Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel si zpestřil návštěvu New Yorku během. Vládci Kremlu patří před soud, řekl pak v OSN

Aktualizováno -
20. září 2023
22:05
Autor: ČTK, Mii - 
20. září 2023
16:50

Prezident Petr Pavel si dnes pracovní pobyt v New Yorku zpestřil ranním během v Central Parku, kde se k němu mohli přidat i čeští novináři. Na oblíbené trase v jižní části parku, kde pravidelně sportují i tisíce Newyorčanů, český prezident doprovázený ochrankou v poklidném tempu uběhl asi pět kilometrů. Odpoledne pak Pavel vystoupil v Radě bezpečnosti OSN, kde znovu odsoudil Rusko, vládci Kremlu podle něj patří před soud.

Slunečné ráno s příjemnými teplotami dnes vylákalo k rannímu běhu i spoustu obyvatel velkoměsta, kteří vesměs ani nezaznamenali, že se mezi ně přidala jedna z hlav států, jež se do New Yorku sjely na zasedání Valného shromáždění OSN. Na status chráněné osoby upozorňovalo jen doprovodné policejní vozidlo.

Prezident si při krátké přestávce v běhu stačil prohlédnout i jednu z vyhledávaných částí Central Parku, fontánu s terasou Bethesda, která je známá třeba jako kulisa četných filmů, které se v New Yorku natáčely. Ochotně tam zapózoval i několika místním, kteří ho požádali o společnou fotografii.

Země nemůžou být neutrální

Pavel v New Yorku vede českou delegaci, která se zúčastní Valného shromáždění OSN a dalších přidružených akcí. Dnes promluvil na Radě bezpečnosti OSN.

„Znovu se nám dostává hořkého ponaučení, že s jídlem jen roste agresorova chuť. Netýká se to jen Ruska a Ukrajiny, týká se to nás všech. Konečné vítězství Ukrajiny znamená vítězství právního státu a respektu k ostatním, zatímco její porážka by dovolila zvítězit brutalitě a bezpráví. Není možné, aby jakákoli země byla vůči tomuto konfliktu neutrální,“ řekl Pavel.

Stejně jako mnoho řečníků před ním Pavel zmínil, že Rusko jako stálý člen RB invazí na Ukrajinu porušuje základní principy, na nichž celá OSN stojí.

„Je to hanebná urážka řádu založeného na pravidlech, a tím i celého mezinárodního společenství,“ řekl. „Rusko musí zcela a bezpodmínečně stáhnout všechny své jednotky a vojenskou techniku z celého území Ukrajiny. Představitelé Kremlu musí nést následky a být postaveni před soud,“ dodal.

Prezident ČR také konkrétně pranýřoval Moskvu za odstoupení od obilné dohody, která umožňovala export ukrajinského obilí z černomořských přístavů. „Toto rozhodnutí vedlo k masivnímu zvýšení cen potravin a zcela jasně dokládá, jak málo se Rusko zajímá o každodenní strádání těch nejzranitelnějších,“ uvedl Pavel.

Video  Prezident v divoké vodě. Petr Pavel na mistrovství světa v Roudnici  - ČSK/Kanoe.cz
Video se připravuje ...

Josef124 ( 8. března 2024 21:14 )

Jen tak dál. Nejvyšší hlava státu jde dobrým příkladem. Já teda nechodím běhat ráno, to by se mi nechtělo a navíc mi trvá dlouho, než si zahřeju svaly, takže bych si tak maximálně přivodila nějaký úraz, ale odpoledne chodím běhat minimálně 2x v týdnu . Koupila jsem si i běžeckou bundu podle srovnání na http­s://ww­w.re­cenzo­pedi­a.cz­/oble­ceni-obuv-a-doplnky/damske-sportovni-bundy/damske-bezecke-bundy/ , abych mohla chodit běhat i na podzim a pak brzy z jara a dostala se tak dřív do formy .

Jirik-ta ( 24. září 2023 10:14 )

a na ten sport bude potřebovat kyslíkový přístroj, hrdina.
"Česko nevzkvétá a zaspalo „Sebevražda Česka!“ Válka poslanců o balíček Fialovy vlády" to jsou jasné signály že by nám nejraději sebrali všechno i s peněženkou.

roxin ( 21. září 2023 15:02 )

Jsem na to zvyklá už kolik let takže mě to nepřekvapí, jen tu ještě žádnej článek o mě nebyl a přesto se o mě vyjadřuješ a RÁD.

blue_Moon ( 21. září 2023 12:25 )

Sportu ku zdraví je v pořádku, ale to je asi vše co řekneš dětem .. Nehodlám se vyjadřovat minulému prezidentovi, ale ten současný je voják a nemůžu se ubránit pocitu, že nežije ničím jiným než válkou Ukrajiny. Vládá už neví co kde seškrtat a jak snížit dluh státní kasy, milion tabulek kde by dalo ušetřit a vzápětí lítaj miliardy do zbraní, které mj. nejsou součástí žádných "úsporných"tabulek.
Chaotická vláda a podivný prezident, který snad ani nemyslí na svůj lid, který drahoty všeho má plný zuby." Minulost se nedá odpárat, součastnost je prozatimní a bude též jednou minulostí."

naidka ( 21. září 2023 11:41 )

Je to tak, jak píšeš v posledních větách. Bojím se, jak zbrojí za ČR a všechny moje příspěvky, co jsem tady napsala na jeho adresu z toho vycházejí. Ani to otrocké podepisování všeho mi tak nevadí, jako ta jeho umanutá až fanatická snaha pořád cpát ČR do cizího konfliktu bez ohledu na to, jak na ty jeho hrozby doplácejí občané.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa