Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Žádosti o peníze v Nové zelené úsporám startují u bytovek. Kdy přijde na řadu Oprav dům po babičce?

Autor: ČTK - 
19. září 2023
10:28

Státní fond životního prostředí (SFŽP) ode dneška začíná po letní přestávce přijímat žádosti o dotace z programu Nová zelená úsporám (NZÚ). O peníze mohou žádat vlastníci bytových domů. Od 26. září budou moci žádat o dotace i majitelé rodinných domů v podprogramu Oprav dům po babičce. Peníze půjdou z Modernizačního fondu, který čerpá finance z výnosů emisních povolenek. Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) se sjednotila administrativa a v programu Oprav dům po babičce přibyl majetkový test.

Standardní program Nová zelená úsporám podporuje všechny kategorie zateplování, je tedy možné žádat o dotaci i na základní či dílčí zateplení.

Na rozdíl od programu Oprav dům po babičce získají lidé peníze až po realizaci opatření. U obou podpor na rodinné domy platí, že domácnosti mohou získat bonusy pro znevýhodněné regiony, stejně jako bonusy za kombinace opatření. O dotace z programu NZÚ Light pro seniory a nízkopříjmové domácnosti bylo možno žádat i přes prázdniny.

Dotace na zateplení u bytových domů se liší podle typu žadatele. O peníze mohou žádat osoby, společenstva vlastníků jednotek (SVJ), bytová družstva nebo obce. Pro fyzické osoby a obce platí, že dostanou peníze zpětně, zatímco SVJ a družstva je získají předem. V případě společenstev vlastníků jednotek a bytových družstev mají žadatelé nárok na bonus za nízkopříjmové domácnosti. V žádosti musí doložit, kolik nízkopříjmových domácností se v domě nachází, za každou vzniká nárok na bonus až 150.000 korun.

U programu Oprav dům po babičce nesmí domácnost vlastnit žádnou další nemovitost určenou pro bydlení, tedy byt či dům. Může ale mít polnosti a lesy.

Zároveň všichni členové domácnosti musí mít v podpořené nemovitosti trvalý pobyt a využívat ji k bydlení po dobu deseti let od dokončení projektu. Toto omezení se nevztahuje na děti, které se v dané době osamostatní. Na komplexní zateplení je možné přes program získat až jeden milion korun, u menších rekonstrukcí, jako jsou například výměna oken a dveří, zateplení fasády, střechy, stropu či podlahy, lze zažádat maximálně o 150.000 korun. Dotace ale nesmí přesáhnout více než polovinu realizačních výdajů.

Prostřednictvím programu Oprav dům po babičce rozdělí stát mezi žadatele 40 miliard korun. Od ledna také podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) bude ve verzi programu možnost požádat o výhodný úvěr od stavebních spořitelen.

Video  Šéf fondu o programu Oprav dům po babičce: Stát může přispět více než milion. Kdo na něj má nárok?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa