Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rakušan řešil s ministry V4 v Maďarsku migraci: Kontroly na hranicích zatím zůstanou

Aktualizováno -
27. listopadu 2023
15:10
Autor: ČTK - 
27. listopadu 2023
07:12

Úřady mající na starost ochranu hranice v zemích Visegrádské skupiny (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) a také Německu a Rakousku budou provádět pravidelné konzultace s cílem zlepšit koordinaci ohledně nelegální migrace. Po dnešním jednání se svými rezortními kolegy v maďarském Szegedu (Segedínu) to uvedl český ministr vnitra Vít Rakušan.

Opatření reaguje na zavedení kontrol na vnitřních hranicích schengenského prostoru volného pohybu osob, kterým vlády zemí střední Evropy postupně reagovaly na zvýšené počty migrantů mířících do Evropy.

„Všichni víme, že kontroly na vnitřních hranicích nejsou ideální. Víme, že musíme hlídat vnější hranici,“ uvedl Rakušan, který setkání na téma nelegální migrace svolal a pozval na něj také německou ministryni vnitra Nancy Faeserovou a jejího rakouského kolegu Gerharda Karnera. Koordinační schůzky pohraničních služeb podle českého ministra Rakušana začnou v příštích týdnech. Téma migrace bude podle něj tématem prosincového summitu Evropské unie v Bruselu.

Faeserová, která se schůzky svých protějšků ze zemí V4 zúčastnila poprvé, řekla, že „cílem všech jsou otevřené hranice“. Uvedla, že byla nucena zavést kontroly na hranicích s Českem, Polskem a Švýcarskem kvůli „zvyšující se brutalitě převaděčských band“.

Německo v září zavedlo stacionární kontroly na hranicích s Českem, Polskem a Švýcarskem podle vzoru kontrol, které od roku 2015 provádí na pomezí s Rakouskem. Česko, Polsko a Rakousko následně zpřísnily kontroly, které provádějí na své hranici se Slovenskem. To zase začalo uplatňovat prohlídky na své maďarské hranici. Rakousko provádí kontroly na své jižní a východní hranici již od roku 2015.

Země zúčastněné na dnešní schůzce jsou členy schengenského prostoru volného pohybu osob a zboží. Obnovení kontrol na vnitřních hranicích je povoleno ve výjimečných případech a před jejich zavedením musí být informována EU.

Video Policie posílila hlídky a kontroluje auta na česko-slovenské hranici v Mostech u Jablunkova. - Karel Janeček
Video se připravuje ...

anna1234 ( 27. listopadu 2023 09:23 )

.. tohle taky nechápu. Oni migranty chytí a pustí s tím, že musí asi do pěti dní opustit republiku. Kde se pohybují dál nikoho nezajímá 😕 Vysvětlení? Prý jde o to pochytat převaděče. Já bych řekla, že logické by bylo zamezit migraci, pak nebudou ani převaděči.

bleskovka ( 27. listopadu 2023 08:31 )

Nedivil bych se,kdyby zase podepsal nějakou nevýhodnou smlouvu. 😕

milan59 ( 27. listopadu 2023 07:54 )

To prý nejde vrátit ten šifrovaný telefon,dostal ho prý z USA a musí se podle SMS,které mu posílají vyjadřovat 😁 😁 ......... Sarkasmus ode mě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa