Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rakušan po další debatě: Pár stolů bylo bouřlivých, ale slyšeli jsme se

Autor: Daniel Kraus - 
19. února 2024
22:12

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) je v poločase výjezdů do českých měst, kde debatuje s občany. „Tak ta atmosféra - bylo pár stolů bouřlivých, ale celkově si myslím, že byla taková, že se dalo diskutovat," uvedl v České Lípě pro Blesk Zprávy. Brzy ho rovněž čeká debata s Ukrajinci, protože se jich velká část probíraných témat týká. 

Hovořil jsem tu s některými lidmi a ti říkali, že to upřímně čekali horší, že sál byl spíše tentokrát na vaší straně. Jak to hodnotíte vy?

Neumím to odhadnout procentuálně. Tak ta atmosféra - bylo pár stolů bouřlivých, ale celkově si myslím, že se dalo diskutovat, dalo se odpovídat, slyšeli jsme se, a to je pro mě vždycky to nejdůležitější. Nepočítám příznivce, odpůrce. Pro mě je nejdůležitější, aby se dalo diskutovat, aby k tomu byly podmínky. A ty tady v České Lípě byly.

Během debaty padl dotaz, zdali by dezinformátoři jako pan Zítko s Putinem na tričku vůbec měli být na debatu připuštěni. Co si o tom myslíte?

Znovu. Nikdy nebudu mít taková opatření, aby někdo stál přede dveřmi a kontroloval, kdo sem přijde, nepřijde. Kádroval, legitimoval. Tak samozřejmě jsem chráněnou osobou, má to nějaké limity. Neměli by sem chodit lidé se zbraněmi a podobně, to na žádnou debatu nepatří. Ale nebudu názorově kádrovat kohokoliv, byť je to člověk mediálně známý, že sem nemůže přijít, naopak. To by popíralo ten název - bez cenzury.

Jste zhruba v polovině svých výjezdů. Jak je prozatím hodnotíte po čtyřech debatách, plní vaše očekávání?

Určitě plní, naopak to předčilo moje očekávání. Sály jsou plné, lidé se chtějí ptát, a to i ti, kteří mi věří, ale i ti druzí, kteří mi nevěří. Zájem o komunikaci tady je, a pokud odsud odcházejí lidé a řeknou mi 'volit vás rozhodně nebudu, ale' není potřeba se nenávidět', tak to je podle mě absolutně to, co to splnilo.

Já si fakt myslím, že si každý můžeme volit, koho chceme, myslet si, co chceme. A nemusíme se kvůli tomu nenávidět.

Brzy proběhne i debata s Ukrajinci, jak to bude koncipováno?

Tak pozvali jsme i v ukrajinštině Ukrajince, protože pokud se podíváte, dobrá polovina nebo minimálně třetina otázek se jich nějakým způsobem týká. Tak my jsme chtěli, aby měli možnost si k tomu něco říct, protože mohou třeba být s něčím nespokojeni. Ale samozřejmě můžou přijít i Češi, takže tam samozřejmě dojde k interakci. A výměna zkušeností a pohledů na realitu může být zajímavá.

Video  Bezpečnostní rada státu o masakru na FF UK: Návrh 33 opatření proti střelbám  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

jajas ( 20. února 2024 11:42 )

👍 😃

UFO1 ( 20. února 2024 09:36 )

😁 😁 😁

UFO1 ( 20. února 2024 05:11 )

Náplň práce ministra vnitra, vyvěšení pytlů na mrtvoly, objíždění besed, natáčení videí, náplň prezidenta objíždění ČR,pivo ,motorky, ministerský předseda natáčí videa a nakupuje v Německu, všichni nemají rádi důchodce, mají rádi Ukrajinu....tak zle ještě za " demokracie" nebylo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa