Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavlův první novoroční projev: Smutek, apel na mladé, pochvala i kárání vlády a šťouchnutí do Zemana

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
1. ledna 2024
13:31
Autor: ČTK, vja - 
1. ledna 2024
10:40

Po deseti letech přednesla česká hlava státu novoroční projev. Petr Pavel se totiž rozhodl nenavázat na vánoční poselství předchůdce Miloše Zemana a k národu promluvil dnes. V projevu se věnoval především tragickým událostem, které poznamenaly konec minulého roku, přičemž promlouval především k mladé generaci, která velice citelně zmíněné prožívá. Pochválil vládu, byť jí vytkl neschopnost jasně komunikovat potřebné změny, jež prosadila. Zmínil také vulgarizaci české politiky.

 I přes to nepříjemné a tragické, co se ke konci roku událo, je podle prezidenta vstup do nového roku plný naděje a očekávání, které by si lidé neměli nechat vzít. „Nový rok jsem vždy vnímal jako den plný očekávání, že časy, které máme před sebou, budou lepší a radostnější než ty, které necháváme za sebou. Tak to vnímám i dnes a přeji vám, aby následující rok takový opravdu byl,“ uvedl.

Ve spojitosti s útokem, ke kterému došlo před necelými dvěma týdny na FF UK, vyzval Pavel k hledání cest, jak překonat krutost a překonat násilnou a tragickou událost. Rovněž požádal o snahu nehledat další viníky a zlepšení „kontrol, zákonů a opatření“. Podotkl však, že kvůli strachu není možné vzdávat se svobody.

Dalším velkým tématem, jež prezident zmínil, je dění v domácí politice. Pochválil vládní koalici za neobvyklou soudržnost, vytkl jí však i ne příliš účinnou komunikaci s veřejností. „Nedaří se jí přesvědčovat občany a tím je získat na svou stranu. Některé nepopulární a nepříjemné změny jsou ale nezbytné, pokud se máme z potíží dostat,“ prohlásil.

Na politiky apeloval i ohledně „vulgarizace politické diskuze“. „Pokud sklouzávají k nevěcnému handrkování, osočování nebo dokonce k urážkám, jde o selhání, které nepřináší nic dobrého. Proto dnes apeluji i na politiky, abychom mezi svá předsevzetí zařadili i to, že budeme náš veřejný prostor kultivovat a ne znehodnocovat,“ žádal. Varoval rovněž před hrozbou extremismu a populismu.

Připomenul i důležitá výročí, která Českou republiku čekají v následujícím roce. Právě nyní si připomínáme totiž 20 a 25 let od vstupu do Evropské unie a Severoatlantické aliance. „Jsou problémy s původem daleko za našimi hranicemi, které přesto silně ovlivňují naše životy. V dnešním propojeném světě a v době, kdy v naší blízkosti probíhají vážné válečné konflikty, bohužel více než kdy dříve,“ upozornil. Zmínil i důležitost výdajů jdoucích na obranu a přijetí jednotné evropské měny.

Následně promluvil k mladým lidem, kteří dle jeho slov mají hodnoty, jež jsou mnohdy pevnější než ty, se kterými jsme do dospělého života vstupovala jeho generace. „Společnost potřebuje vaše nápady, vaši odvahu i vaši aktivitu a schopnost stát si za svým. Mladá generace byla vždy nositelem změny. Proto má cenu, abyste se zajímali o své okolí a snažili se měnit věci k lepšímu,“ uvedl.

V roce 2024 prezident vyhlíží i zlepšení ekonomické situace. „Rok 2024 je plný očekávání. Nepochybně očekávání spojených s ekonomickou situací země a našich domácností. Očekáváme nižší inflaci, po několika letech i růst reálných mezd a skromný, ale přesto růst naší ekonomiky. Může to být začátek pozitivního obratu, odrazem ode dna k lepší náladě,“ pronesl v naději.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev Petra Pavla?

Ano
Ne

Vzhledem k Pavlově lásce k pohybu nebylo možné nezmínit ani sportovní události, které přijdou s novým rokem. „Mnozí z nás budou upínat naději k medailovému umístění na domácím Mistrovství světa v hokeji nebo biatlonu v Novém Městě na Moravě,“ připomenul.

Zároveň si i lehce „šťouchl“ do svých „hradních předchůdců“. „Loni v březnu jsem díky vaší důvěře, přišel na Pražský hrad a převzal jsem úřad, který byl uzavřený do sebe a uzavřený před lidmi. Rezignoval na potřeby občanů, na vize a plány,“ uvedl.

Informoval i o návratu agendy milostí do rukou prezidenta a připomenul jmenování nových ústavních soudců v uplynulém roce. „Jmenoval jsem sedm nových ústavních soudců, kteří budou dalších deset let chránit ústavnost, lidská a občanská práva v naší zemi. Navštívil jsem zatím deset ze čtrnácti krajů. Měl jsem možnost poznat mnoho zajímavých a inspirativních příběhů, ale i potíží a problémů, k jejichž řešení se snažím přispět. Ačkoli jako prezident nemám tolik konkrétních pravomocí, mou snahou je zviditelňovat, co stojí ve stínu, nastolovat témata, která jsou přehlížena a připomínat ostatním politikům, na co se obvykle zapomíná,“ přislíbil.

Závěrem zmínil podporu, které se mu v úřadu dostává od rodiny a především od jeho choti Evy. I veřejnost vyzval v těžkých časech k hledání opory u svých nejbližších. „Přeji vám všem, ať máte každý někoho, o koho se můžete opřít, když to potřebujete. A s kým můžete sdílet radost, když se vám daří. Už to je veliké štěstí. V nadcházejícím roce vám přeji hlavně zdraví, štěstí a velkou dávku dobré vůle,“ dodal závěrem.

Video  Fiala ve vánočním projevu: To nejhorší máme za sebou! Přichází rok naděje.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

jajas ( 2. ledna 2024 13:12 )

Oni potřebují ventil a ty se z toho ventilu můžeš radostí po...t! 😃 Takže oboustranná spokojenost, viď? 😃

jajas ( 2. ledna 2024 13:11 )

vinke: 😁 👍

jajas ( 2. ledna 2024 13:09 )

1pravda1: Souhlasím, stál tam jako vosková figurína, žádná mimika, ani trocha uvolnění, ani minimální pohyb, jako by nebyl skutečný. Neříkám, že by měl dělat opičky a poskakovat, ale byl prkenný, stál tam jako tvrdé Y. Obsah proslovu i jeho přednes.. nula s nulou pošla. 👎

jajas ( 2. ledna 2024 13:01 )

Tobě taky.... 😁 👍

jajas ( 2. ledna 2024 13:00 )

👍 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa