Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rodičák od nového roku poroste. Senátem prošlo zvýšení na 350 tisíc korun

Autor: ČTK - 
29. listopadu 2023
12:36

Rodičovský příspěvek se od ledna 2024 zřejmě zvýší na 350 tisíc korun. Senát to dnes schválil v rámci novely o státní sociální podpoře. Růst o 50 tisíc korun se bude týkat pouze rodičů dětí, které se narodí od počátku příštího roku, výplata příspěvku se zkrátí ze čtyř let na tři roky. Novelu, která má také mimo jiné zjednodušit komunikaci s úřady práce, nyní dostane k podpisu prezident.

Vláda navrhla zvýšení příspěvku pouze o polovinu inflace zaznamenané od posledního růstu dávky v lednu 2020 do letošního března, tedy o 16,5 procenta. Opozice neuspěla s návrhy na vyšší růst nebo rozšíření příspěvku i na rodiče již narozených dětí. V případě narození dvojčat a vícerčat budou rodiče od ledna pobírat podle schváleného návrhu celkem 525 tisíc korun.

Senátor Petr Vícha (SOCDEM) označil za nespravedlivé, že zvýšení příspěvku se nebude týkat již narozených dětí do tří let věku. Rodiče dětí, které se letos narodí chvíli před půlnocí, „v podstatě z minuty na minutu přijdou o 50 tisíc korun“, uvedl Vícha.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že přijaté řešení je kompromisem v současné rozpočtové situaci. Rozšíření výplaty zvýšeného příspěvku na všechny děti by představovalo výdaje rozpočtu ve výši 8,8 miliardy korun. Dopady přijatého zvýšení na státní rozpočet budou činit příští rok podle Jurečky zhruba 400 milionů korun. O rok později to bude 2,2 miliardy korun, v roce 2026 přibližně čtyři miliardy korun a v dalších letech 5,5 miliardy korun.

Předloha má v dalších částech zjednodušit komunikaci s úřady práce. Žadatelé o příspěvek na bydlení i jeho příjemci nebudou muset dokládat své náklady na energie. Úředníci si je zjistí sami od dodavatelů. Zpřesnění čeká pravidla pro dokládání nároku na příspěvek dvakrát ročně a počítá se s urychlením vyřizování. Změny mají snížit administrativu a ulevit přetíženým úřadům práce.

Nově lidé nebudou muset kvůli dávkám dodávat úřadu ani potvrzení od školy o nezaopatřenosti dětí. Údaje získá z registru zdravotního pojištění. Autoři předlohy ale zdůraznili, že lidé dál budou moci dodávat vše i papírově.

Sněmovna v novele prodloužila i na příští rok možnost vyplácení příspěvku na bydlení i žadatelům, kteří trvale pobývají v rekreačních budovách. V případě dávek v hmotné nouzi má předloha umožnit lepší zjišťování majetku žadatele tím, že banky a další peněžní ústavy budou úřadům poskytovat údaje o jeho účtech. S menšími změnami by se měla prodloužit také nynější podpora ukrajinských uprchlíků.

Zákon založí také možnost spolupráce úřadu práce s držitelem poštovní licence, aktuálně tedy s Českou poštou. Do konce roku 2024 prodlouží období, v němž mohou nejmenším dětem poskytovat pobytové služby zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc.

Senátor Michael Canov (SLK) označil tato doplnění za ústavně nepřípustné přílepky a neúspěšně navrhoval zamítnutí novely, jejíž přijetí podpořilo 62 ze 78 přítomných senátorů. Hynku Hanzovi (ODS) naopak v novele chyběla úprava pravidel pro vyplácení příspěvku na bydlení, z něhož mnohdy neúměrně těží poskytovatelé bydlení. Ministr slíbil, že příští rok předloží reformu dávkového systému, který i na tuto oblast bude pamatovat.

Video  Rodičovský příspěvek a změny pro r. 2024  - Videoredakce ženských webů
Video se připravuje ...

jajas ( 29. listopadu 2023 12:50 )

50 táců navíc pro rodiče dětí narozených od ledna......tím se jakože chlubí nebo co? Trapáci..... 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa