Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Změny v týmu Pavla: Kolář už nebude mít smlouvu s Hradem. A končí šéf poradců Richter

Aktualizováno -
21. prosince 2023
12:48
Autor: ČTK, Mii - 
21. prosince 2023
12:17

Ve smluvní spolupráci s Hradem nebudou od ledna na vlastní žádost pokračovat šéf poradců Tomáš Richter nebo bývalý diplomat Petr Kolář. Druhý jmenovaný ale zůstane v expertním zahraničně-politickém panelu. V tiskové zprávě to dnes oznámil odbor komunikace Hradu. Kolář dříve v pořadu Hráči na Blesk.cz uvedl, že prezidentovi radí za 1000 korun měsíčně.

Od nového roku budou dále poradci prezidenta pracovat pod novými smluvními vztahy. Experti na domácí politiku budou podřízeni řediteli odboru vnitřní politiky Tomáši Lebedovi. „Svou činnost budou vykonávat na základě požadavků ředitele a jejich úkolem bude vytvářet podkladové materiály a analýzy pro potřeby KPR a prezidenta republiky,“ uvedl Hrad.

Vedle toho bude pokračovat panel zahraničně-politických konzultantů, jejichž činnost je příležitostná, pracují bez smluvních závazků a bez nároku na odměnu. Koordinovat je bude ředitel zahraničního odboru Jaroslav Zajíček.

Český rozhlas Radiožurnál minulý týden informoval, že Kolář nebude mít prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Žádost o ni sice odeslal, Kancelář prezidenta republiky (KPR) ale rozhodla, že ji ke své činnosti na Hradě nepotřebuje. Zdůvodnila to tím, že pro Kolářovu činnost není nezbytné, aby se seznamoval s utajovanými informacemi. Kolář tehdy v reakci na to uvedl, že jej rozhodnutí mrzí, ale nezbývá mu než ho respektovat.

Kolář byl v minulosti velvyslancem v Rusku a v USA, nyní pracuje mimo jiné pro zbrojařský holding Colt CZ Group. S prezidentem Pavlem spolupracoval už před jeho zvolením do čela státu, radil mu hlavně v zahraničněpolitických otázkách.

Konec šéfa Pavlova poradního týmu Richtera se očekával. Hrad ČTK již dříve sdělil, že má smlouvu s prezidentskou kanceláří uzavřenou do konce roku. Richter tehdy Seznam Zprávám řekl, že předpokládá, že jeho mise bude naplněna během podzimu. Na přípravě Pavlovy kandidatury na prezidenta se podílel od konce roku 2019, ve volebním týmu měl na starosti finance a fundraising.

Video  Hráči: Petr Kolář radí prezidentu Pavlovi za 1000 korun. Nakonec má i vstupní kartu na Hrad  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

krapotkin ( 21. prosince 2023 18:22 )

Nějak se to PEPOvi hroutí. Chytřejší odcházejí a hlupáci zůstávají.

breberberka ( 21. prosince 2023 17:37 )

Všichni vědí, že Kolář Vohralíkovou řídí! Proto nepotřebuje žádnou prověrku.

RASPUTIN ( 21. prosince 2023 16:25 )

Je logické že smlouvu mít nebude, protože by na konec musel projít prověrkou a jako spolupracovník s USA by projít neměl. 😃

9876543 ( 21. prosince 2023 16:11 )

Nečteš články!!! Ty nejsou o mně, tak se uklidni, napiš si jestli máš co k článku..a neotravuj mázdro.

roxin ( 21. prosince 2023 16:02 )

Samozřejmě že se nezmění vždyť Kolář šéfuje v USA výrobě zbraní, proto jeho kámoš bere tolik zbraní pro uá, přece mu nechává vydělat. 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa