Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výborný chválil zemědělce za klidný protest, Fiala navštívil kravín. EU nakonec sedlákům ustoupí

Aktualizováno -
22. února 2024
18:52
Autor: ČTK, trm, Mii - 
22. února 2024
13:55

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ocenil, že se dnešní protesty českých zemědělců vůči politice Evropské unie až na drobné výjimky odehrávají v poklidu. S některými výhradami farmářů, které se týkají vysoké byrokratické zátěže nebo množství kontrol, souhlasí. Novinářům to dnes řekl na tiskové konferenci v Praze. Premiér Petr Fiala (ODS) na síti X vzkázal, že problémy zemědělců bere vážně. Na důkaz podpory dnes navštívil rodinnou farmu Hole. Právě vysokou byrokracii chce Evropská komise řešit, oznámila v reakci na prostesty.

„Dlouhodobě říkám, že mám totožné výhrady k tomu, jakým způsobem fungují někteří úředníci Evropské komise a zahlcují svými hlášeními nebo počty kontrol evropské zemědělce. Není možné tímto způsobem pokračovat nadále,“ řekl Výborný. Zopakoval, že cíle unijní Zelené dohody pro Evropy (Green Deal), proti kterým dnes také zemědělci protestují, musí být reálné. „Jsem rád, že dnes jasně zaznělo, že čeští zemědělci si uvědomují, že tato dohoda je naprosto zásadní a klíčová pro to, abychom udrželi kvalitní českou ornou půdu a naše životní prostředí,“ doplnil.

V případě bezcelní dohody s Ukrajinou Výborný zdůraznil, že je potřeba napadenou zemi nadále ekonomicky podporovat. Je ale potřeba, aby pro všechny zemědělce platily stejné podmínky, a například čeští farmáři tak neztráceli konkurenceschopnost.

K návrhům na zlepšení stavu českého zemědělství, mezi které patří například nedanění zemědělských dotací, Výborný řekl, že o nich v koalici jedná. Do konce týdne by měl obdržet stanovisko koaličních partnerů a v tom příštím o dopadech návrhů na státní rozpočet jednat například s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS).

K hranicím se Slovenskem, Polskem a Německem dnes v Česku na protest proti politice EU vyjelo asi 3000 kusů zemědělské techniky. Farmáři protestují také v centrech některých velkých měst, informovala Agrární komora ČR. Do protestu se podle ní zapojilo několik tisíc českých zemědělců. Prezident Agrární komory Jan Doležal označil situaci farmářů za „skutečně zoufalou“.

Dnešního protestu se účastnili také zemědělci ze Slovenska, Polska a Maďarska, tedy zemí visegrádské čtyřky, nebo i Litvy a Lotyšska. Podpořit je měli i zemědělci z některých balkánských zemí včetně Bulharska, Chorvatska, Rumunska či Slovinska.

Premiér po návštěvě farmy: Musíme pokročit v digitalizaci

Fiala vzkázal, že problémy zemědělců bere vážně. „Silné regulace a byrokracie netěší nikoho. Pravidelně jednáme se zástupci zemědělců i s jednotlivými farmáři,“ napsal premiér, který dnes jako důkaz podpory zemědělcům navštívil rodinnou farmu Hole, která patří rodině Poláčkových.

„Řešili jsme hlavně to, co můžeme (nejen) v Bruselu udělat pro snížení byrokracie a regulace, které vytvářejí velký tlak na zemědělce. Musíme pokročit v digitalizaci a snížit množství kontrol, aby se farmáři mohli věnovat své práci. A přesně na tom už ministerstvo zemědělství pracuje,“ uvedl Fiala, který připojil fotografie z návštěvy. Prošel si například kravín.

EU couvla

Evropská komise pak večer představila návrhy na zjednodušení administrativní zátěže pro zemědělce a další opatření, která mají zmírnit tlak, jemuž zemědělci čelí. Chtěla by mimo jiné zjednodušit některé podmínky, které musí farmáři v Evropské unii splňovat pro získání dotací. V pondělí se návrhy budou zabývat ministři zemědělství 27 členských států EU, kteří se sejdou v Bruselu.

Komise v návrzích uvádí, že chce zmírnit požadavky na zachování trvalých travních porostů, aby zmírnila ztrátu příjmů, kterou to znamená pro bývalé chovatele hospodářských zvířat, kteří přešli na pěstování jiných plodin.

Součástí seznamu je také vyjasnění používání pojmů „vyšší moc“ a „mimořádné okolnosti“, aby se zamezilo postihům zemědělců za nedodržení podmínek společné zemědělské politiky. V březnu plánuje EK spustit on-line konzultace a později vypracovat podrobnou analýzu, jejímž cílem je zjistit nejzávažnější dopady složitého právního rámce na zemědělce.

Komise především navrhuje také „zjednodušit metodiku některých kontrol“ s cílem „snížit až o 50 procent počet návštěv zemědělských podniků prováděných vnitrostátními správními orgány“. Záměrem je „racionalizovat a zpřesnit vyhodnocování plošného monitoringu“ díky „automatizované analýze snímků“ z evropského satelitního programu Copernicus. „Toto opatření přímo reaguje na požadavky členských států,“ uvádí v tiskovém prohlášení EK.

Video  Tisková konference ministra Výborného k protestu farmářů  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

stoura ( 29. února 2024 18:54 )

Kravín je opravdu jeho bráchy, však mu taky přiklepli velice slušnou dotaci

Jirik-ta ( 24. února 2024 14:11 )

mentalita dvouletého dítěte

stoura ( 24. února 2024 13:30 )

👍 👍 👍 😃

panda82 ( 24. února 2024 11:23 )

jistě, že ne, tam vím že požírám české, jinak sám dovoz, a hygiena bude jak kontrolovat mléko z Indie, neskysne cestou

panda82 ( 24. února 2024 11:16 )

Přišel jim dát pápá, mléko bude indické

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa