Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Adepti do Rady ČT: Na Součka a spol. chtějí dohlížet exministr Balvín či exposlankyně Andrýsová

Autor: ČTK - 
21. listopadu 2023
13:22

Prvních 24 kandidátů do Rady České televize, v níž šest míst bude obsazovat Senát, dnes mělo možnost představit se v sídle horní parlamentní komory. Patřil k nim například bývalý předseda rady Jiří Baumruk nebo bývalý ministr kultury a někdejší generální ředitel veřejnoprávní televize Jiří Balvín. Zbývajících 25 adeptů bude mít šanci vystoupit v rámci veřejného projednávání jejich nominace tento čtvrtek. Senát bude vybírat členy rady příští týden. Rada ČT má celkem 18 členů, 12 z nich volí Sněmovna.

Balvín senátorům mimo jiné řekl, že Česká televize, kterou řídil počátkem tisíciletí necelé dva roky do svého odvolání, plní veřejnou službu výborně. A to přes výhrady k některým pořadům, uvedl.

Volba současného generálního ředitele Jana Součka ho překvapila. Uvedl, že on sám byl zastáncem stylu řízení jeho předchůdce Petra Dvořáka. Bez úpravy financování je situace veřejnoprávní televize neřešitelná, uvedl Balvín, který se o členství v radě neúspěšně pokoušel v roce 2017.

Baumruk se postavil proti zvyšování koncesionářských poplatků za každou cenu. K Dvořákovu nahrazení Součkem uvedl, že bývalý šéf televize stál v jejím čele dvě funkční období. „Po 12 letech člověk ne snad vyhoří, ale možná začne chvílemi doutnat,“ uvedl Baumruk, který byl členem rady v letech 2005 až 2011, přičemž třikrát byl zvolen do jejího čela. Za správný označil Součkův projekt digitalizace.

Další bývalý člen rady Luboš Beniak uvedl, že Česká televize je ve velmi dobré formě, zároveň má dost prostoru pro zlepšování. Postrádá průběžné zvyšování koncesionářských poplatků v čase, řekl. Podpořil záměr nevázat poplatek na televizor, ale na možnost příjmu i prostřednictvím počítače, telefonu nebo tabletu.

Jako první senátoři vyslechli někdejší poslankyni a místopředsedkyni Věcí veřejných Janu Andrýsovou. Ta řekla kromě jiného, že by ráda aktualizovala etický kodex ČT a chtěla by změnit financování některých televizních kanálů. Jako příklad uvedla ČT sport a inspiraci dánskou televizí, kde si diváci za sportovní kanál musí zaplatit měsíční poplatek. Navrhovala také spojit zpravodajské portály České televize a Českého rozhlasu. Takový spojený portál by podle ní měl větší dopad.

Senátorům se před polední pauzou představili také bývalý předseda Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák, který by ve vysílání uvítal méně násilných scén a přimlouval se za zachování možnosti bezplatného vysílání, nebo bývalý televizní odborář Antonín Dekoj, jenž se postavil proti zpoplatnění některých pořadů a preferoval by více klasiky a méně detektivek. Někdejší šéfredaktor Lidových novin Jefim Fištejn by mimo jiné uvítal větší různorodost osobností v publicistických pořadech a méně politiků.

Při veřejném slyšení má každý z kandidátů pět minut na své představení a deset minut bude čelit otázkám senátorů. Senátní komise pro sdělovací prostředky na rozdíl od sněmovního mediálního výboru nebude moci provést předvýběr kandidátů, kteří budou k volbě připuštěni. S ohledem na veřejné předjednání se podobně jako ve Sněmovně nepočítá s tím, že by adepti znovu vystupovali při senátní schůzi, která začne koncem listopadu. Budou se pouze vybírat v tajném hlasování, které bude moci být dvoukolové.

Rady veřejnoprávní televize a rozhlasu představují nástroj, kterým má veřejnost tyto instituce kontrolovat. Do jejich pravomoci patří například schvalování rozpočtu nebo volba generálních ředitelů.

Video  Nový šéf ČT Souček v Blesku: Jaká bude televize pod ním? Co vyšší poplatky a chystá se propouštět?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Staroduchodce ( 22. listopadu 2023 13:00 )

👍 👍 👍

UFO1 ( 22. listopadu 2023 03:47 )

Všechno "zpr­ivati­zova­li",jen o ČT nemá nikdo zájem? proč ji mají platit občané, mají o ní zájem, např po prezidentské volbě?

Jirik-ta ( 21. listopadu 2023 19:03 )

Hamlet
Vítr už začal plachtám funět do zad, a ty tu trčíš. Tumáš požehnání. Zapiš si za uši pár rad, které ti dám. Co znáš, to nevytrubuj,
a jako trouba nedělej, co neznáš. K lidem se měj, ale jen odtud potud. Přátel si važ, a když se osvědčí, přiviň je k srdci ocelovým poutem. Však s náhodnými takyznámostmi si ruce nešpiň. Vyhýbej se rvačkám, ale když není vyhnutí, buď ostrý, aby ten druhý poznal, co jsi zač.' Naslouchej všem, hlas dávej málokomu. Poradit dej si, měj však vlastní rozum. Oblékej se tak nákladně, jak můžeš, ne přehnaně a směšně, ale vkusně, vždyť šaty dělají prý člověka a ve Francii lidi z vyšších vrstev si potrpí na hezké oblečení. Nikomu nepůjčuj a sám si nevypůjčuj, věřitel s půjčkou ztrácí přítele
a dlužník jenom vytlouká klín klínem. Hlavně sám sebe nikdy nevoď za nos. Budeš-li k sobě upřímný, je jisté, že neoklameš ani druhého. K tomu ti dopomáhej Bůh.
Buď zdráv.
-Dovolte, otče, rozloučit se.
čas letí, služebnictvo čeká. Běž!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa