Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Čaputová žehlí vztahy: „Do Prahy jsem přijela kvůli Pavlovi a Havlovi.“ Potěšila i Fialu, rozumí mu

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
18. března 2024
20:29
Autor: ČTK, simao - 
18. března 2024
09:16

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dorazila do Prahy v době neshod mezi vládami Česka a Slovenska a přerušených mezivládních konzultací. Čaputová dorazila s přítelem Jurajem Rizmanem. Před Filozofickou fakultou nejprve uctila památku obětí střelby, sešla se s Petrem Fialou (ODS) a před promítáním nového filmu o Václavu Havlovi vystoupila na tiskovce s Petrem Pavlem po boku.

  • Na návštěvu do Česka zhruba po čtvrt roce opět zavítala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.
  • Do Prahy přijede hlava státu na pozvání Knihovny Václava Havla.
  • Se svým českým protějškem Petrem Pavlem vyrazila Čaputová na projekci filmu o někdejším prezidentovi Václavovi Havlovi. 
  • Předtím se krátce setkala i s premiérem Petrem Fialou (ODS).
  • Čaputová přijela do Prahy i s přítelem Jurajem Rizmanem.
  • Před Filozofickou fakultou Čaputová uctila památku obětí loňské střelby.

„Dnes jsem měla velmi milou příležitost přijet sem do Prahy kvůli dvěma hodnotově mně blízkým prezidentům. Panu prezidentovi Havlovi a panu prezidentovi Pavlovi. S panem prezidentem Pavlem jsme měli příležitost si krátce promluvit o důležitých tématech, které se týkají našich zemí, ale samozřejmě i širšího kontextu, ve kterém žijeme,“ uvedla na Pražském hradě slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

V letošních prezidentských volbách, jejichž 1. kolo se koná na Slovensku již tuto sobotu 23. března, nebude mandát obhajovat. V Praze však vyzvala Slováky, žijící v Česku, aby k volbám vyrazili také. A účastnili se demokracie.

„Pokud jde o pana prezidenta Havla, je pro mně samozřejmě zdrojem velké inspirace, pokud jde o budování a obranu demokracie, ale i pokud jde o participaci na ní, účasti na demokracii. Na Slovensku máme už tento týden prezidentské volby a tedy příležitost zúčastnit se demokracie a tedy využít svoje demokratické právo a vyjádřit se k tomu. Vyzývám všechny lidi, kteří mají volební právo na Slovensku a žijí tady v Čechách, aby neváhali a aby přišli,“ uvedla v pondělí večer Čaputová.

Na Hrad přišla v doprovodu partnera Juraje Rizmana, Petra Pavla doprovodila první dáma Eva.

Video  "Rande" ve čtyřech: Pavel s Evou a Čaputová s Jurajem vyrazili na film o Havlovi na Pražský hrad  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Uctila památku obětí z fakulty

Na začátku návštěvy Prahy slovenská prezidentka Čaputová uctila památku obětí prosincové střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Po položení věnce před budovou fakulty promluvila se zástupci studentů, pozůstalými a poté se vydala před přítomné novináře.

„Přišla jsem samozřejmě opětovně vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým a také spoluúčast všem tím, kterých se tato tragédie dotkla. Tak jak to mezi blízkými bývá, prožívali jsme na Slovensku spolu s vámi tady v Čechách tu tragédii i tu bolest tak, jak s vámi prožíváme i radost. Velmi si přeju pro oba naše národy, aby se nám čím dál tím víc dařilo nenávist nahrazovat respektem, protože nenávist je následovaná tragedií,“ uvedla Čaputová v krátkém prohlášení.

Čaputová: Rozumím důvodům Petra Fialy

Během dotazů novinářů se dotknula i pošramocených vztahů Česka a Slovenska. Vláda Petra Fialy (ODS) především kvůli rozdílným postojům k Ukrajině a Rusku odložila na neurčito mezivládní konzultace a společné zasedání s kabinetem Roberta Fica (Směr-SD). 

„Hlavním důvodem mé návštěvy je premiéra filmu, který je o Václavu Havlovi, našem prvním společném československém prezidentovi,“ upozornila Čaputová. V Praze jí čeká i setkání s premiérem Fialou a prezidentem Pavlem. „Vždy si máme co povědět, protože čelíme velmi podobným výzvám a samozřejmě součástí toho jsou i naše vzájemné vztahy,“ uvedla Čaputová. 

„Ano, jsou tu jisté události, které se udály mezi vládami. Musím říct, že rozumím tím důvodům, které pan premiér Fiala komunikoval,“ vzkázala jasně Čaputová, která má četné neshody se slovenským premiérem Ficem.

V Praze nyní upozornila, že neshody mezi ČR a Slovenskem se týkají vlád. „Jsem velmi ráda, že na všech ostatních úrovních jsou ty vztahy stále silné, jsou přátelské, máme propojené rodiny, máme dobré vztahy mezi hlavami států, mezi prezidenty a i tato návštěva je toho důkazem,“ vypočítávala Čaputová.

Slovenská prezidentka upozornila, že obě země jsou spojenci, partneři v rámci EU i NATO. „Vztahy mezi našimi občany jsou si velmi blízké, podmíněné i kulturní, jazykovou blízkostí a tato návštěva toho má být potvrzením. Je jasné, že jsou tu jisté důležité, dokonce až hodnotové rozdíly, pokud jde o zahraniční politiky. To je to, co komunikoval pan premiér Fiala a musím říct, že rozumím tomu, co zdůvodnil. Naopak některá vyjádření představitelů vlády Slovenské republiky považuji za nešťastné, pokud tvrdí, že Unie se snaží, aby se Slovani zabíjeli a nebo likvidovali. Nepovažuji to za šťastné a logicky to vyvolává nějaký způsob reakce. Ale je množství témat a kroků, pro které je třeba dál komunikovat, spolupracovat a vysílat i signály sblížení,“ apelovala Čaputová.

„Česko-slovenské vztahy musíme rozvíjet. Rád jsem se proto setkal v Praze s paní prezidentkou Zuzanou Čaputovou,“ uvedl ke snímku s Čaputovou v pondělí večer premiér Petr Fiala.

Pavel: Mír na Ukrajině chceme všichni. Nenechme se znechutit

Na brífinku s Čaputovou po boku pak prezident Petr Pavel promluvil právě o narušených vztazích mezi Českem a Slovenskem po sporu vlád.

„Paní prezidentka je tady vždy vítaná a bude tu vždy vítaná. Já jsem moc rád, že přijela na tuto více méně soukromou návštěvu a jsem rád, že jsme měli aspoň chviličku, abychom si pohovořili o situaci v ČR i na Slovensku a chtěl bych zároveň také říci, že cokoliv dnes slyšíme o kvalitě česko-slovenských vztahů je třeba brát s velkou rezervou. Tyto vztahy jsou a budou dobré. A pokud spolu nesouhlasíme na úrovni vlád ohledně jednoho sice zásadního, ale zahraničněpolitického problému, tak to neznamená, že nějakým způsobem narušujeme česko-slovenské vztahy,“ uvedl Petr Pavel.

„Ty vztahy probíhají na mnoha úrovních, od prezidentů po občany a nemůže je změnit to, že máme na jeden problém jiný názor. Ani jedna země nechce válku. My chceme všichni, aby na Ukrajině zavládl mír a abychom měli v Evropě klid na rozvíjení našich zemí. Otázkou je, jakým způsobem toho míru dosáhnout. Nepomůže, když o něm budeme mluvit, nepomůže, když ho budeme jenom chtít. Pro to, aby na Ukrajině znovu zavládl mír, musíme něco konkrétního dělat. A v tom se v tuto dobu neshodneme, ale neznamená, že se na tom neshodneme i v budoucnu. Nenechme se příliš znechutit, nenechme se příliš zviklat. Vztahy jsou a budou dobré,“ věří Pavel.

Rozlučková návštěva v červnu

Čaputová naposled Česko navštívila loni v prosinci. Tehdy se zúčastnila posledního rozloučení s Karlem Schwarzenbergem. Ke konci listopadu se v Praze uskutečnilo jednání prezidentů zemí Visegrádské skupiny, kam dále náleží Polsko a Maďarsko.

V Praze dnes Čaputová upozornila na to, že její rozlučkové návštěvy budou následovat po slovenských prezidentských volbách. „Symbolicky tak, jako byla první návštěva v ČR moje po zvolení, tak poslední z celé řady rozlučkových návštěv, bude do Čech. Bude to v poslendím týdnu před koncem mého mandátu a ten končí 15. června,“ dodala Čaputová.

Zuzana Čaputová v Praze: Dorazila s přítelem Jurajem Rizmanem, uctila památku obětí z Filozofické fakulty (18.3.2024) Zuzana Čaputová v Praze: Dorazila s přítelem Jurajem Rizmanem, uctila památku obětí z Filozofické fakulty (18.3.2024) | Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Antifiala ( 19. března 2024 19:01 )

Pávek má v hlavě nasrá.., ale asi má asi dlouhé přirození.

lesanka ( 19. března 2024 13:17 )

Doma na ňu každý .... Preto chodí ako atrakcia aj s tým jej gigolom kade, tade po svete. Za naše peniaze. Sem, tam jej dajú dáky metál... Bola to najhoršia prezidentka, zlá, ješitná nenávistná osoba.

roxin ( 19. března 2024 09:17 )

Na seznam je pěkné foto-milenci roku 1 nebo dcera s otcem, které přirovnání sedí víc? 😃 😃 😃

roxin ( 19. března 2024 07:40 )

Je to stejné jak u nás, ale ten náš jen zve a když cestuje mají ho všude ráádi ale jen chvíli, aby si ho nechali to néé vylifrují ho zpět.

roxin ( 19. března 2024 06:53 )

Taky mám známé a vím jak to je se zůzou, od začátku byla nechtěná a dosazená stejným způsobem jak u nás. Několikrát se snažili aby odstoupila pak musela zůza jednat přes právníky a od začátku má problémy jinak by tak brzy neřekla že už nechce kandidovat to asi aby už měla klid.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa