Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Překvapení pro Clintona? Pavel mu zítra udělí státní vyznamenání, Řád bílého lva už má

Autor: ver - 
11. března 2024
14:15

Prezident republiky Petr Pavel v úterý ve 12 hodin na Pražském hradě udělí státní vyznamenání 42. prezidentovi Spojených států amerických Billu Clintonovi. Ten do Prahy přijel u příležitosti 25. výročí vstupu ČR do NATO a ve stejný den vystoupí jako hlavní řečník na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost, na které se sejdou bezpečnostní experti s českými politickými špičkami. Bývalý prezident USA je od roku 1998 držitelem Řádu bílého lva.

Odbor komunikace prezidentské kanceláře na dotaz ČTK neupřesnil, o jaké vyznamenání půjde. Clinton je od roku 1998 držitelem Řádu bílého lva. Clinton obdržel nejvyšší státní vyznamenání České republiky v září 1998 ve Washingtonu od prezidenta Václava Havla. Ceremoniál se odehrál na státní večeři v Bílém domě. Havel tehdy poděkoval Američanům za podporu pro vstup ČR do NATO a vyslovil přesvědčení, že bez Clintona by šlo vše daleko pomaleji.

Jaké státní vyznamenání by Bill Clinton, který je již držitelem nejvyššího metálu, Řádu Bílého lva I. třídy s řetězem, mohl od Pavla získat, nad tím se zamýšlí také bývalý hradní protokolář Miroslav Sklenář. „Dávat mu medaili za hrdinství, to je asi hloupost, že jo. Dávat mu medaili za zásluhy, asi také, jedině by mu mohli dát řád TGM první třídy za rozvoj demokracie, humanismu,“ řekl Sklenář Blesku. A že i datum udělení – vyznamenání se udělují buď 1. ledna nebo 28. října – se poněkud vymyká? „Neodporuje to zákonu, cizímu státnímu příslušníkovi to lze udělit i mimo řádové dny,“ dodal.

Ceremoniál s udělením státního vyznamenání 42. prezidentovi USA se na Hradě odehraje v úterý ve 12:00. Pavel a Clinton poté ve 13:45 vystoupí na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost s hlavními projevy. Už dopoledne budou u příležitosti čtvrtstoletí Česka v NATO mluvit premiér Petr Fiala, ministryně obrany Jana Černochová (oba ODS) či ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).

Pavel za rok od nástupu do funkce uděloval vyznamenání zatím jednou. Loni 28. října ocenil 62 osobností. Řád bílého lva od něj obdrželi například bývalý předseda vlády a Senátu Petr Pithart, bývalý předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Bývalý americký prezident Clinton do Prahy přiletěl v sobotu večer a stihl už neformální akci v jazzovém klubu Reduta v Praze i procházku po Karlově mostě. Pozvání na setkání v Redutě přijali mimo jiné prezident Petr Pavel s manželkou, bývalá první dáma Dagmar Havlová, předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) či ministři zahraničí a vnitra Jan Lipavský (Piráti) a Vít Rakušan (STAN). 

Clinton, který byl prezidentem USA mezi roky 1993 a 2001, do Prahy přijel na pozvání českého prezidenta Petra Pavla. Bezpečnostní konferenci pořádá spolek Jagello 2000, ve Španělském sále na ní kromě Clintona promluví nejvyšší čeští ústavní činitelé nebo bývalý generální tajemník NATO George Robertson. Organizátoři konference upozornili na to, že na začátku svého prvního funkčního období Clinton poprvé v dějinách nastínil vizi Evropy bez konfliktů, nerozdělené a demokratické.

Video  Americký velvyslanec o návštěvě Billa Clintona i oslavách vstupu do NATO. A kdo další přijede z Washingtonu?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uživatel_5648684 ( 12. března 2024 15:01 )

Dostane řád dřevěné vařečky, protože taky uvařil pár válek na které kapitalisti zbohatli a nebylo to ve jménu míru.

RASPUTIN ( 11. března 2024 22:50 )

Další degradace Řádu bílého lva. 👎

Uživatel_5825645 ( 11. března 2024 19:46 )

Už ho to zmohlo. 🥱

Uživatel_5825645 ( 11. března 2024 19:45 )

Děkuji za 💐 0027.
Posílám 😘

Uživatel_5650027 ( 11. března 2024 19:28 )

Dear, U'r tired! Me too! I'm So,So TIRED from U!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa