímá jako nevyhnutelný životní krok. Kandidovat bude v obvodu Benešov. Podle Pekarové Adamové Hašek hájí jasné postoje, které jsou v souladu s hodnotami TOP 09.

Dlouhodobě se také angažuje v charitě. „Zapsat se do historie sportu tak výrazně jako on navíc chce obrovskou pracovitost a houževnatost. I proto věřím, že v Senátu bude stejně užitečným hráčem jako během své hokejové kariéry,“ sdělila s připomínkou, že bývalý reprezentant bojuje ve veřejné diskusi proti účasti ruských a běloruských sportovců na mezinárodních turnajích, včetně blížící se olympiády.

Pavera zmínil snahu pomáhat svému regionu. „I nadále bych chtěl lidem nabízet bezplatnou právní pomoc při řešení jejich problémů, posouvat kupředu nejen stavbu obchvatu Hlučínska a stále ukazovat, že se dá politika dělat slušně a poctivě,“ uvedl.

Brněnský divadelník a filmař Rychlík uvedl, že politiku vnímá jako službu občanům, střet hodnot opřených o tradice demokracie a humanismu. „V tomto smyslu věřím, že by moje působení v politice bylo pokračováním toho, co dělám celý život. V listopadu 1989 jsme své zemi vraceli demokratické hodnoty a principy a teď je zjevně na čase v tom pomoci znovu,“ uvedl.

Zatímco do červnových evropských voleb má jít TOP 09 spolu s občanskými demokraty a lidovci na jedné kandidátce, strategie vládní trojkoalice Spolu pro podzimní senátní a krajské volby počítá s různorodostí v jednotlivých regionech. Oficiálně zatím koalice Spolu nepředstavila ani eurokandidátku, stát se tak má podle neoficiálních informací počátkem dubna.

Video  Dominik Hašek o Rusech, olympiádě a „vrahu“ Putinovi  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Ludmila Micikova ( 24. března 2024 07:32 )

Jeden spolužák bývalý hokejový rozhodčí mě řekl, hokejisté brankarovi nepodporují. On totiž každý brankář schyta tolik úderu pukem do hlavy, že to musí zanechat stopu v jejich myšlení. Dávám mu za pravdu.

pindal ( 23. března 2024 19:31 )

Souhlasím.

Annika ( 22. března 2024 16:56 )

Kam jinam Hasku prachy ktere neumis vydelat v bysnisu je lepsi senat nez prizivnictvi,zivot neni hokej.

milan1203 ( 22. března 2024 16:40 )

Doufam že jim to nevijde 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎

pfoto1 ( 22. března 2024 12:05 )

Tomu se říká personální vyprázdněnost a doklad toho, jakou davají strany senátu váhu. Pan "reklama na válku" a jeho kandidatura mě přesvědčují o tom, že někde v pozadí se jako ve filmu "Milonový závod" sází pár boháčů, která absurdnost ještě může projít a jak absurdní postavičku jsou lidi ochotni zvolit, když se jim patřičně předloží!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa