Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fialova vláda po výjezdním zasedání: Ústup zemědělcům? Ministry opět vítaly traktory

Aktualizováno -
13. března 2024
19:16
Autor: ČTK - 
13. března 2024
06:38

Na výjezdní jednání v Jablonci nad Nisou jel ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) projednat i jedno z opatření k podpoře zemědělců. Do města se sjel tucet traktorů. Zemědělci se pomalou protestní jízdou snaží upozornit na problémy, které je trápí, a při té příležitosti předají ministrovi Výbornému a pak i premiérovi Petru Fialovi (ODS) společné memorandum, které podepsali o víkendu čeští, polští a němečtí farmáři. ČTK to řekl předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach.

Zemědělci budou moci osít neprodukční plochy jetelem či vojtěškou. Snížit by se jim měla také administrativa, žadatelé o platby budou předkládat méně dokladů a zautomatizují se kontroly. Návrh ministra Marka Výborného (KDU-ČSL) přijala vláda na dnešním zasedání v Jablonci nad Nisou. Změnit se podle ministerstva mají také podmínky poskytování dotací, aby byly srozumitelnější.

„Schválili jsme, i na základě evropské dohody, že bude možné zasít víc půdy, ladem ji nezůstane ležet tolik. Logicky tím odpadají i kontroly,“ řekl Výborný po jednání kabinetu. Jde podle něj o třetí jednání vlády za sebou, na kterém ministři měnili podmínky pro hospodaření zemědělců.

Podpora zemědělcům

Vláda dnes upravila podmínky pro přímé platby a schválila snížení rozlohy neprodukčních ploch o tři procenta na pět procent. Pro zemědělce to znamená, že ornou půdu, kterou měli původně vyhradit na neprodukční plochy, budou moct osít plodinami, na něž se váže dusík, například jetelem nebo vojtěškou. Mohou jim posloužit jako krmivo nebo k hnojení a zároveň to pomůže vytvářet biologickou diverzitu. Na přímých platbách mají zemědělci letos dostat podporu 20 miliard korun.

Původně museli zemědělci nechat ladem osm procent plochy, což bylo jednou z podmínek, aby měli nárok na vyplacení základní přímé platby ze společné zemědělské politiky (SZP). Evropská komise kvůli stížnostem zemědělcům ale částečně ustoupila a rozhodla, že udělí výjimku. Vláda dnes tuto výjimku pro přímé platby schválila.

Šéf kabinetu k zemědělcům

Fiala dnes novinářům v Sadové na Královéhradecku řekl, že rozumí některým požadavkům zemědělců a vláda je připravena věci měnit, je podle něj ale třeba jednat. Demonstrace nic nevyřeší. „Hnůj se má sypat na pole, traktory patří taky na pole. My máme být za jednacím stolem a bavit se o tom, co české zemědělství potřebuje,“ uvedl s odkazem na protest zemědělců v Praze v minulém týdnu. Radikalizaci některých zemědělských organizací považuje za zbytečnou. Rozumí zejména požadavkům vůči evropské zemědělské politice i tomu, že si evropští zemědělci stěžují na levné dovozy.

„V sobotu jsme se zúčastnili protestu v polské Sieniawce, kde polští zemědělci zablokovali hraniční přechody, a podepsali jsme tam společné memorandum,“ doplnil Erlebach. Zemědělci žádají kromě jiného revizi společné zemědělské politiky Evropské unie, odmítnutí současné podoby zelené politiky nebo zastavení bezcelního přílivu produktů ze zemí mimo Evropskou unii, které nesplňují unijní normy pro výrobu a kvalitu. Žádají také okamžité zablokování podle nich nekontrolovaného a bezcelního dovozu z Ukrajiny.

Fiala jel na zasedání v Jablonci nad Nisou řešit investice do dopravy a dotační programy v Libereckém a Královéhradeckém kraji, přeshraniční spolupráci nebo stav afrického moru prasat. Fialova vláda bude jednat v regionech popáté. Cyklus výjezdů do krajů zahájila loni v březnu, když jednala v Jeseníku, a naposledy takto zasedala loni v prosinci v Bučovicích na Vyškovsku. Při výjezdech ministři většinou vedle společného jednání absolvují i návštěvy spojené s jejich resorty, jednají s představiteli místních samospráv i firem.

Digitalizace stavebního řízení

Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ujistil lídry koaličních stran o tom, že se stihnou všechny kroky, které souvisejí se změnami ve stavebním řízení. Týká se to i digitalizace stavebního řízení od začátku července, řekl Jurečka před dnešním výjezdním zasedáním vlády v Jablonci nad Nisou.

Jurečka uvedl, že Bartoš koalici tento týden podrobně informoval, jak jdou přípravy na implementaci stavebního zákona včetně IT řešení. „Ujistil nás, že se všechny kroky stíhají, že to zvládnou,“ uvedl. Stanjura řekl, že obavy ohledně možného zpoždění existují, ale pevně věří, že MMR vše zvládne. Myslí si, že by mohla pomoci i vláda jako celek či jednotlivá ministerstva tím, že zapojí své odborné kapacity. „Každé ministerstvo má legislativní či právní odbor, může to přinést rychlejší či netradiční řešení,“ míní.  Podle Rakušana je termín šibeniční.

Premiér promluvil o dole Turów

Premiér Petr Fiala (ODS) při dnešní návštěvě v Jablonci nad Nisou slíbil, že se bude znovu věnovat dopadům těžby v dole Turów. Reagoval tak na rozhodnutí soudu ve Varšavě. Soud zrušil platnost posouzení vlivu těžby v dole Turów na životní prostředí (EIA), které umožnilo prodloužení prací v dole poblíž hranic s Českem. Současná česko-polská smlouva nefunguje, řekl Milan Starec ze spolku Uhelná, který premiéra před jednáním vlády požádal, aby při jednání s polským protějškem téma znovu otevřel. Lidé na české straně mají strach hlavně o podzemní vodu.

„My, co tam žijeme v bezprostřední blízkosti, víme, že dohoda nefunguje. Nějaká určitě bude muset být. My jsme nikdy netvrdili, že ten důl se má zavřít ze dne na den, rozhodně musí ale dojít k nějaké konečné dohodě. Měla by být na základě nějakých časových a územních kompromisů, ale ne tak, že polská vláda pošle jen nějaké peníze a těžba bude pokračovat do nekonečna,“ řekl Starec. Zároveň předal premiérovi publikaci s osudy lidí v dosahu dolu na české, polské a německé straně hranice.

Dohodou o řešení vlivu těžby hnědého uhlí v polském dole Turów podepsali premiéři Česka a Polska 3. února 2022. Polsko a firma PGE, které důl a sousední elektrárna patří, pak vyplatily na kompenzacích škod 45 milionů eur (zhruba 1,14 miliardy korun), z toho 35 milionů eur (884 mil. Kč) šlo na transparentní účet Fondu Turów, který spravuje Liberecký kraj, aktuálně je na něm díky úrokům přes 917 milionu korun. Podle Fialy všechna stanoviska expertů naznačovala, že dohoda je žádoucí, proto po svém nástupu do funkce udělal všechno pro to, aby jednání s Poláky odblokoval.

„Shodneme se na tom, že dohoda je správná. Pokud soud rozhodl, podíváme se na ty výsledky a budeme se o tom dál bavit,“ slíbil Fiala.

Video  Ministr Výborný v jámě lvové: Vyrazil na demonstraci zemědělců před Úřad vlády.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 13. března 2024 16:25 )

Fiala už má v hlavě krapet kaši...zemědělci nejsou jeho PODŘÍZENÍ, nýbrž on je defacto jejich "zaměs­tnan­cem"­...Pr­oč se Fiala diví, že jim padají preference? Vždyť lidi jen uráží, zesměšňuje, vyhrožuje, klade si ultimata, nazývá kdejakými invek­tiva­mi..­.Poli­tolog FAKT není politik, Fialo 👎

Jirik-ta ( 13. března 2024 12:35 )

sklopí za jízdy před doprovod a je to.

Jirik-ta ( 13. března 2024 12:34 )

1 kwh za 12 Kč

F.Prohazka ( 13. března 2024 09:03 )

Pětidemolice zdemoluje sever, vyžeňte tu škodnou. Čísla, to je směroplatný, povídala Máňa, žádna podpora lidu-takže nedemokratické a nevolitelné strany. Konkrétně zemědělství vede teológ, kde jeho strana má 2% podporu voličstva.
Konec všech dotací, je to v EU nerovný konkurenční boj. A Ukrajince snad chceme, nebo ne? Tak i jejich obiloviny a testy žádne poškození nenašli, jen ty zfalšované. Tak všichni na brambory, ať jsou za bůra.

roxin ( 13. března 2024 07:28 )

Samozřejmě, i ty dědku? 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa