Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Volby by vyhrálo hnutí ANO. Druhá SPD přeskočila ODS a lidovci mimo Sněmovnu, ukázal model

Aktualizováno -
26. listopadu 2023
13:10
Autor: ČTK - 
26. listopadu 2023
12:25

Volby do Poslanecké sněmovny by v listopadu vyhrálo opoziční hnutí ANO se ziskem 33,2 procenta hlasů, vyplývá z volebního modelu agentury STEM. Dříve druhá Občanská demokratická strana by podle něj skončila se ziskem 11,6 procenta na třetím místě za SPD, které by dalo hlas 12 procent voličů. Výsledky průzkumu dnes zveřejnila televize CNN Prima News.

Čtvrtou nejsilnější stranou by byli Piráti se ziskem 10,2 procenta. Starostové by měli 6,4 procenta, TOP 09 by podpořilo 5,2 procenta voličů. Žádná další strana by se podle modelu do Sněmovny zřejmě nedostala. Nejblíž by k tomu měli sociální demokraté (SOCDEM) se ziskem 4,5 procenta hlasů.

Vládním lidovcům model přisuzuje 3,5 procenta. V případě KDU-ČSL se jedná o výrazný propad, protože předchozí volební model hovořil o získání pěti procent. Kolem tří procent by nyní mohli dostat komunisté a Přísaha.

Aktuální výsledky volebního modelu potvrzují podle jeho tvůrců dominanci hnutí ANO. „Jako jediné dosahuje dlouhodobě možných zisků nad 30 procenty,“ uvádí agentura. Hnutí má podle ní společensky široce rozkročenou voličskou základnu. Oproti předchozímu průzkumu si ANO v listopadu mírně polepšilo, v září mu model přisuzoval 30,8 procenta.

Také hnutí SPD zaznamenalo od posledního modelu nárůst podpory. „Přestože mu od minulého podzimu přibyla konkurence obdobného rázu, zejména ve straně PRO, dokázalo svou podporu stabilizovat a vrátit se nad deset procent,“ uvádí STEM.

Naopak ODS si pohoršila ze zářijových více než 13 procent na současných 11,6 procenta. Podle agentury se výsledek nejsilnější vládní strany nadále opírá o silnější skupinu loajálních voličů.

STEM také uvádí, že část voličů koalice Spolu, kterou kromě ODS, tvoří lidovci a TOP 09, nemá jasno ve výběru konkrétní strany. „Tato proměnlivá podpora se u obou menších stran projevuje v nejistotě výsledku pohybujícího se v čase kolem pětiprocentní hranice,“ dodala agentura k volebnímu modelu.

Data pro model sbírala agentura STEM v období od 2. do 14. listopadu, tedy v době, kdy veřejné debatě dominovaly ceny energií, zejména možné zdražení regulované části elektřiny. Zároveň byl už známý pondělní termín a důvody protestů a stávky odborů proti krokům vlády. Do průzkumu se zapojilo 1097 občanů starších 18 let.

Video  Babiš v Hráčích: „Jsem trochu na hlavu“ a proč zatím nepředá své impérium dětem?  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

9876543 ( 26. listopadu 2023 19:18 )

Ano šetřit jo ale na ostatních,...na sobě fialkovic šetřit nebudou, nová ministerstva, hodně důležitý je ten dvořák, ministerstvo pro EVROPSKÉ ZÁLEŽITOSTI, KTERÉ VZNIKLO, KDYŽ JSME EU předsedali.
Sobě navyšování dvacetitisíců, tolik dobře placených poradců..tolik výborů, klubů, podvýborů, to vše stojí prachy, cesty po celém světě, co z toho máme ? jen utrácí peníze daňových poplatníků.Ať to šetření, vypráví holubům na střeše.

9876543 ( 26. listopadu 2023 18:58 )

Dostálová dnes prohlásila že s SPD by šlo ANO do koalice těžko...pokud prý bude trvat na odchodu z EU. Ale trvat může každý jak chce..Pokud je známo, Okamura chce všeobecné referendum, kde přeci rozhodnou lidi,..a ne Okamura.

Dostálová má slíbeno jako první na kandidátce do Bruselu,..tak má strach, aby to bylo vše jak potřebuje ona.

Zbytečné její obavy,..i když nadáváme, tak odchod by si lidi většinově neodsouhlasili, aspoň zatím ne.
Jediné s kým může ANO vytvořit koalici je SPD, a ještě udělat předvolební slepenec třeba s ČSSD, možná ještě přísaha, jelikož dle preferencí se tyhle dvě strany těžko dostanou do PS.

Pokud to ANO s Dostálovou nechápou, jelikož ona řekla na dotaz, že koalice se tvoří až po volbách !!Nojo,ale když ono jde Dostálové jenom o její koryto v EU.Proč koalici po volbách?máme tady předvolební slepenou pětku..tak co.Vždyť to s dosavadními preferencemi s nikým nevychází, snad nemyslí,..to určitě ne, že by chtěl někdo s nynějších vládnoucích, jít do koalice s ANO a ještě SPD ?ta paní Dostálová myslí jen na sebe.Hodně jsem se v ní zklamala, a to by jí nevadilo, i kdyby šla třeba ODS tak budou chtít bez Babiše, a trvat na svém programu, tak jak to vedou teď...to by Dostálové fakt asi nevadilo..

Vyplazuji jazyk, a dělám dlouhý nos s pozdviženým obočím.

nadčasový MP ( 26. listopadu 2023 18:09 )

Nezapomeňte, že jestliže si Bureše zvolíte, on sám nezvládne vůbec nic, jako to nezvládl ani minule. Ve skutečnosti vládnul Zeman, kterého Babiš poslouchal na slovo a kdo ho vysekal z průserů a jeho nemotorných nápadů. Toho už bohdá nebude, takže se těšte na ještě větší bordel než je dnes. Nezapomeňte také, že B. chce o všem rozhodovat sám a s nikým se neradí. Vzpomeňte na jeho rozhodování o covid. opatřeních. Jeden den rozhodl, druhý den vše změnil, aby třetí den bylo vše úplně jinak. Populistická výměna ministrů zdravotnictví a jiné. Ve skutečnosti se chce jen dostat ke státní pokladně a vlivu na soudy a policii. 👎

apache28 ( 26. listopadu 2023 15:56 )

Hloupá jste vy, každý má právo se vyjádřit a říct svůj názor! O konečné podobě nakonec rozhodnou voliči, tak prosím vás nikoho nenálepkujte a klidně se tady bijte za svůj názor a výsledek se ukáže u voleb, tam se ukáže čí názor zaujme většina.

roxin ( 26. listopadu 2023 15:47 )

jajas, ten řekne na plnou pusu a veřejně že tomu nerozumí zatím co neumětelové se jen dělají že tomu rozumí a takto jsme dopadli! 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa