Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Protidrogový koordinátor Vobořil zvažuje odchod. HHC bude policie postihovat jako konopí, uvedl

Autor: ČTK, simao - 
29. února 2024
17:40

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil zvažuje odchod z funkce. Nedaří se dle něj dostatečně plnit plány boje se závislostmi, které předložil vládě. Vobořil vedle toho dnes promluvil i o HHC, které zakazuje vláda Petra Fialy (ODS). Policie bude postihovat držení HHC podobně jako konopí, varoval Vobořil.

Po zákazu bude policie postihovat držení HHC a dvou dalších psychoaktivních látek podobně, jako postihuje držení a prodej konopí, uvedl dnes národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil po dnešním jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí, jejímž členem je i policejní prezident.

Vobořil uvedl, že požádal prezidentskou kancelář, aby zvážila udělování milostí pro potrestané běžné uživatele. „Aby podobně jako například u lidí, kteří vstupují do ukrajinské armády, a vstup do cizí armády je trestný čin, prezident zvážil, že by uděloval milost,“ řekl koordinátor, který spadá pod úřad vlády.

Video  Vláda rozhodla o zákazu produktů s HHC. Ministr Válek: Přístup má být podobný jako k alkoholu!  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zákaz podle něj začne platit po vyhlášení ve sbírce zákonů zřejmě ve středu. „Policie řekla, že se musí postupovat podle zákona,“ uvedl Vobořil. Například u konopí je podle něj držení deseti gramů konopí posuzováno jako trestný čin. Podle dřívějších informací hrozí uživatelům pokuta 15 000 korun, při držení většího množství nebo prodeji až osm let vězení.

Odborníci kritizující zákaz omezený na tři konkrétní látky HHC, HHC-O a THCP varovali, že se na trh dostanou okamžitě látky nové. Některé firmy už na sociálních sítích avizují, že svým zákazníkům nabídnou nové látky například HHCPO nebo THC-B.

„Víme o tom málo, nikdo ty látky nezná,“ uvedl k nové nabídce Vobořil. Dodal, že už jsou to spíš jen chemické látky, které s konopím nemají nic společného.

„U toho HHC už jsme aspoň udělali studii českou, kde jsme zjistili, že v cukrovinkách je to nebezpečnější než v těch wapech, a že má podobné účinky jako THC,“ doplnil.

Zákaz má skončit nejpozději do začátku roku 2025, kdy by už měla platit novela zákona zavádějící psychomodulační látky jako samostatnou kategorii s regulovanou dostupností.

Prodávat by je mohly jen registrované firmy v kamenných obchodech a bez reklamy, pouze lidem starším 18 let. Poslanci o její podobě jednají, pozměňovací návrh k původně poslaneckému návrhu plánuje podle dřívějšího vyjádření ministra Vlastimila Válka (TOP 09) předložit ministerstvo zdravotnictví.

Video  Psychiatr Martin Hollý o duševních poruchách i závislostech  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 2. března 2024 12:27 )

e.lesanova ( 1. března 2024 17:36 )

Musíte vzít jaksi v potaz fakt, že dnes se k drogám dostane každý "druhý smrad" 👎 Asi není normální stav, kdy jsou drogy dostupné na každém rohu 👎 Mrtvé, zdravotně postižené atd. bychom ani nespočítali za porevoluční dobu, kdy tu máme hřiště drogových mafií...politici, policie před tímto stavem zavírají oči a nejspíš "otvírají kapsy" 👎

e.lesanova ( 1. března 2024 17:31 )

Tenhle "koordinátor" byl celé roky zadarmo drahý...nejspíš "levá ruka" prodrogové scény...Řeší důsledky, nikoli příčiny šíleného nárůstu drog v ČR, buď absolutní neschopnost či takové "pod svícnem největší tma" 👎

Jitka Malá ( 29. února 2024 18:51 )

Kvůli tomu, že se pár smradů zfetuje zakážete všechno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa