Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rakušan pobouřil výrokem v Sokolově: Chtějí zestátnit ČEZ?! Kárá ho i Fiala

Aktualizováno -
30. ledna 2024
18:41
Autor: Mii, jko, ČTK - 
30. ledna 2024
10:59

O pořádné pozdvižení se postaral v pondělí ministr vnitra a šéf starostů Vít Rakušan. V Sokolově na Karlovarsku pořádal další Debatu bez cenzury, při které před občany prohlásil, že vláda se chystá ze sta procent ovládnout polostátní energetický podnik ČEZ. Jenže tato informace není pravdivá. Později to přiznal sám Rakušan, který sdělil, že mu to „ujelo“ v diskusním zápalu. Za jeho slova ho lehce pokáral i předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Výrok vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) o chystaném výkupu menšinových podílů v energetické společnosti ČEZ překvapil nejen premiéra Petra Fialu (ODS).

Rakušan na debatě podotkl, že odkoupení ČEZ není úplně jednoduchá transakce. „Ale o tom tahle vláda jedná, připravuje se to, jsou tam minoritní akcionáři, ti se nějakým způsobem samozřejmě musí vyplatit, já doufám a myslím si to dlouhodobě, že to ještě naše vláda stihne,“ řekl.

Rakušan později otočil

Později Rakušan informace dementoval. „Během debaty s občany v Sokolově jsem řekl, že naše vláda chystá stoprocentní ovládnutí energetické společnosti ČEZ. Vláda uvažovala o odkoupení výrobních částí společnosti v době extrémně vysokých cen energií. V tuto dobu žádné takové kroky neprobíhají. V zápalu debaty jsem uvedl nesprávnou informaci a za to se omlouvám,“ napsal.

Informace už ale tou dobou žila dál. Výrok i ministrovu následnou omluvu zaznamenala také americká agentura Bloomberg, která se zaměřuje na ekonomiku a podnikání.

Analytik: Mohl negativně ovlivnit přípravy operace

Cena akcií ČEZ, z nichž zhruba 70 procent drží stát, se v předchozích dnech držela bez větších změn kolem 880 korun. Po Rakušanově výroku z pondělního večera v úterý akcie firmy nejprve zdražily z pondělních 876 korun až na 904,50 koruny, ale odpoledne zase postupně zlevnily na 880 korun.

Rakušanovo vyjádření podle analytiků opět oživilo dohady o budoucnosti ČEZ. Podle analytika firmy XTB Jiřího Tylečka je na stole zejména varianta rozdělení společnosti na výrobní a nevýrobní část. „Včerejší únik informací by mohl následující proces přípravy této operace negativně ovlivnit,“ uvedl. V budoucnu se podle něj tyto výroky mohou stát municí v případných soudních sporech kolem zestátnění ČEZ.

Dopad výroků Rakušana na cenu akcií ČEZ byl ale podle Tylečka jen mírný. „Dle mého názoru to vypovídá o tom, že značná část trhu s tímto scénářem počítala,“ dodal. Podle analytika firmy Capitalinked Radima Dohnala se ukázalo, že politici nechápou význam burzy pro fungování otevřeného trhu.

Video  Rakušan udivil vyjádřením v Sokolově: Promluvil o odkupu akcií ČEZu. A zmínil i dostavbu Dukovan a ruskou hrozbu  - Youtube / STAN
Video se připravuje ...

Havlíček: Super trapná výmluva

Nad prohlášením se pozastavil i místopředseda ANO Karel Havlíček. „To je sestava. Vicepremiér Rakušan vyrazí na jedno do Sokolova a tam v hospodě ve vášnivé besedě s občany oznámí, že stát ovládne největší energetickou firmu v zemi. Aby pár hodin poté upřesnil, že se asi spletl,“ komentoval na síti X Havlíček, podle kterého se vicepremiér nespletl, jen lže.

Také minoritní akcionář ČEZ a investor Michal Šnobr je přesvědčen, že Rakušan dobře věděl, o čem mluvil. „Aktuální super trapná ministrova výmluva na Twitteru, která fakticky potvrzuje autentičnost citace, jen potvrzuje hloubku průseru, do kterého ministr vládu dostal,“ napsal Šnobr, kterého by se vyplácení akcionářů ČEZ osobně dotklo.

Fiala: Musíme dbát na společný konsenzus

Kritické hlasy se ozývají i z koalice. „Je chvályhodné, že Rakušan navštěvuje regiony, ale místopředseda vlády se musí vyjadřovat uvážlivě. O to víc, když mluví o kritické infrastruktuře. Jeho slova o převzetí ČEZu státem poškozují vládu, kapitálové trhy a v konečném důsledku i občany. Velká a drahá chyba,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera.

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil, že ministr svůj výrok rychle popřel. „Prohlášení kolegy Rakušana o údajně připravovaném výkupu minorit ČEZ mě překvapilo. Jsem rád, že svoje slova vysvětlil. Zjevně si v zápalu diskuse neuvědomil, jak velkou zodpovědnost na sebe bere. Zejména pak v souvislosti se společností, jež je veřejně obchodována na burze,“ sdělil předseda vlády pro Blesk.

Vzápětí ale svého kolegu lehce pokáral. „Bylo by dobré, abychom se takto ve vládě nepřekvapovali a všichni více dbali na společný konsenzus. Obecně pak platí, že osobně preferuji volný trh a kapitalismus a případné státní zásahy musí mít jasnou ekonomickou logiku a musí být řádně připraveny a včas oznámeny,“ dodal Fiala.

Vláda si na zestátnění půdu připravila

Premiér loni v říjnu v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) uvedl, že transformace energetické společnosti ČEZ je nezbytná mimo jiné kvůli rozvoji jaderné energetiky a že vláda hledá vhodný model i čas, každopádně ale nechystá vytěsnění minoritních akcionářů, zestátňování nebo kroky, které by byly pro někoho nevýhodné. Otázku, zda na podzim 2025, kdy má končit mandát Fialovy vlády, bude výrobní část ČEZ pod stoprocentní kontrolou státu, nechal tehdy premiér bez odpovědi.

Stát nyní drží zhruba 70 procent akcií ČEZ. Vláda v květnu schválila návrh zákona o přeměnách obchodních společností, podle něhož by místo dosud potřebných 90 procent hlasů všech akcionářů mělo pro rozdělení firem stačit 75 procent hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě. Podle analytiků návrh usnadní možné rozdělení a zestátnění části skupiny ČEZ.

Beneš: Stát chce mít pod kontrolou elektrárny

„Premiér Fiala v červnu loňského roku (2022, pozn. red.) poprvé, a možná i naposledy vlastně, veřejně promluvil o případné restrukturalizaci ČEZu. Tehdy říkal, že vláda chce mít pod kontrolou výrobní část, čtu to tak, že elektrárny,“ komentoval loni úvahy v pořadu Hráči na Blesk.cz generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Transformace podle něj nebude možná bez toho, aby stát k ČEZu změnil přístup. „Jak daleko došli politici, vám úplně nedokážu říct. Nicméně pan premiér řekl, že by chtěli mít vliv na českou energetiku i na ČEZ,“ odvětil Beneš. V Evropě se podle něj vlivem energetické krize začaly šířit představy, že by energetika měla být méně podnikání a více služba lidem.

Video  Hráči: Generální ředitel ČEZu Beneš o restrukturalizaci podniku  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

holo mek ( 1. února 2024 16:56 )

si debilní hovado, já mám 4 a během půl roku jsem je vysral, vychcal a žiju jako dřív, ty jede 😁

jajas ( 31. ledna 2024 16:13 )

Určitě se o tom na vládě bavili...akorát Rakušan točil video z tělocvičny a tak nevěděl, jak to nakonec dopadlo.... 😃

jajas ( 31. ledna 2024 16:12 )

...a prý ministr.... 🙂

jajas ( 31. ledna 2024 16:11 )

Jezdí po republice a vykládá nesmysly...a prý minist...a neví, co se děje na vládě. 🙂 👎 Kdo ví, co těm lidem ještě všude nakecal a ještě nakecá a hlavně naslibuje. Prostě volby se blíží, tak se začíná slibovat... 😃 👎

bleskovka ( 31. ledna 2024 05:41 )

Pokud si se Rakušane v pondělí v Sokolově ohledně ČEZu spletl,tak to dokážeš tím,že ihned odstoupíš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa