Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Poslední jednání vlády před Vánoci: Kabinet schválil novou definici znásilnění! A probere armádu

Aktualizováno -
20. prosince 2023
11:40
Autor: ČTK, Mii, inf - 
20. prosince 2023
07:50

Vláda dnes schválila změnu definice znásilnění. Trestní předpisy by měly opustit koncept znásilnění jako silou vynuceného pohlavního styku a naradit ho konceptem pohlavního styku nesouhlasného. Novela trestního zákoníku má změnit i pohled soudů na sexuální praktiky s dětmi do 12 let. Pokud norma projde beze změny celým legislativním procesem, vždy je soudy budou pokládat za znásilnění či sexuální útok, nikoliv za mírněji trestné pohlavní zneužití. O schválení novely připravené ministerstvem spravedlnosti informovali Piráti v tiskové zprávě.

Novela je založena na zásadě „ne znamená ne“. Nesouhlas lze projevit nejen slovně, ale také gestem, pláčem nebo zaujetím obranné pozice. Počítá se i s bezbranností oběti, kdy oběť není schopná projevit nebo utvářet svou vůli z určitého objektivního důvodu - kvůli nemoci, spánku, duševní poruše, silné opilosti, spoutání či zdravotnímu handicapu. „Tento koncept se z pohledu trestního práva jeví být přiléhavější, protože nezakotvuje trestní postih toho, kdo si aktivně nezjišťoval postoj oběti k sexuálnímu jednání,“ uvedlo ministerstvo k tomu, proč nezvolilo přísnější zásadu „ano znamená ano“.

O změnách ministerstvo spravedlnosti vedlo dlouhou expertní diskusi i politickou debatu. „Jde o krok, nikoli zbrklý skok, správným směrem. Děkuji zástupcům koalice i opozice a mnoha dalším, že jsme si vzájemně naslouchali a shodli se na předloženém návrhu. Má tak šanci na velkou podporu ve Sněmovně. Snad to přispěje k širšímu pochopení, že když se s trpělivostí chce, mohou se dobré věci dohodnout i v jinak rozklížené Sněmovně,“ uvedl na síti X ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Piráti původně prosazovali, aby Česko po vzoru dalších 13 evropských států přijalo definici znásilnění založenou na chybějícím souhlasu. „Definice založená na chybějícím souhlasu by byla jednodušším řešením, protože bychom nemuseli dělat výčet situací v definici bezbrannosti. Návrh, který dnes schválila vláda, tedy definice založená na nesouhlasu s dobře definovanou bezbranností, je však přijatelným kompromisem, který má podporu napříč stranami a především zlepší situaci pro oběti,“ uvedla poslankyně Pirátů Klára Kocmanová.

Trestný čin znásilnění bude nově zahrnovat pouze soulož a jiné penetrační činy. Méně závažné sexuální praktiky ministerstvo vyčlenilo do samostatného nového trestného činu sexuální útok.

Další body programu

Kabinet má dále na programu například koncepci výstavby české armády do roku 2035. Koncepce výstavby české armády vznikala paralelně s dříve schválenou obrannou i bezpečnostní strategií. Podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky bude znamenat deset let zásadní technologické transformace a masivní generační obměnu zbraňových systémů. Obrana předkládá i dokument týkající se rozvoje schopností vzdušných sil či akční plán ohledně čelení hybridnímu působení.

Disidentky a disidenti by měli v příštím roce začít dostávat průměrný starobní důchod, i když neplatili dostatečně dlouho odvody. Lidem s osvědčením účastníka odboje a odporu proti komunismu by sociální správa měla nižší penzi automaticky dorovnat, týkat by se to mohlo stovek lidí. Na neřešení problému nízkých disidentských penzí upozornil nedávno signatář Charty 77 Jiří Gruntorád, přes týden kvůli tomu držel před sídlem vlády hladovku.

Kabinet má na programu i plán legislativních prací na příští rok či úpravu nedávno schválené systemizace služebních a pracovních míst na úřadech od začátku roku 2024. Projedná i jmenování členů správních rad zdravotních pojišťoven, fungování projektu chytré karantény v příštím roce či aktualizaci národního programu snižování emisí.

Zabývat se bude i nařízením, které má rozvolnit požadavky pro možnost určit mimořádně vysoký platový tarif státnímu zaměstnanci vykonávajícímu službu na klíčovém místě. Na programu je i další nařízení, které má motivovat takzvané zranitelné uprchlíky z Ukrajiny s dočasnou ochranou, aby si hledali bydlení mimo nouzové ubytování, a to na trhu s bydlením.

Video  Premiér Fiala: Co vzkázal před Vánocemi čtenářům Blesku?  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

UFO1 ( 21. prosince 2023 08:14 )

Klid jde jen o slůvka pohlavní zneužití vymění za sexualni útok, takže změna obrovská 😁

amerlock ( 20. prosince 2023 22:14 )

Táborák? 😱
Nepřipadá v úvahu! Víš kolik CO2 u toho vznikne? Chceš se dostat na seznam škůdců EU? 😃

iFender Leuchter ( 20. prosince 2023 21:27 )

U táboráku budeme sedět a ozve se "zahraj už konečně něco na kytaru ". Začnu hrát a zpívat "Já ti ho tam našroubuju ,já ti ho tam dám... " jde o to ,aby to nějaká žena nebrala osobně jako "vyhrožování znásilněním. " 🙁 😁 👍

amerlock ( 20. prosince 2023 20:58 )

😃 Chlapi, vykašlete se už na to píchání! Koukněte se jak pak ty ženy vypadají 😃

jajas ( 20. prosince 2023 20:04 )

Fakt? No není moc daleko od těch hloupých nápadů EU na zelenou energii (= energie získaná z obnovitelných zdrojů, tedy zejména pomocí vodních, větrných nebo solárních elektráren.) Všechno na baterky? Prodlužovačka je extrémní nápad, jen o level blbější než baterie a za této situace preferování zelené energie to není tak moc od věci. EU se z té zelené nergie jednou pose*re...By mne zajímalo, jak třeba vyřeší provoz letadel....asi je budou pohánět větrné elektrárny.... 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa