Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Hádka o rozpočet v debatě. Skopeček „školil“ Schillerovou z úspor a tvrdil: Schodek dodržíme

Autor: vja, ČTK - 
7. května 2023
12:35

V diskuzním pořadu CNN Prima News Partie se dnes hlavním tématem diskuze stal neutěšený stav státního rozpočtu. V debatě se střetli místopředseda Sněmovny a ekonom Jan Skopeček (ODS) a předsedkyně poslaneckého klubu ANO a bývalá strážkyně státní kasy Alena Schillerová.

Na celý letošní rok stát plánuje hospodařit s příjmy 1,93 bilionu korun a výdaji 2,22 bilionu korun. Deficit by měl být 295 miliard korun. Loni skončil rozpočet ve schodku 360,4 miliardy korun. Státní rozpočet skončil v dubnu ve schodku 200 miliard korun, je to nejhlubší dubnový deficit od vzniku České republiky.

Loni ke konci dubna činil schodek 100,1 miliardy korun. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) meziroční prohloubení schodku způsobily rostoucí důchody a sociální dávky, kompenzace vysokých cen energií či státní investice.

„Mně to číslo radost nedělá,“ uvedl ke schodku státního rozpočtu SkopečekLetošní schodek rozpočtu 295 miliard Kč bude podle něj ale dodržen, pokud správci kapitol přistoupí k určité míře úspor. „Vláda finišuje debatu o konsolidačním balíčku, slíbila ho zveřejnit na konci května. Jsem přesvědčen, že plnění státního rozpočtu se bude zlepšovat. Pokud se nebude zlepšovat do té míry, aby byl reálný schodek 295 miliard, budu pro, aby ministři ve svých kapitolách udělali škrty,“ nechal se slyšet.

Šetřit je podle Skopečka třeba začít ihned. „Úspory musí být přes 100 miliard. Musíme vyřešit veřejné finance, můžeme se lišit v přístupu, jak ke konsolidaci přistoupit. Na výdajích je ale problém, tam musí proběhnout ta konsolidace. To, že to koaliční partneři tlačí spíše přes daně, je mi líto,“ povzdechl si. Namístě je podle něj ne zvyšování daní, ale spíše zkvalitnění jejich výběru.

Na Skopečka reagovala ostře Alena Schillerová. „My se nemůžeme bavit o 295 miliardách. Byla bych ráda, kdybychom tam měli nějakého ‚účetního‘. 50 miliard je fiktivních z modernizačního fondu, pořád chybí 15 miliard na důchody. Rozpočet je nereálný. Už v tomhle okamžiku by to měl okamžitě řešit ministr financí. Proč se nestará o evropské peníze? Touhle dobou jsem byla na 35-40 % čerpání evropských peněz,“ kritizovala postup vlády ve vztahu k rozpočtu.

„Všichni si vzpomeneme, jak jste vysávala Státní privatizační fond a účetně si zlepšovala rozpočet. Važte slova, když jste dělala horší věci,“ zareagoval zostra na kritiku Schillerové Skopeček. „Není vám hanba vyčítat mi 2,5 miliardy při 150miliardové díře v rozpočtu? Zameťte si před vlastním prahem,“ bránila se Schillerová. Skopeček jí následně neopomněl vyčíst drahé služby osobního fotografa či bydlení na Pařížské v době, kdy byla ministryní. Byť Schillerová tehdy nikterak nepochybila, nešlo podle něj o dobrý symbol úspor směrem k veřejnosti.

Plán konsolidace veřejných financí mělo prý připraven i hnutí ANO, přičemž by údajně postupovalo více pozvolna. „Zefektivnění výběru daní je základ. Naše politika byla lépe vybrat daně a pak je snižovat. Měli jsme plán konsolidace, který byl hozený pod stůl. Dělali bychom to pozvolna, abychom ekonomiku nezaškrtili. Zvyšovali bychom daně z hazardu, dotáhli zdanění firem,“ vysvětlovala Schillerová.

Video  Fiala věří: Konsolidační balíček i důchodovou reformu stíháme představit v půlce května.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 8. května 2023 20:04 )

Máte pravdu. Bohužel.

nespokojeny ( 8. května 2023 20:03 )

Tak se zastávej diletanta Fialy.

nespokojeny ( 8. května 2023 20:01 )

Za mě taky a ještě kopanec.

nespokojeny ( 8. května 2023 20:01 )

Bohužel pro ČR a její občany přesná pravda.
Banda naivních, drzých teoretiků.

nespokojeny ( 8. května 2023 20:00 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa