Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiš se musí dle soudu omluvit Kalouskovi za „zabil lidi cez padáky.“ Vytáhl „symbol korupce“

Aktualizováno -
15. září 2023
12:46
Autor: ČTK, simao - 
15. září 2023
09:44

Předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se musí omluvit Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za výrok, že jako náměstek rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“. Kalouskovu dovolání vyhověl Nejvyšší soud (NS) a změnil rozsudky Okresního soudu pro Prahu-západ a Krajského soudu v Praze. Babiš bude rozhodnutí soudu respektovat, i když s ním nesouhlasí. V této věci podá ústavní stížnost, sdělil dnes ČTK. 

Rozsudek je dostupný na elektronické úřední desce. Stanovuje omluvu jednak písemnou, jednak ústní při jednání Poslanecké sněmovny. ČTK zjišťuje reakci Babiše a Kalouska.

Podle Nejvyššího soudu je výrok „navzdory své sporné jazykové kvalitě“ celkem jasným skutkovým tvrzením o tom, co Kalousek podle Babiše udělal, a nikoliv hodnotícím soudem či projevem názoru.

„Předmětný výrok je skutkovým tvrzením a nalézací soudy nedospěly k závěru, že žalovaný prokázal jeho pravdivost,“ stojí v rozsudku.

Žalovanými výroky Babiš narážel na Kalouskovo působení ve funkci náměstka ministra obrany a na několik kontroverzních zakázek z té doby, mezi nimiž byl i nákup padáků VTP-100. V roce 1997 zahynul při seskoku s tímto padákem voják a armáda poté toto vybavení nevyužívala. Nebylo ale prokázáno, že se stal trestný čin.

Babiš: Nesouhlasím

„Nemám co komentovat, soudní rozhodnutí budu respektovat, i když s tím nesouhlasím. Proto v této věci podám ústavní stížnost,“ uvedl v reakci na rozhodnutí soudu Babiš.

„Já jsem ve Sněmovně za ty roky slyšel tolik urážek, tolik obvinění, tolikrát mě dokonce odsoudili, že bych to ani nespočítal. Asi dělám chybu, že to nežaluju, když vidím, jak soudy rozhodují. Jen si nejsem jistý, že v mém případě by to bylo úspěšné,“ dodal expremiér.

Miroslav Kalousek považuje nařízení soudu o omluvě od Babiše za dostatečné zadostiučinění. Čeká, že tak expremiér učiní, jinak zváží exekuční vymáhání.

„Nejvyšší soud nařídil Andreji Babišovi, aby se mi za svou pomluvu omluvil jak na schůzi PS, tak písemně. Už tento rozsudek je pro mě dostatečné zadostiučinění. Teď budu se zájmem čekat, zda AB svoji povinnost splní, či zda se toho budu muset domáhat exekučně,“ uvedl Kalousek na sociální síti X.

Vytáhl opět „symbol korupce“

„Já samozřejmě respektuji rozhodnutí soudu. Tam ten verdikt padl asi osmkrát,“ uvedl v pořadu K věci na CNN Prima News Andrej Babiš. „Samozřejmě, já se omluvím, protože soud tak rozhodl,“ poznamenal a mával analýzou Kalouskových nezdvořilostí v politických projevech od Elišky Škorpíkové z Masarykovy univerzity.

„A představte si, že většina těch projevů je proti mně. Pan Kalousek mě hrubě urážel, sprostě mě urážel, tehdy mě vyhnal před Sněmovnu, tam na mně házeli ty lahve. Od mého vstupu do politiky od roku 2012 snad nic jiného nedělal, jen žaloval. Já nežaluju, já myslím, že všichni vědí, kdo je Kalousek, co tady za 30 let za sebou zanechal. Symbol korupce,“ uvedl na Primě Babiš.

„Je potřeba, aby lidi věděli, co tomu předcházelo, jak hrubě mě urážel a moji rodinu pan Kalousek,“ tvrdí šéf ANO. „Já jsem nepřítel toho systému, já nekradu, mně nikdo nemůže zkorumpovat a proto všechno tyto věci,“ dodal Babiš. Na omluvu Kalouskovi ve Sněmovně se dle svých slov těší.

Video  Pro Kalouska je politika droga. Na absťák po odchodu zatím nemyslí. Co bude dělat dál?  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

kal123 ( 15. září 2023 17:27 )

"Omlúvám sa Kalúskovi, že lidi cez padáky nezabil."

roxin ( 15. září 2023 17:03 )

AliAlice

xiioma ( 15. září 2023 14:20 )

Tomíku ... Kalousek má na rozdíl od Babiše negativní lustrační osvědčení a smysl pro humor.

Uživatel_5522193 ( 15. září 2023 13:49 )

A kdo se omluví panu Babišovi za ty hnoje co na něj hází pětišmytec. Ty ho mají na pořadu víc než jídlo 🙃😅

Heil Fiala ( 15. září 2023 12:51 )

A co letadélka CASA? Bílá kobyla Parkanová splnila roli užitečného idiota a miliardy byly doma.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa