Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nerozumím tomu, chybí požadavky, říká o stávce Výborný. Dostálová mu vmetla aroganci

Autor: Mii, ČTK - 
26. listopadu 2023
11:43

Už zítra se v Česku bude konat rozsáhlá stávka, které se zúčastní 70 procent škol a řada firem, podle odborů se může zapojit až milion zaměstnanců. Člen vlády, ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) tomu ale nerozumí. V pořadu Partie na CNN Prima News uvedl, že vláda se všemi stranami komunikuje a podniká kroky, které občanům mají zlepšit život. Podle místopředsedkyně Sněmovny Kláry Dostálová (ANO) kabinet neplní sliby, naopak je porušuje.

„Já úplně nerozumím tomu postupu. Naše vláda šla s nějakým cílem zkonsolidovat veřejné rozpočty, což se projeví tak, že neporoste nezaměstnanost a porostou platy,“ vysvětloval Výborný, který později doplnil, že nerozumí požadavkům stávkujícím. Podle něj nejsou jasně definované. „Musí být na stole jasné požadavky,“ zdůraznil.

„Když slyším od odborářského bosse Středuly, že vláda nekomunikuje, tak se musím smát,“ podotkl ministr. Podle něj vláda se zúčastněnými stranami komunikuje.

„Zase slyším náznaky arogantního vysvětlování,“ reagovala Dostálová a vyjmenovala všechny sliby, které podle jejích slov vláda porušila – že nebude navyšovat daně apod. „Já jsem nikde v médiích nezaznamenala, že by jednání bylo prioritou premiéra,“ uvedla a upozornila, že jedním z hlavních problémů je ocenění nepedagogických pracovníků ve školství.

Podle Výborného ministr školství Mikuláš Bek (STAN) bude nepedagogické pracovníky řešit. A zbytek pracovníků ve školství? „Učitelé jsou na tom dneska velmi dobře. 130 procent je nadstandardní plat a to říkám s vědomím, že jsem sám učitelem byl,“ řekl ministr. Dostálová ale namítla, že nejde jen o platy. Jde i o změny v organizaci hodin ve školách.

Protest v celé republice

Česko čeká v pondělí stávka, kterou vyhlásily odbory na protest proti krokům vlády. Podle odborových předáků se bude stávkovat ve všech krajích v řadě škol, firem či úřadů. Někde se práce zastaví na hodinu, někde na dvě hodiny či na celý den. Počet stávkujících odbory zatím nezveřejnily. 

Odbory protestují proti podobě vládního konsolidačního balíčku i důchodové reformy, nenavyšování platů ve veřejném sektoru, drahým energiím, vysoké inflaci, nevyjasněnému růstu minimální mzdy i nedostatku peněz na školství. Stěžují si na to, že s nimi vláda nehledá kompromis.

vinke ( 28. listopadu 2023 10:09 )

Pokud nerozumí tomu, co dostalo lidi do ulic, měl by funkci položit.
A úplně nevím, jakou funkci vlastně zastává, když se vyjadřuje ke školství.
Ale to je už takový úzus - zodpovědný zaleze a nastrčí za sebe někoho jiného a ten pak jen jen vyšle signál, že se něco bude řešit 😁 . Přitom jako jeden muž před volbama tvrdili, jak to mají vše vymyšlené.

pravlast ( 28. listopadu 2023 09:01 )

On tomu nerozumí,ale rozumí vůbec něčemu? Jakou kvalifikaci má vůbec kdo další pro "své" funkce? Trak­toris­ta,e­lektri­kář,te­olog a učitel,prodavačka telefonů(tu vůbec nikdo nevolil,ale prachy bere jako kdyby mandát od voličů dostala) a další sbírka včetně rozvědky.

RASPUTIN ( 27. listopadu 2023 06:25 )

Požadavek je jasný, konec této vlády. Jak říkal už Žižka, žeňme tyto zaprodance, žeňme tyto hrdla prolhaná, žeňme je ze země, až se jim bude za patama prášit. 👍

jajas ( 26. listopadu 2023 19:06 )

No hlavně jde o soukromou školu....asi je tam jdou "pochválit"..... 😃 👎

jajas ( 26. listopadu 2023 18:14 )

Jasně, že je ta stávka proti vládě proti komu by tak asi byla? Kdo tady dělá ten bordel? A je fuk jestli v platech, důchodech, energiích nebo daních! Tak nemel nesmysly.... 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa