Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Revoluční změna u milostí: Rozhodovat bude Pavlova kancelář. Udělíme je výjimečně, tvrdí

Autor: ČTK - 
1. prosince 2023
10:03

Od 1. ledna bude o žádostech o milost rozhodovat pouze prezidentská kancelář. Oznámil to dnes odbor komunikace Hradu. Žádosti o milosti doručené do té doby vyřídí ministerstvo spravedlnosti, které mělo agendu dosud na starosti.

Kancelář prezidenta republiky pro agendu získá čtyři nová pracovní místa, která se přesunou právě z ministerstva spravedlnosti. Oddělení bude mít sedm zaměstnanců, na čtyři z nich se konala výběrová řízení, ostatní obsadí stávající zaměstnanci hradního odboru legislativního a právního.

Bývalý prezident Miloš Zeman agendu udělování milostí předpisem v roce 2013 převedl na ministerstvo. Nynější rozhodnutí kanceláře prezidenta Petra Pavla bylo zasláno k podpisu také premiéru Petru Fialovi (ODS).

Pavel už dříve řekl, že chystá rovněž revizi kritérií pro udělování milostí, posuzovat by se mohly například i sociální důvody. Dnes Hrad uvedl, že milosti bude udělovat jen ve výjimečných případech.

Za Zemana mohlo ministerstvo Hradu předložit žádosti o milost jen pro odsouzené trpící závažnou chorobou nebo nevyléčitelným onemocněním bezprostředně ohrožujícím život.

Mezi milosti, které řízením na ministerstvu neprošly a nesplňovaly nastavené podmínky, patří Zemanova nejkontroverznější rozhodnutí – omilostnění doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, někdejšího šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka či prominutí zbytku zkušební doby Janě Nečasové, manželce expremiéra Petra Nečase (ODS), odsouzené za zneužití Vojenského zpravodajství.

Video  Pavel a Duda mluvili o hrozbě útoku Ruska. Maďarka Nováková i Čaputová podpořily v Praze Ukrajinu.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Bronislav Zeman ( 3. prosince 2023 12:31 )

👍👍👍👍👍👍

Jirik-ta ( 2. prosince 2023 02:21 )

😁

roxin ( 1. prosince 2023 21:25 )

...a to máš z WIKIPEDIE??? 😃 😃 😃

roxin ( 1. prosince 2023 19:04 )

Hm, to jako že bych pak mohla být politručkou, hlíno! 😃

xiioma ( 1. prosince 2023 18:52 )

... přesně, pořád kňourá, místo aby makala a nezáviděla. 🙂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa