Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Feriho soud se chýlí ke konci: Žalobkyně navrhla tři roky natvrdo, obhájkyně zproštění obžaloby

Aktualizováno -
31. října 2023
14:55
Autor: ČTK, amb - 
31. října 2023
06:42

Státní zástupkyně navrhla pro bývalého poslance Dominika Feriho obžalovaného ze dvou znásilnění a pokusu o znásilnění trest okolo tří let vězení. Řekla to dnes v závěrečné řeči u Obvodního soudu pro Prahu 3, který se případem zabývá. Feriho obhájkyně žádá zproštění obžaloby, jedinou obětí celého trestního řízení je bývalý poslanec, pronesla v závěrečné řeči. Rozhodnutí by soud mohl vynést ve čtvrtek.

Na dnešní jednání soud stejně jako v předchozích případech vydával vstupenky.

Státní zástupkyně v obžalobě popisuje tři skutky, dva z roku 2016 a třetí z roku 2018. Ve dvou případech viní Feriho ze znásilnění, ve třetím z pokusu o znásilnění. Bývalému poslanci hrozí podle trestního zákoníku až desetileté vězení, obžaloba totiž tvrdí, že jednoho ze skutků se dopustil na tehdy sedmnáctileté dívce.

Žalobkyně: Lze vyloučit, že by se mu chtěly mstít

Podle žalobkyně Petry Gřivnové se všechny tři skutky popsané v obžalobě podařilo u hlavního líčení prokázat. Feri se podle ní snažil poškozené dívky znevěrohodnit, je ale logické, že si ženy všechny detaily nepamatují, ať už vlivem času, či stresu, který v důsledku jeho chování prožily.

U všech poškozených podle státní zástupkyně chybí motiv, proč by měly Feriho křivě obvinit. „U poškozených lze zcela vyloučit, že by se měly obžalovanému mstít,“ uvedla také Gřivnová. Vylučuje to i Feriho tvrzení, že intimní aktivity probíhaly konsenzuálně. Dívky jsou podle Gřivnové věrohodné. Navíc řízení má podle ní pro poškozené víc negatiních než pozitivních dopadů, jediný motiv je emoční úleva.

„Jediná polehčující okolnost je, že dosud nebyl soudně trestán,“ uvedla o Ferim. Naopak je tam řada přitěžujících okolností. „Spáchal více trestních činů, nedoznal se, neprojevil sebereflexi, neučinil omluvu svého jednání,“ uvedla Gřivnová.

Video  Dominik Feri u soudu: Na pořadu dne závěrečné řeči (31.10.2023)  - Blesk Zprávy - Anna Marie Bukovanská, Sebastian Šikl
Video se připravuje ...

Na začátku jednání Dominik Feri četl z vytištěné elektronické komunikace s poškozenou, která u něj byla na stáži v roce 2018. V komunikaci mezi poškozenou a jeho asistentku měla dotyčná dívka uvést, že si stáž užila a ať se jeho asistentce daří. E-mail podle něj nevyjadřuje žádné rozporuplné pocity. Poškozená také měla stáž doporučit dalším lidem. Podle dotyčné to však na ni Feri zkoušel takřka každý den, chtěl k ní domů, později i sex. 

Žalobkyně Petra Gřivnová v úvodu poukázala na Feriho tvrzení, že neměl o ženy nouzi, a tak neměl důvod někoho znásilňovat. „Nepopírám, že mohou být ženy, které s ním mají pozitivní zkušenost, ale toto trestní řízení svědčí o tom, že moment mohl nastávat a nastával, když ze strany žen nebyla kladná odezva,“ uvedla a vrátila se k událostem v roce 2016, kdy se poškozená seznámila s obžalovaným přes Facebook, kde okomentovala jeho příspěvek.

Následně za Ferim přijela do Prahy, přičemž prý nebyla jasná domluva, že u něj bude spát a komunikace z jeho strany působila podle žalobkyně manipulativně. Šli k němu do bytu, kde si měli dát pizzu. Když však chtěla dotyčná odejít, Feri jí údajně dal Fantu, aby se napila. Následně si pamatuje jen útržky. Podle advokátky dívka nebyla významně ovlivněna alkoholem. Kromě drog, které mohly va Fantě být, to mohla být i bžěně dostupná sedativa nebo hypnotika. Poškozená navíc podle ní netvrdila, že se zhoršil její stav ihned po vypití Fanty. Následně si vzpmíná, že ji měl Feri orálně uspokojoval.

Advokátka navíc zdůraznila, že poškozená tehdy vypadala velmi mladě až dětsky. Obhajoba Feriho je podle ní založená na tom, jak by se měla chovat správná oběť. Dotyčná se podle ní svěřila třem osobám a podle žalobkyně lze rovněž odkázat na reakci z roku 2017, kdy Feri sdílel příspěvek související s kampaní proti sexuálnímu násilí. Tehdy mladá žena napsala do komentářů, že Ferimu také ona řekla „ne“. On reagoval, že si nevzpomíná, co spolu prožili.

V dalším případě se na poškozenou měl vrhnout ve svém pokoji, kde ji měl začít líbat a svlékat a následně donutit k pohlavnímu styku, přestože opakovaně vyjadřovala nesouhlas. Podle žalobkyně obžalovaný opět klade otázky, proč neodešla, také v tomto případě jde o promítání stereotypní představy. Znovu se také zaměřoval na mezery ve skutkovém ději.

U dotyčné se rozvinula akutní psychotická porucha, přestala být funkční ve veřejném životě. Přímou souvislost podle žalobkyně nelze prokázat, ale existuje časová souvislost mezi vznikem potíží a incidenty. Událost s Ferim přitom lze vnímat jako zásadní stresový faktor.

 

Advokátka rovněž zpochybnila některé první znalecké posudky, které jsou v rozporu s dalšími zjištěními a posudky. Jde například o teatrálnost nebo hypotetický motiv zisku. Oběti se podle ní naopak bály medializace či zveřejnění detailů před rodinnými příslušníky. 

Další poškozená se s Ferim seznámila přes sociální sítě. Nejdřív byli v baru Poslanecké sněmovny, následně ji měl vzít do své kanceláře a do kuchyňky, kde ji měl začít líbat a osahávat. Přestože ho prý odstrkovala, říkal, aby nedělala scény. Nakonec měla utéct k výtahu a pryč. Matka poškozené uvedla, že jí dcera v noci volala a druhý den za ní raději jela z Brna. „Byla v šoku, oteklá od pláče, s incidentem se vyrovnávala asi půl roku,“ řekla. Žena volala také svému tehdejšímu příteli. 

Podle Feriho se ve výtahu, kterým jeli do jeho kanceláře, líbali, než oba přiznali, že mají partnery a dotyčná odešla. Obžalovaný se ve své obhajobě hodně zaměřoval na to, jak vypadala kuchyňka, kde však podle jeho slov ani nebyli, zdůraznila žalobkyně. Také uváděl, že dotyčná nevěděla, kde se výtah nachází, přestože jím přijeli. S časovým odstupem poškozené psal a přemlouval ji ke schůzce, kde se jí údajně chtěl omluvit – podle Feriho se setkáním souhlasila ihned. Dotyčná se snažila s událostí vyrovnat a nastoupila k Ferimu na stáž, kterou ale nedokončila.

Zmocněnkyně: Obžalovaný svým chováním v útoku dál pokračuje

O psychickém stavu obětí u soudu hovořila zmocněnkyně poškozených Adéla Hořejší. Poukázala na psychické problémy, které se projevily také na jejich partnerském, ale i studijním a profesním životě, ve kterém poškozené vykazovaly nadání. Zmínila také situaci, kdy Feri zveřejnil jména dvou poškozených. 

Kromě toho zdůraznila necitlivý postup některých předchozích znalkyň, které s poškozenými komunikovaly. V jednom případě odmítaly udělat s poškozenou společné sezení a ta tak musela vypovídat několikrát. Jena z žen musela vyplňovat dotazník o svém znásilnění ve veřejných prostorách, konkrétně v čekárně, kde v tu dobu seděl muž.  

Anketa

Měly by se tresty za znásilnění zpřísnit?

Ano
Ne

Hořejší také uvedla, že Feri posílá soudu fotografie stáhnuté ze sociálních médií poškozených bez jejich vědomí. Chce tím podle ní dokázat, že nemají strach z dotyků, protože jsou v davu nebo nemají psychické problémy, protože se usmívají. „Nechápe kulturní koncept, že je to on, kdo nesmí do jejich soukromí vstupovat,“ uvedla. „Obžalovaný svým chováním v útoku dál pokračuje.„

Návrh zástupkyně Gřivnové považuje Hořejší za mírný. Polehčující okolnost by podle ní neměla být přeceňována, protože šlo o politika a navrhuje proto striktnější pohled na jeho osobu. Trest šesti let je podle ní přísný, ale ne nepřiměřený. 

Obhájkyně: Jedinou obětí je Feri

Jediným skutečným poškozeným v tomto řízení je pan obžalovaný, uvedla Feriho obhájkyně Zuzana Smítková.  Jeho zničená politická kariéra, osobní život, dobré jméno," řekla obhájkyně. Smítková doplnila, že ženy mohlo k obvinění Feriho vést více důvodů. Příběhy poškozených jsou podle ní z velké části smyšlené.

Mluvila také o mediálním vlivu článků, ve kterých byly publikovány výpovědi poškozených. Svědectví na jaře 2021 zveřejnily weby Deník N a Alarm. Uvedla, že to, že byly vydány před volbami, nemůže být „náhoda“.  Poškozená, které měl dát Feri nápoj, se podle ní inspirovala v německy mluvících zemích. Poškozené se podle ní mohly snažit zviditelnit se, získat pozornost blízkých nebo vnitřně ospravedlnit vlastní selhání.

„Každá se v řízení domáhá statisícových částek,“ uvedla obhájkyně. Žádá o zproštění obhajoby. Smítková upozornila i na závěry znaleckého posudku, podle kterého Feri netrpí žádnou poruchou ani parafilií. V době popsaných skutků měl navíc Feri stálou partnerku a neměl tedy důvod si vynucovat sex, dodala obhájkyně.

Feri trvá na nevině

V rámci závěrečné řeči promluvil Feri. „Odchod poškozené se vůbec nestal,„ uvedl o dívce, které měl podat nápoj možná s neznámou látkou. „Není pravdou, že se poškozená zdráhala nebo nebyla rozhodnutá, kde bude spát,“ uvedl. „Když jsem člověk, který hledá jen vlastní sebeuspokojení, kde je vlastní uspokojení poškozené?„ narážel na to, že měl poskytovat orální sex. Později dodal, že k žádným společným intimním aktivitám nedošlo. 

Když někdo tvrdí, že má mezery v paměti, neznamená to, že to tak je,“ rovněž řekl. Skutek označil za natolik rozporuplný, že „je zřejmé, že je jen výplodem fantazie,“ sdělil. Poškozená podle něj rovněž stále o kamarádský kontakt s jeho bývalou přítelkyní. Ve druhé části své řeši řekl, že nemůže cítit sebereflexi za něco, co neprovedl. 

Feri opakovaně odmítl, že by se dopustil sexuálního násilí či zneužil něčí bezbrannosti. Po zveřejnění výpovědí žen v médiích rezignoval na poslanecký mandát a oznámil, že nebude kandidovat ve volbách do Sněmovny na podzim 2021. Ukončil také členství v TOP 09.

Video  Dominik Feri u soudu  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

lekno ( 31. října 2023 22:55 )

franz: Přijde mi to celé jako zatuchlá štvanice na něj. Je mi ho také líto. Myslím, že jeho obhájkyně má pravdu - on je ta oběť..

roxin ( 31. října 2023 21:28 )

...a to by byl právě ten sadistický trest že nechce a musí, ne?

roxin ( 31. října 2023 21:25 )

Tu ne pekařka je mladší a když myslíš starší tak tu co má ráda zbraně.

9876543 ( 31. října 2023 19:47 )

Aspoň mu v lochu splaskne gzicht. Když ho ukazují, v tom tralaláku a v divným saku, tak se vždy s chutí zasměji..Je to figura k pohledání. Měl si ke své dokonalosti, nechat to šílený hnízdo na hlavě..to by ale zas nemohl nosit klobouk.

franz ( 31. října 2023 19:24 )

Nwechci se zastávat islámu, ale ti chlapi vi přesně co je to plemeno schopné když se pustí ze řetězu. A nakonec jim to funguje.Ženy k plotně a o zbytek se starají muži. Spokojenost. Čím větší "emancipace" tím větší zrůdnosti podobné té co musí prožívat např. Feri. Je mi ho líto

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa