Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slzy hraběte Kinského za Schwarzenberga (†85): Děkuji Karle, že jsem směl být tvým strýcem

Autor: Mii - 
17. listopadu 2023
20:29

Během letošních oslav 17. listopadu osobnosti vzpomínaly nejen na nabytou svobodu, ale také na nedávno zesnulého exministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Ten ve věku 85 let zemřel minulý víkend. Na Koncertu pro budoucnost o něm hovořil další přední český aristokrat, František Kinský. „Děkuji Karle, že jsem směl být tvým strýcem,“ řekl smutným hlasem. Schwarzenberga nazval milovaným synovcem.

„Já mám trošku složitý úkol, měl bych vzpomenout na svého milého synovce,“ řekl Kinský, viditelně zasažený úmrtím Schwarzenberga. „Nedovedete si představit, co by mi řekl, nebo co mi říkal, když jsem ho čas od času oslovil ve věci, prosím tě, říkej mi strýčku (…) Všichni, co znají jeho slovník, ví, co mi odpověděl,“ popisoval šlechtic.

Video  Hrabě Kinský o Schwarzenbergovi: Děkuji Karle, že jsem směl být tvým strýcem  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Kdybych se tak o něm rozpovídal a měl vyprávět nějaké velké laudáty, což znamená velechválu, o jeho životě a o tom, co udělal, tak by to slyšel hodně nerad, ale on si ty laudáty zaslouží,“ je přesvědčený Kinský. „Tento den před 34 lety byl jedním z nejkrásnějších dnů, které zažil, protože začalo být jasné, že se něco stane, a to, co se stane, skončí dnem, o kterém on říkal, že to byl nejšťastnější den jeho života. A to byl den, kdy byl prezident zvolen Václav Havel,“ pokračoval s vyprávěním.

„A jakmile se tak stalo, tak on vstoupil do jeho služeb, přesto všechno mu vždycky všichni říkali kníže, ale on sloužil a sloužil rád a sloužil s pokorou této zemi a sloužil na mnoha postech,“ líčil Kinský s tím, že Schwarzenberg sloužil pro zemi zcela nezištně, protože ji miloval.

Kinský proto vyzval dav, aby Schwazenbergovi zatleskal, což lidé udělali – mohutně. „Děkuji Karle, že jsem směl být tvým strýcem,“ zakončil hrabě své vystoupení.

František Kinský je potomek jednoho z nejznámějších šlechtických rodů. Byl starostou Kostelce nad Orlicí, zde vlastní zámek. Moderoval pořad Modrá krev.

RASPUTIN ( 19. listopadu 2023 06:33 )

I v minulosti by to bylo důstojné, pokud by tam svoji malostní zlobu neprezentovala skupinka odpůrců pana Babiše za podpory ČT24.

RASPUTIN ( 18. listopadu 2023 12:46 )

Jak směl? Vždyť Schwarzenberg jednou v ČT24 říkal, že Kinského považuje za velmi vlezlou osobu a jenom nerad se smiřuje s tím, že ten člověk se cítí být jeho strýcem.

padrino ( 18. listopadu 2023 04:43 )

Jaký hrabě?

Jirik-ta ( 18. listopadu 2023 04:34 )

U nás byla šlechta po roce 1918 zakázaná (první republika.)
Zrušení šlechtických titulů patřilo mezi první právní normy Československa


Praha - Přestože je stále možné se setkat s tím, že je někdo označován za šlechtice a oslovován jako kníže nebo hrabě, používání šlechtických titulů bylo oficiálně zrušeno už dávno. Šlechtické tituly a řády zrušil právě 10. prosince 1918 zákon č. 61/1918. Zákon, který vešel v platnost 18. prosince 1918, přijalo tehdejší revoluční Národní shromáždění mezi prvními právními normami nového státu.

Jirik-ta ( 18. listopadu 2023 04:34 )

Padlo podezření i na rozpolcenou osobnost Petra Fialy: „Není Fiala schizofrenik? Jeho komentáře jsou určeny jeho druhému já, neboť ostatní to vidí jinak,“ vtipkoval Jaromír Klozar.
„Tohle je fakt neštěstí“, „Ostuda“, konstatovali další diskutéři na adresu premiéra. Jiní zvolili vůči Fialovi ostřejší rétoriku a nazvali jej „***m“.
Fiala na sítích. Výsměch. Mlčím, ale nekecám, radí mu lidé
http­s://ww­w.par­lamen­tnilis­ty.cz­/are­na/mo­nitor­/Fia­la-na-sitich-Vysmech-Mlcim-ale-nekecam-radi-mu-lide-746229

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa