Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemřel bývalý místopředseda Senátu Havlíček (†78): Byl výrazným členem tehdejší ČSSD

Autor: ČTK - 
1. prosince 2023
17:02

Ve věku 78 let zemřel 25. listopadu někdejší místopředseda Senátu za sociální demokracii Ivan Havlíček. ČTK to dnes oznámila Kancelář Senátu. Havlíček byl prvním českým senátorem za Lounsko, ve vedení horní parlamentní komory působil v letech 1996 až 2000.

Havlíček se stal členem tehdejší České strany sociálně demokratické v roce 1990, byl jejím hospodářským tajemníkem v letech 1993 až 1997, exponoval se ve sporu o vlastnictví Lidového domu, pražského sídla sociální demokracie.

Senátorem byl Havlíček do roku 2002, kdy jej ve volbách porazil někdejší dlouholetý starosta města Nové Strašecí na Rakovnicku Miloslav Pelc (ODS), který zemřel letos v červnu rovněž ve věku 78 let. O návrat do vysoké politiky se Havlíček pokoušel v roce 2006, kdy za sociální demokracii neúspěšně kandidoval do Poslanecké sněmovny ve středních Čechách.

Fyzik Havlíček vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy, po studiu pracoval jako vědecký pracovník oboru fyziky polymerů v Ústavu makromolekulární chemie v Praze. Napsal několik odborných publikací. Vedl katedru matematiky na Vysoké škole finanční a správní.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa