Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Drony nad Strakovkou: Na pomoc Ukrajině jdou desítky tisíc bezpilotních zabijáků z Čech!

Aktualizováno -
8. března 2024
16:38
Autor: Tomáš Belica - 
8. března 2024
14:36

Úspěch, který lidé ze spolku Skupina D, jehož cílem je vybrat finanční prostředky na nákup tzv. FPV dronů pro Ukrajinu, rozhodně nečekali. Do sbírky na létající bezpilotní prostředky Nemesis se vybralo už přes 141 milionů, s tím se změnil také cíl – metou je teď místo původních 10 tisíc vyrobit a poslat obráncům až desítky tisíc dronů!

Letové ukázky FPV dronu Nemesis schopného nést kamery, ale také shazovat munici, předvedli organizátoři včera přímo v zahradě Strakovy akademie, sídle české vlády. Ta jim k tomu udělila speciální povolení.

Štědří dárci

Původním cílem bylo vybrat finanční prostředky na 10 tisíc dronů, stalo se ale něco zcela nečekaného. Díky štědrým dárcům – a to také z ciziny – se v kasičce sešlo na 141 milionů od zhruba 31 tisíc dárců. „Meta už pro nás nebude 10 tisíc, ale desítky tisíc dronů,“ řekl k tomu herec a předseda spolku Ondřej Vetchý. Jan Veverka, tajemník Skupiny D, pak dodal, že ze 40 procent prostředky na nákup a výrobu strojů poskytly ženy.

Nová generace

Zástupci spolku nechtěli z bezpečnostních důvodů nasazení českých dronů na Ukrajině komentovat. Dodali ale, že už bylo tamním vojskům poskytnuto asi 4 tisíce bezpilotních prostředků, každá další várka je ale odlišná. Drony podle reálných zkušeností z bojiště totiž procházejí pravidelným upgradem, jsou tak třeba odolnější proti rušičkám a dalším protiopatřením nepřítele.

„Armáda se snaží pomáhat, zároveň ale z toho i těžíme,“ řekl čestný předseda spoku a náčelník generálního štáu Karel Řehka s tím, že čeští vojáci čerpají od ukrajinských neocenitelné zkušenosti z nasazení FPV i jejich know how. „Navíc tyto zkušenosti získáváme zdarma,“ zdůraznil Řehka.

Kolik taková věcička stojí? Podle Milana Mikuleckého se cena pohybuje kolem deseti tisíc korun. Ta se však může měnit s tím, jak jsou postupně drony vylepšovány. „Specifikace se mění každých 14 dní,“ řekl Blesku Mikulecký a dodal: „Poměr cena – výkon je dostatečný na to, abyste zničili tank nejnovější generace.“ Několik takto levných FPV dronů pak může zničit techniku nepřítele v hodnotě stovek milionů.

Hlučný? V boji to nevadí

„Ta věc umí létat i přes 200 kilometrů v hodině. Tedy něco, před čím se jen velmi težko ukryjete,“ popsal Blesku plukovník Otakar Foltýn. Konkrétní dron měl k trupu připojenou PET lahev s vodou, i tak jej dokázal operátor precizně na dálku navigovat.

Jakou munici či jiné zařízení ponese, nechtěl Foltýn z bezpečnostních důvodů specifikovat. A že bzučení vrtulek může varovat nepřátele dopředu? „Ta hlučnost na bojišti až tolik nevadí. Není to zdaleka nejhlučnější věc na bojišti,“ uzavřel.

Video  Rozhovor s Otakarem Foltýnem 
Video se připravuje ...

Video  Záběr na ruské vojáky z ukrajinského dronu, který Česko poslalo na Ukrajinu.  - Twitter.com/Vozím drony na Ukrajinu
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 10. března 2024 07:01 )

😁 tak leda pohádky ovčí babičky

Jirik-ta ( 10. března 2024 06:57 )

MAP 1934

Jirik-ta ( 10. března 2024 06:56 )

👍 asi si za to nemůže. 😁

Jirik-ta ( 10. března 2024 06:55 )

👍 👍 💘

Jirik-ta ( 10. března 2024 06:53 )

A zde povinná četba
http­s://ww­w.fn­ac.co­m/a304­3996/An­ne-Morelli-Principes-elementaires-de-propagande-de-guerre

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa